- 9 Ianuarie 2024
HANDS On: Asus Zenbook Duo și Zephyrus G16 - noile laptop-uri pentru 2024 de la Asus
Nu am ajuns în America la CES, însă am avut ocazia să văd câteva dintre produse în România la finalul anului trecut. Asus a prezentat mai multe laptop-uri, însă eu o să mă concentrez doar pe două dintre ele: Zephyrus G16 și ZenBook Duo.
Zephyrus G16 2024 este o rafinare a Zephyrusului de anul trecut cu un design nou și un refresh de componente. ZenBook Duo este o evoluție a laptop-ului cu două ecrane și Asus a mers mai departe și al doilea ecran este acum la fel de mare ca cel principal. Practic, ai două ecrane OLED unite cu o balama. Merge pe aceeași direcție trasată de Lenovo cu Yogabook 9i, pe care l-am testat și l-am numit ca fiind cel mai inovator laptop de anul trecut testat de noi. Înainte să vedem cum se compară ZenBook Duo, hai să vorbim repede despre Zephyrus G16.
Asus Zephyrus G16 (2024)Primul lucru pe care-l vei observa este faptul că pe capac nu vei mai vedea acel animatrix mare, ci anul acesta este unul minimal, o linie care străbate în diagonală spatele laptopului. Au făcut asta pentru a câștiga spațiu în capac pentru display. În continuare acesta va putea fi personalizat și are diferite jocuri de lumini. Corpul este realizat dintr-un aliaj de aluminiu și este robust și plăcut la atingere.
Al doilea lucru pe care-l vezi este aspectul mai modern și ușor futurist. Trackpadul este uriaș și se întinde din tastatură până în margine. Este cu 27% mai mare decât cel de pe modelul anterior și este acoperit de sticlă și se simte foarte bine la atingere, iar degetele alunecă ușor. Este similar cu cel de pe un Macbook. Tastatura este flancată de două grilaje pentru difuzoare, iar butonul de pornire are o formă hexagonală. Și tastele se simt foarte plăcute la atingere și tastare este facilă.
Nu este foarte gros, dar nici subțire, în jur de 1,5 cm. Colțurile sunt rotunjite, iar ecranul are margini negre mici. La capitolul conectivitate Zephyrus G16 stă în continuare foarte bine cu un cititor de carduri SD, port USB 3.2 și port USB-C pe o parte. Iar în cealaltă parte avem un alt port USB 3.2, USB 4 de tip C cu suport pentru încărcare și display Port, dar și unul HDMI, port de încărcare dedicat și o mufă de căști.
Ecranul este unul de 16 inci cu un raport de aspect de 16:10. Avem de-a face cu un panou OLED cu o rezoluție 3K, cu un contrast mare și cu o acuratețe mare a culorilor cu un Delta E mai mic de 1. Practic, este un ecran bun pentru creatorii de conținut, dar și pentru gameri deoarece are un timp de răspuns mic și Nvidia GSync.
La interior regăsim procesoare Intel Core Ultra până la modelul de top pentru laptop-uri portabile și plăci video Nvidia de la 4050 până la 4090. Modelele 4050,4070 au o putere totală de 105 W, iar modelele 4080 și 4090 o putere de 115 W și un sistem de răcire mai performant cu vapor chamber.
Per total, Zephyrus G16 mi-a făcut o impresie plăcută. Estetica este pe gustul meu, la fel și opțiunile de conectivitate și mi se pare un laptop bun pentru editori video, creatori de conținut care au nevoie de un laptop performant, dar portabil în același timp.
Asus ZenBook Duo (2024)Acum să trecem poate la cel mai interesant laptop prezentat de Asus la CES 2024. Acesta are două ecrane, însă spre deosebire de Lenovo are o abordare ușor diferită. Asus a creat o tastatură și un trackpad ce se poate atașa magnetic pe al doilea ecran și astfel ai parte de o experiență clasică de laptop, însă dacă dorești o dai jos și cu standul de plastic din spate poți crea un spațiu de lucru cu două ecrane cu o tastatură externă.
Un lucru care mi-a plăcut imediat la acest model Asus comparativ cu cel Lenovo este faptul că-l poți închide cu tastatura atașată. Yogabook 9i nu se închide cu tastatura pusă și trebuie să o dai jos. Dar și faptul că are un stand inclus. Cumva ai mai puține elemente cu care să-ți bați capul. La Lenovo ai laptop-ul, husa și tastatura externă, aici toate trei sunt într-unul singur.
Un alt avantaj al lui Zenbook la prima vedere este faptul că are porturi mai multe și mai diverse. La Lenovo ai doar porturi USB-C, însă aici ai două porturi Thunderbolt 4, HDMI 2.1, mufă de căști și port USB 3.2
În același timp, un dezavantaj al lui Asus este că acest produs nu se rabatează la 360 de grade și nu poate fi folosit drept tabletă. De asemenea, balamaua aici este una clasică de laptop, drept urmare, este mai mare și nu la același nivel, ceea ce întrerupe mai mult imersiunea oferită de două ecrane, mai ales atunci când folosești laptop-ul pe verticală.
Zenbook Duo are o grosime de 14,6 mm și cântărește 1,35 de kilograme.Ambele ecrane sunt OLED cu rezoluție 3K și cu o rată de refresh de 120 Hz. Bateria este de 75Wh și promite o autonomie de 10 ore +. Acum va depinde foarte mult cum vei folosi laptop-ul și în ce mod. La interior vine cu procesor Intel de nouă generație cu AI și nuclee dedicate NPU pentru sarcini de inteligență artificială. Memoria RAM poate ajunge până la 32 GB și stocare până la 2 TB.
La nivel de software, lucrurile sunt cam la fel cu ce am văzut pe Lenovo Yogabook 9i cu diferite gesturi care activează tastatura virtuală, touchpad-ul virtual și poți să folosești mai multe aplicații în același timp și să le muți cum vrei tu pe ecran . Aici este prea devreme să mă pronunț deoarece laptop-ul pe care l-am văzut este nu este un sample final.
Mie îmi place ideea de laptop cu două ecrane deoarece îți permite să fii mai productiv când nu ești la birou. Cu două ecrane poți să lucrezi mai rapid și mai eficient, chiar și din aeroport, de exemplu. Abordarea Asus pare să fie mai mult către un laptop cu două ecrane, pe când Lenovo a încercat să meargă și în direcția de tabletă. Sunt produse similare, dar poate cu un public țintă ușor diferit. O să testez noul laptop Asus și o să revin cu o concluzie. Până atunci nu uitați să vă abonați pe start-up.ro pentru mai multe informații din tech și review-uri la noile gadgeturi.