SQB - soluție pentru magazinele de conveniență

SQB este o companie early-stage care dezvoltă o soluție de robotică prin care retailerii pot crea magazine de conveniență, automatizate.

Investiția de până acum a fondatorilor, Alexandra Boroș și Victor Tanvuia, a fost de 60.000 de euro. În momentul de față SQB Robotics a dezvoltat primul lor prototip și sunt în discuții avansate pentru testarea soluției pe piața din România. Victor are experență tehnică pe zona de software, iar Alexandra a lucrat în retail și customer experience în ultimii 20 de ani, în multinaționale europene.

Principala tehnologie a companiei românești este un robot specializat care poate fi introdus în cadrul unui container sau într-un magazin fizic. Acesta acționează ca un angajat care colectează produsele de pe raft după comanda clientului. Astfel, cu ajutorul soluției pot fi dezvoltate într-un container magazine automatizate. Containerul SQB poate avea până la 400 de coduri de produse unice, în formatul actual, iar echipa fondatoare descrie containerul ca “următoarea evoluție a vendomatelor tradiționale”.

"Am creat un robot care poate culege produsele de pe raft conform comenzii clientului. Se plimbă prin magazin printre rafturi și alege produsele", spune Victor Tanvuia.

Un canal nou de retail

SQB Container poate fi montat în spații aglomerate, zone rurale sau îndepărtate slab deservite sau în zonele turistice. În perioada următoarea, compania va dezvolta și un produs dedicat fabricilor.

"Proiectul a început dintr-o frustrare a faptului că nu putem duce produsele mai aproape de clienți. Cum am putea reduce costurile și să facem un produs fezabil ca să avem magazine mai aproape de oameni. Ne place conveniența. Avem jucători care au dezvoltat magazine de proximitate, dar vrem să ajutăm retailerii să exploreze și acest canal alternativ", spune Alexandra Boroș.

"Nu vrem să înlocuim alte magazine, ci să aducem un canal nou. E important ca acești jucători să ajungă rapid la oameni dintr-o anumită comunitate. Nu doar în comunitățile rurale, dar iată, și în Brașov suntem într-un cartier nou care nu e deservit de multe magazine de proximitate. Ai nevoie de 40 de metri pătrați și poți să faci un magazin automatizat care funcționează 24 de ore din 24", spune Alexandra Boroș pentru start-up.ro.

În momentul de față SQB asamblează containerul în România, într-o hală din Brașov și dorește să facă produsele aici.

Primele teste cu SQB Container au fost făcute

Astfel, robotul SQB Robotics poate fi un magazin de proximitate al unui lanț de retail. În interiorul containerului robotul se plimbă pe șine și alege produsele pentru client, după ce acesta le alege pe un ecran, ca și cum ar da comandă la McDonald’s.

"E un produs perfect funcțional. Operăm un astfel de container de un an de zile lângă Brașov unde este folosit de peste 200 de clienți în fiecare lună. Am fost nevoiți să ne facem propriul nostru brand de retail ca să avem un experiment. Și avem peste 200 de coduri de produs deja în magazin", explică cei doi fondatori.

De asemenea, SQB dezvoltă un asemenea produs și pentru o fabrică din Brașov, pentru ca acesta să fie folosit de angajați care ar dori să aibă echipamente de protecție și pentru a verifica mai bine inventarul, totul se obține de la un robot SQB care le aduce produsele dorite de pe raft. Astfel, se evită furturile, dar și folosirea excesivă a resurselor.

SQB Robotics face parte din acceleratorul Rubik Hub din Piatra Neamț, din cea de a 7-a cohorta, împreuna cu alte 12 start-up-uri din CEE, alese din peste 100 de start-up-uri care au aplicat la acest program.

Startup-ul caută investiții de 250.000 de euro

În momentul de față SQB Robotics caută să ridice o investiție de 250.000 de euro cu un plan de dezvoltare pentru un runway de 12-18 luni (n.r. - runway - perioadă de timp în care o companie se poate întreține din acea investiție).

"54% se vor duce pe business de volum și marketing, 14% spre dezvoltarea tehnologiei pentru că deși am început acum 2 ani mai avem aspecte pe care vrem să le dezvoltăm. De asemenea, avem deja o hală, dar business-ul poate fi profitabil foarte rapid", explică Alexandra Boroș.

În momentul acesta capacitatea de produție este de un container pe săptămână, în cazul semnării unui contract cu un retailer din România și nu numai.

Pe lângă magazine de proximitate și posibilitatea utilizării în hale, SQB Robotics spune că poate monta magazinele acestea cam peste tot, inclusiv cu scopuri de sampling, pentru marketing sau în zone greu accesibile, cum ar fi la munte.

"Din punct de vedere legal ele se încadrează la vendomat automat, adică un aparat care furnizează produse fără personal. Nu e o asociere pe care ne-o dorim, dar legal acolo intră", explică Victor Tanvuia.