- 16 Mai 2017
HTC U11, primele impresii: reflexii limpezi ca apa pe o piață tulbure
Am văzut HTC U11 într-un cadru restrâns, înainte de lansarea oficială. Am avut ocazia să-l butonăm, să-l întoarcem pe toate părțile și să-l strângem în mână - evident, pentru a-i testa funcția numită Edge Sense. Nu am adunat suficiente informații câte să ne ajungă pentru un review, dar am strâns suficiente pentru un preview care sperăm să vă ajute să vă faceți o idee despre noul vârf de gamă. (Folosește butoanele de mai jos pentru a naviga prin articol și prin galerie)
HTC a trecut printr-o perioadă destul de dificilă în ultimii ani, cel puțin când vine vorba despre piața smartphone-urilor. HTC 10 a fost un smartphone care a prins bine atât la public cât și la publicațiile de specialitate, dar taiwanezii au decis să mai schimbe un pic rețeta, așa că au venit cu un design nou. Introdus inițial pe HTC U Ultra și HTC U Play, noua filosofie de design a HTC se transpune prin sticlă lucioasă, modelată în așa fel încât să reflecte lumina similar apei.
HTC U11 este creat și el pe aceeași filosofie și vorbim despre un dispozitiv neted (camera nu mai este ieșită în afară), care are toate marginile ușor curbate. Senzația oferită este una foarte plăcută și, cu toate că vorbim despre un dispozitiv din sticlă, nu am simțit că îmi va aluneca din mână. Ce nu am apreciat, totuși, au fost dimensiunile mari. HTC U11 este un dispozitiv care nu poate fi folosit cu ușurință cu o singură mână, iar aici existau două rezolvări: fie vii cu un dispozitiv cu un display mai mic - de 5,1 inch, de exemplu - fie oferi un display întins pe toată suprafața telefonului - ca în cazul LG G6 sau Samsung Galaxy S8.
Apropo de display, rezoluția este QHD, iar calitatea imaginilor este bună. (Folosește butoanele de mai jos pentru a naviga prin articol și prin galerie)
Ecranul oferă culori vii (dar nu suprasaturate), contrast puternic și luminozitate mare. Formatul a fost păstrat la 16:9, iar explicația taiwanezilor este simplă. Având în vedere că filmele, serialele, fotografiile, aplicațiile și jocurile sunt, în continuare, optimizate pentru formatul 16:9, taiwanezii au vrut să evite acele bare negre verticale care apar pe ecranele LG G6 sau Samsung Galaxy S8. Explicația este bună, dar asta nu anulează faptul că, dacă e pus lângă unul dintre telefoanele menționate anterior, HTC U11 arată ca un dispozitiv de generație anterioară.
Înainte de a vorbi despre ce se află sub display, trebuie să vorbim despre ce se află în jurul display-ului, adică inovația Edge Sense. (Folosește butoanele de mai jos pentru a naviga prin articol și prin galerie)
Edge Sense este numele dat de HTC tehnologiei sensibile la presiune care este încorporată în marginile telefonului. HTC U11 este un telefon pe care îl poți strânge pentru a activa diverse funcții. Este o funcție pe care nu am mai văzut-o la alte dispozitive, dar pare destul de utilă și de ușor de folosit. Edge Sense simte când strângi scurt, dar și când strângerea e mai lungă și poți seta câteva acțiuni predefinite în funcție de strângere. Poți face o captură de ecran, poți face o poză, poți activa lanterna fără să aprinzi ecranul. Tehnologia funcționează și pe sub apă, deci utilizatorii vor putea face fotografii, chiar dacă display-ul capacitiv nu poate funcționa atunci când e ud, iar cei de la HTC au și o aplicație specială care permite folosirea Edge Sense și în aplicații terțe. Practic, vei putea defini anumite acțiuni în aplicațiile pe care le vei instala, pentru a folosi mai ușor telefonul. Este o funcționalitate simpatică cu care m-aș obișnui destul de repede, dar rămâne de văzut cât de folosită va fi de utilizatori sau, mai bine zis, cât de mult îi va convinge să aleagă acest smartphone.
