- 1 Octombrie 2019
Harta fintech-urilor românești: cei care schimbă industria financiară
Industria fintech se bucură de o atenție din ce în ce mai mare la nivel global, atrăgând investiții în prima jumătate a acestui an de peste 15 miliarde de dolari.
Peisajul de la noi poate fi considerat că fiind unul destul de tânăr, marea majoritate a celor 46 de startup-uri fiind fondate în ultimii 5 ani, însă cu jucători care și-au făcut deja intrarea și pe alte piețe atât din Europa, cât și la nivel global, și care au început să atragă investiții atât de la fondurile regionale cât și de la cele care acționează la nivel global.
Vezi raportul și harta fintech-urilor din România aici.
Aceste business-uri din industria fintech abordează industria financiară tradițională dintr-o perspectiva nouă, cea a soluțiilor dezvoltate pe baza ultimelor tehnologii. Unele dintre ele sunt competitori direcți ai băncilor, în timp ce altele sunt partenerii care împing și accelerează procesul de digitalizare al acestora.
Categoriile în care sunt încadrate aceste fintech-uri românești sunt: Payments & wallets, Lending/Crowdfunding, Investments & Wealth Management, Personal Finance, Insurtech, Financial Infrastructure și Enablers.
Majoritatea FinTech-urilor din harta au sediul în București (23), pe locul doi fiind Cluj cu 6 business-uri, Iași, Oradea, Timișoara, Ploiești și Albă Iulia cu câte 1.
De asemenea, sunt antreprenori români care au lansat startup-uri fintech și dincolo de granițele țării, fiind identificate 3 în Statele Unite ale Americii, 2 în Regatul Unit al Marii Britanii și câte unul în Moldova, Luxemburg și Gibraltar.
Din totalul startup-urilor fitnech prezente pe hartă, 10 sunt în stadiul de dezvoltare pre-seed, 16 în stadiul seed, 14 în stadiul Growth și 2 în în categoria Scale-up. Aceste stadii de dezvoltare sunt stabilite în funcție de fondurile primite de la investitori și extinderea pe alte piețe.
Vezi raportul și harta fintech-urilor din România aici.