Hands On: Samsung S24, S24 Plus, S24 Ultra - rafinare și inteligență artificială

Samsung a lansat noua serie de telefoane S24. Noi am avut ocazia să le testăm puțin, iar acestea sunt primele impresii despre Samsung Galaxy S24, S24+ și S24 Ultra.

Să vedem ce aduce nou Samsung cu această serie de telefoane, dar după cum sugerează titlul, totul se învârte în jurul inteligenței artificiale. 

Design S24

Dacă ești la curent cu noutățile știi deja că nu au fost efectuate schimbări dramatice la exterior. Samsung rafinează designul și păstrează aspectul cu marginile plate, ecrane drepte, de data aceasta și ultra primește un ecran flat și camere foto ieșite puțin în evidență. Majoritatea producătorilor chinezi merg în direcția opusă cu module de cameră uriașe, Samsung merge invers. S24 Ultra are în continuare patru camere pe spate, iar S24 și S24 Plus rămân cu trei. 

Modelul de top Ultra are un cadru realizat din titan și păstrează în continuare stylus încorporat. Modelele S24 și S24 Plus au în continuare rama de aluminiu. Toate au certificare IP68 la apă și praf. Modelul S24 are o grosime de 7,6 mm și cântărește 167 de grame, modelul Plus puțin mai gros la 7,7 mm și mai greu la 196 de grame. Ultra cântărește 232 de grame și are o grosime de 8,6 mm. 

S24 are un afișaj 1080p+ ușor mai mare, de 6,2 inci, iar S24 Plus are aceeași dimensiune a ecranului ca modelul de anul trecut, adică 6,7 inci, dar oferă acum o rezoluție crescută la nivel WQHD. De asemenea, o altă noutate este că toate panourile suportă  rate de reîmprospătare de la 1 la 120 Hz. Marginile ecranelor sunt simetrice și foarte mici. Arată foarte bine. 

Cum am zis, marele Galaxy S24 Ultra are acum și un ecran complet plat, cu o rezoluție de 3120x1440 pixeli și o luminozitate foarte mare. La nivel de manevrabilitate, în continuare prefer S24 deoarece îl pot folosi cu o singură mână foarte ușor, însă nu pot nega atracția unui display mare. 

S24 Ultra are o sticlă numit Gorilla Glass Armor pe față care e cu vreo 56% mai rezistentă decât Victus 2, dar și reduce mai multe reflexiile.

Performanță: Exynos 2400 vs Snapdragon 8 Gen 3

La nivel de specificații, Samsung schimbă din nou strategia pentru seria S24 și acum modelele de bază S24 și S24+ vor avea procesoare Exynos 2400 în Europa, iar S24 Ultra va primi Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy. Deci dacă îți cumperi un Ultra ai Snapdragon 8 Gen 3, dacă iei S24 Plus primești Exynos 2400. Nu am rulat teste de benchmark la fața locului, însă o s-o fac la review și vedem atunci dacă e diferență mare de performanță sau de controlul temperaturii. 

O altă diferențiere vine prin prisma memoriei RAM, modelul S24 are 8 GB RAM și modelul Plus și Ultra vin echipate cu 12 GB RAM.

Este binevenit faptul că Samsung a făcut bateriile de la Galaxy S24 și S24 Plus puțin mai mari și oferă acum 4000 și, respectiv, 4900 mAh. Modelul de bază poate fi acum încărcat rapid doar cu maximum 25 de wați, ca și în trecut. Cu Plus și Ultra, însă, sunt posibile încărcare la 45 de wați. Toate variantele acceptă încărcarea wireless cu 15 wați și PowerShare.

Există câteva inovații binevenite în ceea ce privește camerele foto, dar acestea par să fie aproape în întregime limitate la modelul de top Galaxy S24 Ultra. Samsung instalează un nou senzor principal de 200 de megapixeli, care este acum combinat cu un teleobiectiv de rezoluție mai mare pentru un zoom optic de 5x, al cărui senzor oferă o rezoluție de 50 de megapixeli. 