Acum să trecem la capitolul performanțe. (Folosește butoanele de mai jos pentru a naviga prin articol și prin galerie)
HTC U11 este un vârf de gamă performant, iar asta nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Folosește procesorul Snapdragon 835, cel mai nou de la Qualcomm, iar memoria RAM este de 4GB, suficientă atât pentru sarcini uzuale, cât și pentru gaming intens. În timpul folosirii nu am întâmpinat timpi morți sau lag de vreun fel, cu toate că am butonat telefoane care nu aveau versiunea finală a software-ului. Spațiul de stocare este de 64GB și poate fi extins prin card microSD de până la 256GB. Bateria este de 3.000 mAh, însă nu am putut testa autonomia în timpul scurt pe care l-am petrecut cu dispozitivul.
Camerele foto au fost mereu importante pentru vârfurile de gamă ale HTC, așă că trebuie să vorbim și despre el. (Folosește butoanele de mai jos pentru a naviga prin articol și prin galerie)
HTC 10 este unul dintre cele mai bine-cotate telefoane când vine vorba de camere, iar Google Pixel este făcut tot de HTC și are cea mai bună cameră de pe piață la momentul actual, deci așteptările sunt mari în ceea ce privește senzorul de pe HTC U11. Camera principală are 12MP, are o diafragmă F1.7, iar dimensiunea pixelilor este de 1,4 micrometri. Asta ar trebui să se traducă prin performanțe bune chiar și în condiții de lumină scăzută, dar va trebui să mai aștept până să mă pot pronunța în privința camerei. Ce pot spune este că senzorul este foarte rapid și face fotografii HDR în timp real. Dar taiwanezii nu s-au axat doar pe partea de fotografiere, ci au vrut să se asigure că experiența de filmare este și ea una bună. În afară de stabilizarea optică, camera mai dispune de o funcție interesantă: focalizarea în funcție de sursa de sunet. Pentru asta se folosește de cele patru microfoane încorporate pentru a localiza o sursă de sunet (cum ar fi o persoană care vorbește sau cântă) și menține focalizarea pe ea. Despre camera frontală nu sunt foarte multe de zis. Senzorul are 16MP, iar diafragma are F2.0.
Suficient despre camere. Dacă tot am zis de microfoane, să vorbim un pic despre sunet. (Folosește butoanele de mai jos pentru a naviga prin articol și prin galerie)
Telefoanele HTC au făcut mare vâlvă mulțumită parteneriatului cu Beats, dar sonorizarea a rămas foarte bună chiar și după ce acesta s-a încheiat. HTC U11 are difuzoare stereo care umplu o cameră de mari dimensiuni cu ușurință, eliminând nevoia pentru o boxă bluetooth. Sunetul este foarte puternic, joasele sunt pronunțate, iar înaltele sunt clare. Aș fi apreciat un pic mai mult bass, dar realizez că vorbesc despre un telefon și nu despre o boxă de sine stătătoare, deci rezultatul rămâne impresionant. Și nu doar boxele sunt bune, ci și căștile din cutie. HTC U11 nu are mufă de jack, dar vine cu o pereche de căști pe USB-C care dispun și de funcție de anulare a zgomotului de fond. Cei care vor să-și folosească propriile căști trebuie să știe că în cutie există un adaptor USB-C/Jack cu DAC integrat.
Cam astea ar fi de zis. Ce concluzie tragem? (Folosește butoanele de mai jos pentru a naviga prin articol și prin galerie)
HTC U11 este un telefon care încearcă să-ți fure ochii prin culori aprinse și reflexii interesante. Aduce o mare noutate (Edge Sense), dar în rest nu se dă peste cap să uimească. Cei de la HTC au vrut să desăvârșească smartphone-urile cu care ne-au obișnuit, iar acest lucru le-a ieșit. Dar este suficient un telefon HTC desăvârșit pe o piață în care majoritatea producătorilor mai au puțin și creează telefoane care fac și cartofi prăjiți, doar pentru a impresiona publicul? Rămâne de văzut.