- 28 Februarie 2020
HANDS ON Huawei Mate Xs: poate a doua oară e cu noroc
Huawei Mate X a fost prima încercare de telefon pliabil a chinezilor de la Huawei. L-au prezentat în februarie 2019 la Barcelona și costa 2200 de euro. Din cauza anumitor factori, telefonul a ajuns să fie lansat doar în China. Nu am auzit multe lucruri despre el, nici cât de rezistent e și nici cum funcționează.
Un an mai târziu apare Huawei Mate Xs. Tot la Barcelona. Și costă 2500 de euro. Ce s-a schimbat în acest timp? Nu foarte multe, dar asta ar putea fi un lucru bun.
Atunci când am testat prima dată Huawei Mate X mi s-a părut cel mai reușit telefon pliabil al momentului datorită faptului că ecranul se plia în jurul dispozitivului și că dintr-un ecran mare aveai unul și mai mare.
Asta nu s-a schimbat la Mate Xs. De fapt, dacă ai pune cele două dispozitive unul lăngă celălalt ți-ar fi greu să-ți dai seama care e versiunea noua. Te poți gândi la acest model ca la "s"-urile de la iPhone, unde nu era o schimbare de design, ci un rafinament.
Ce s-a schimbat la design este balamaua, ce ar trebui să fie mai rezistentă și display-ul, care și el ar trebui să fie mai bun. Iar la o primă atingere lucrurile par să stea chiar așa. Telefonul se pliază parcă puțin mai greu decât Mate X, însă este la fel de satisfăcător. De asemenea, atingerea ecranului se simte mai bine. Nu știu exact ce i-au făcut dar ecranul nu se mai simte ca și cum ar fi fost făcut dintr-un plastic ieftin, însă nici nu se apropie de o sticlă de pe telefoanele premium, dar este un pas în față.
Parcă fascinația de a plia un ecran nu mai este la fel de mare ca la început, însă așa se întâmplă când apar tot mai multe telefoane cu această tehnologie. Telefonul pliat este unul destul de mare (cu o diagonală de 6,6 inci) și destul de gros (comparativ cu un flaghship), iar deplierea se face prin apăsarea unui buton de pe rama telefonului.
E un mecanism simplu și eficient. La pliere și depliere nimic nu scărțâie și tot procesul e silențios (cel puțin în ora în care l-am folosit). Atunci când este deschis arată ca o tabletă subțire. Cel mai plăcut este să utilizez Mate Xs cu ambele mâini pentru că astfel totul este mai ușor.
Modelul anterior avea un procesor Kirin 980 și un modem 5G, iar Mate Xs vine acum cu procesorul nou Kirin 990 (ce are integrat un modem 5G) ce este mai performant și are și conectivitate 5G. Din păcate, asta înseamnă că telefonul nu are serviciile Google. Apropo de software, un alt lucru pe care l-am observat la Mate Xs este cât de bine a fost adaptat sistemul de operare/interfața la acest telefon pliabil.
Animațiile acum sunt mult mai fluide și atunci când deschizi telefonul, aplicația glisează, se întinde pe toate suprafața de 8 inci. Înainte, pur și simplu, apărea. Această mișcare este mai naturală. Deci se vede că s-a lucrat la EMUI 10 și că a fost pregătit pentru un mod de utilizare pe un smartphone pliabil.
În altă ordine de idei, la interior lucrurile au rămas la fel și avem tot 8 GB RAM, 512 GB spațiu de stocare și baterie de 45000 mAh, ce poate fi încărcată rapid la 55 de wați. Deci nu ar trebui sî întâmpini probleme în rularea aplicațiilor și a jocurilor.
Camerele au rămas aceleași: 40 MP (wide) + 16 MP (ultrawide) + 8 MP (telefoto) + ToF. Nu pot să comentez asupra calității fotografiilor, însă ce pot să zic este că-mi place foarte mult faptul că pot să fac selfie-uri cu camera principală foarte ușor. Doar apăs pe un buton apoi întorc telefonul spre mine și gata.
Într-un final, ajungem și la preț. 2500 de euro pentru un telefon. E mult. Da, este un produs nou cu tehnologie nou, dar tot nu mi se pare justificată această sumă. Mate Xs pare să fie doar pentru pasionații de tehnologie și pentru segmentul de business unde 2500 de euro nu e așa de mult.
Dacă Huawei Mate X se simțea ca un prototip, Huawei Mate Xs se simte chiar ca un telefon ce este gata să ajungă în mâinile consumatorilor.