Cea de-a doua cameră cu zoom are din nou 10 megapixeli, în timp ce camera cu ultrawide are 12 megapixeli. Camera de selfie este de 12 MP pe toate telefoanele.

Vei putea face poze de 12 MP cu modul auto, însă ai opțiune și pentru 50 MP pt camera principală și cea teleofot de 5x și 200 MP pentru cea 1x. În modul Pro ai acces și la opțiunea de 24 MP și acolo găsești și filtre ND pentru filmare 

S24 și S24 Plus au sisteme cu trei camere foto. Ambele au o cameră principală de 50 MP f1.8 cu stabilizare optică, cameră telefoto de 10 MP cu zoom optic 3x și cameră ultrawide de 12 MP. Ce poți face cu aceste camere? Cu toate vei putea filma 8K până la 30 FPS, iar pe ultra ai un zoom maxim de 100X, în timp ce pe celelalte modele doar 30x. De asemenea, există și un mod super HDR care ar trebui să funcționeze mai bine.

Funcții de inteligență artificială pe S24

Inteligența Artificială a fost expresia anului trecut și o să fie și anul acesta. Deja am văzut la CES că producătorii de gadgeturi pun accentul pe AI pentru dispozitivele lor. Producătorii de laptop-uri precum HP, Lenovo aduc abilitățile inteligenței generative pe produsele sale. Pe telefoane Samsung este primul care o face cu o serie de funcții foarte interesante.

De exemplu orice telefon din seria S24 va putea funcționa ca translator în timp real. De exemplu vrei să faci o rezervare la un restaurant într-o țară străină și nu vorbești limba. Tu ai putea vorbi în engleză și persoana de la celălalt capăt al firului să primească informația în franceză. Deocamdată telefoanele nu au suport pentru limba română, însă ar trebui să fie implementat cândva anul acesta. 

Tot pe traducere funcționează și interpreter și astfel ai putea să întrebi pe cineva pe stradă ceva și telefonul să traducă pentru tine mesajul. Și ca să termin cu traducerile, AI-ul va putea traduce articole din engleză, franceză și alte câteva în altă limbă.

Pentru că trăim în era în care nimeni nu are timp și vrem totul pe scurt și rapid. S24 îți poate face un rezumat al unei știri, al unui articol pe care-l deschizi cu browserul Samsung. Dacă ai un document foarte lung poate să-l reducă la idei principale și așa mai departe.

Și pe partea foto și video poate să facă niște lucruri interesante: să decupeze persoane din poză, să genereze fundal, să recunoască obiecte și oameni (dacă sunt cunoscuți) din poze, dar și din clipuri video. 

Le-am testat acolo la fața locului, câteodată se descurcă bine, alteori dă rateuri. Rămâne de testat în mai multe scenarii. Va depinde de fiecare dintre voi să decideți cât de utile sunt aceste scenarii de AI și cât de precise sunt după ce le mai testăm.

Așadar, această serie pare să fie una safe pentru Samsung, o rafinare a designului și un accent pe AI și pe beneficiile pe care le poate aduce. S24 rămâne în continuare o opțiune pentru cei care doresc un telefon mai mic, 24 Plus e o alegere bună pentru cei care vor un ecran mare dar nu sunt dispuși să plătească mai mult pentru ultra. 

S24 Ultra rămâne în continuare opțiunea pentru cei care vor telefon mare, performant cu stylus și cu zoom foarte performant. Rămâne de stabilit cât de mare este diferența între procesoarele Exynos 2400 și Snapdragon 8 Gen 3 și cât de utile sunt funcțiile de AI.

Samsung S24, S24+, S24 Ultra - preț în România

Cât costă? S24 are un preț de pornire de 4500 de lei, S24 Plus 5700 de lei, iar S24 Ultra 7200 de lei. Prețurile vor varia în funcție combinația de stocare și RAM aleasă. 

Vom testa telefoanele și revenim cu mai multe detalii în curând. 



Citeste si