HANDS ON - Primele impresii despre Samsung Galaxy S21, S21+ și S21 Ultra

Samsung a prezentat oficial următoarea linie de smartphone-uri de top din seria Galaxy S, iar în acest articol veți găsi primele impresii despre telefoanele Samsung Galaxy S21, S21+ și S21 Ultra.

Proabil pentru mulți dintre voi seria S21 nu mai este o supriză având în vedere informațiile „scăpate” pe internet. Fără alte cuvinte de prisos, telefoanele din gama S21 sunt sexy, iar unele culori arată mai bine decât altele (mă uit la tine phantom violent). Samsung a găsit o soluție interesantă pentru modulul de cameră ce părea lipit pe un telefon, iar acum a alungit rama de aluminiu pe spatele telefonului, astfel încât să ai impresia că s-a unit cu modulul camerei, formând un tot unitar. Soluția este inteligentă zic eu, iar modulul camerei nu mai iese la fel de mult în evidență, cum este cazul pe Note 20 Ultra, de exemplu.

Ecranele sunt plate pe modelele S21 și S21+ și puțin curbat pe S21 Ultra și toate au o mică perforație pentru camera de selfie. Display-urile sunt protejate de sticlă Gorilla Glass 7, la fel și spatele S21 + și S21 Ultra, dar nu și cel de pe S21. Acesta este tot un fel de glastic, cel introdus pe Note 20, dar îmbunătățit să reziste mai bine la zgârieturi. Diferența nu e majora față de sticlă, aceasta fiind puțin mai alunecoasă. Ca să-ți dai seama dacă-ți place ar fi bine să testezi dispozitivul înainte să-l cumperi.

Per total, aceste telefoane sunt frumoase, au un design nou, premium și cred că vor fi unele dintre cele mai arătoase telefoane de anul acesta. Și acum să trecem la display și specificații.

Display & specificații

Seria S21 păstrează aceleași dimensiuni pentru ecrane ca și anul trecut și avem un display de 6,2 inci pe S21, 6,7 inci pe S21+ și 6,8 inci pe S21 Ultra. Diferit față de anul trecut este faptul că acum S21 Ultra are rată de refresh de 120 Hz și rezoluție QHD+. Deci nu mai trebuie să alegem între rezoluție și rată de refresh. Pe de altă parte, ai putea fi dezamăgit de faptul că S21 și S21+ sunt disponibile doar cu rezoluție FHD+ la 120 Hz. Deci nu mai poți alege QHD și 60 Hz ca în trecut. Pentru mine nu este deloc o problemă deoarece oricum alegeam 120 Hz, însă ar putea fi o problemă pentru alții.

Toate telefoanele vor avea același procesor Exynos 2100 construit pe un proces de fabricație de 5nm, apoi S21 și S21+ au 8 GB RAM, iar Ultra vine cu 12 sau 16 GB, iar spațiul de stocare începe de la 128 GB și ajunge la 512 GB, în cazul lui Ultra.

Din păcate, trebuie să vă spun o vestea proastă. Niciunul nu mai are slot pentru card microSD, iar S21+ are doar 8 GB RAM, în condițiile în care S20+ a avut 12 GB. Bateria lui S21 este la fel ca pe versiunea anterioară, 4000 mAh, S21+ ajunge la 4800 mAh, iar Ultra are o baterie de 5000 mAh. O altă veste dezamăgitoare este că vitezele de încărcare au rămas la fel (25 de wați pe fir și 15 wireless) și niciun telefon nu va avea încărcător în cutie și nici căști, doar un cablu USB-C. Ăsta este viitorul cu care trebuie să ne obișnuim.

Exynos 2100 este un procesor realizat pe 5 nm, iar asta înseamnă că este cu 10% mai performant și cu 20% mai eficient decât procesoarele din generația veche de 7 nm. Acesta este format din opt nuclee: unul Arm Cortex X1 ce atinge viteze de 2,9 GHz, trei nuclee performante Cortex A78 și patru eficiente energetic A55. Iar Samsung susține un plus de 30% a performanței pe multicore comparat cu Exynos 990 de pe Note 20.

De asemenea, au fost făcute îmbunătățiri și la procesorul grafic, iar ARM Mali G78 are 14 motoare grafice, iar performanța este mai mare cu 40% decât în trecut.

În plus, Exynos 2100 are un sistem nou pentru îmbunătățirea consumului de energie, suportă memorie RAM LPDDR5 și are modem 5G integrat. La nivel foto, procesorul suportă camere de până la 200 MB și sisteme cu șase senzori foto, iar patru pot înregistra simultan. De asemenea, permite filmarea 4K la 120 FPS și 8K la 60 fps, deși S21 Ultra nu atinge aceste performanțe. Poate următorul flagship.

