- 22 Martie 2023
Harta startup-urilor de health active în România – raportul Romanian HealthTech Startup Ecosystem
Potrivit realizatorilor acestui raport, ajuns la a doua ediție, ecosistemul de startup-uri health din țara noastră vine cu soluții la provocările pe care le are sistemul medical din România. Totodată, sunt startup-uri din domeniul medical fondate în România care au reușit performanța de a primi aprobări din partea autorităților din alte țări.
Cum este exemplul re.flex, un asistent digital pentru kinetoterapie, startup-ul românesc fiind inclus anul trecut în rândul aplicațiilor aprobate în Germania și care poate fi prescris de către furnizorii de servicii medicale ca DiGA (Digitale Gesundheitsanwendungen), fiind decontat de sistemul german de asigurări de sănătate.
Un alt exemplu de startup românesc care câștigă recunoaștere în afara granițelor este MedicAI, ce dezvoltă și operează propria platformă online pentru imagistică, care se extinde în SUA.
În plus, pandemia a accelerat adoptarea soluțiilor de telemedicină propuse de startup-uri românești, iar spitalele încep să accepte și să îmbrățișeze rolul pe care startup-urile de health îl au în accelerarea sistemului românesc de sănătate și să folosească soluțiile lor de tehnologie pentru a veni în ajutorul pacienților.
Potrivit echipelor Activize și FreshBlood, România are un ecosistem de healthtech în plină expansiune, crescând treptat și atrăgând mai mult interes din partea investitorilor, dar și a antreprenorilor care primesc susținerea de care au nevoie pentru a-și pune ideile în aplicare.
În același timp, concluziile raportului din acest an arată că România se află încă într-un stadiu incipient în ceea ce privește inovația în sănătate, comparat cu alte țări, însă tot mai multe startup-uri românești ating următorul nivel de finanțare și se extind atât la nivel național cât și dincolo de granițele țării.
Cum arată ecosistemul românesc de startup-uri de sănătate?Potrivit Romanian HealthTech Startup Ecosystem Report, startup-urile din domeniul sănătății sunt incluse în cinci categorii:
- Soluții de telemedicină: Atlas, Beesers, MedicAI (platformă de imagistică), Docbook, Doclandia, Telios Care.
- Soluții pentru pacienți și familiile lor: Heymedica, .lumen (realizează ochelari pentru nevăzători), Tully (brățară cu senzori care măsoară cât de agitat este un copil), Wello.
- Soluții pentru persoane care vor să aibă un stil de viață mai sănătos: Crave (planuri alimentare personalizate), Dahna (aplicație care configurează meniuri în funcție de profilul metabolic al utilizatorilor), ESX, Zitamine (planuri personalizate de vitamine și suplimente).
- Unelte pentru profesioniștii din domeniul medical: re.flex (cel mai precis asistent digital pentru kinetoterapie în afecțiuni musculo-scheletice, Femyo, Voxi.clinic, Alter Medico.
- Unelte dedicate instituțiilor: Acertivo, AIMinded (soluție care folosește inteligența artificială pentru generarea automată de conturaje ale organelor cu risc și tumorilor), Symme3D, Rayscape (sprijină medicii radiologi în analiza și interpretarea imaginilor medicale), Onchochain (platformă de research pentru colaborare pe date în timp real și care să ajute specialiștii în oncologie), MediJobs, MediNav (eficientizează timpul petrecut de medici pentru a scrie rapoarte și fișe de evaluare pentru pacienți).
Raportul Romanian HealthTech Startup Ecosystem poate fi consultat pe larg aici.