De asemenea, telefoanele au un senzor de amprentă mai mare și ar trebui să ofere o autentificare mai rapidă și mai precisă. Un alt selling point pentru S21 Ultra este faptul că este compatibil cu stylus. Acesta nu vine la pachet și se vinde separat alături de o carcasă cu loc de depozitare. De asemenea, dacă ai cumva un Note 20 atunci află că stylus acela funcționează și aici.

Să sperăm că acum nu vor mai fi diferențe de performanță și autonomie în ceea ce privește modelele echipate cu Exynos și cele cu Snapdragon. Vom afla la review.

Camere foto

În ceea ce privește camerele foto. S21 și S21+ au același sistem foto format dintr-un senzor principal 12 MP f/1.8 cu OIS, senzor ultra wide 12 MP f2.2 și un telefoto 64 MP zoom hibrid 3x, iar camera de selfie este de 10 MP f/2.2.

Aici S21+ iar a suferit o pierdere și, față de S20+, a fost eliminat senzorul ToF.

În cazul S21 Ultra, vorbim de un sistem format din patru senzori foto și un laser autofocus. Avem camera principală de 108 MP f/1.8 cu OIS, ultrawide de 12 MP f2.2, telefoto de 10 MP cu zoom optic 3x OIS, un al doilea obiectiv telefoto de 10 MP cu zoom optic 10x. f/4.9, iar camera de selfie este de 40 MP f/2.2.

Ce îmbunătățiri avem pe foto, video? Avem filmare 8K la 24 de cadre pe secundă și posibilitatea de a face o poză din video, avem single take 2.0, îmbunătățiri la modul portret și un space zoom 30x mai bun.

Ultra vine cu posibilitatea de a face poze în 12 biți raw în modul pro, să filmeze 4K la 60 fps cu toți senzorii (deși în timpul perioadei de hands on acest lucru nu a fost posibil și probabil va fi activat după un update de soft), iar space zoom ajunge la 100x aici.

Un mod interesant ar putea fi directors view, iar în acest mod poți vedea pe ecran felul în care senzorii vor percepe imaginea și poți începe filmarea apoi poți alege cu care să filmezi. Ideea este să-ți ofere informația necesară ca tu să alegi cel mai bun mod de filmare pentru situația respectivă.

M-am jucat puțin cu modurile de filmare și fotografiere și am rămas plăcut surprins de calitatea imaginii la 10x și de blur-ul frumos din modul live video. Mai multe detalii despre camere la review. Înainte de final să vă mai povestesc de alte două dispozitive lansate de Samsung cu aceste telefoane: Galaxy Buds Pro și Galaxy Tag.

Galaxy Buds Pro și Galaxy Tag

Samsung Galaxy Buds Pro sunt următoarea versiune a căștilor wireless in ear de la Samsung. Acestea au un woofer de 11 mm și un tweeter de 6,5 mm, trei microfoane pentru a face vocea mai clară și pentru anularea zgomotului de fundal. Ajustarea anulării zgomotului de fundal se poate face automat în funcție de scenariu sau manual, iar atunci când vorbești, căștile trec pe modul ambient sound și vei putea avea o conversație cu cineva fără să fii nevoit să-ți dai căștile jos.

Au 360 audio, se pot conecta la mai multe dispozitive în același timp, vin cu autonomie de 18 ore cu carcasa și 5 minute de încărcare rezultă într-o oră de ascultare. Prețul este de 230 de euro.

Apoi mai este acest Galaxy Tag care e un tracker de obiecte sau animale și astfel ai putea să-ți găsești cheile sau cățelul pierdut mai ușor.

Preț telefoane Samsung Galaxy S21

Bun și cât costă? S21 are un preț de 850 de euro, S21+ 1050 de euro, iar S21 Ultra costă 1250 de euro. Precomenzile încep de pe 14 ianuarie și vin cu cadouri un galaxy Tag și căști Buds Live, cele în formă de fasole, pentru S21 și S21 Plus și Buds Pro pentru S21 Ultra.

Samsung a luat niște decizii ciudate cu această linie de telefoane și pare că vrea să te convingă să cumperi fie S21 sau S21 Ultra care sunt upgrade-uri față de versiunea anterioară. Modelul ciudat este S21+ care are mai puțină memorie RAM decât anul trecut, a pierdut un senzor ToF, iar rezoluția a fost scăzută la FHD+. În schimb primești un procesor mai rapid și o baterie puțin mai mare. Timpul va dezvălui ce model vor prefera consumatorii.



Citeste si