- 27 Martie 2020
Huawei P40 Pro: Greu să-i găsești mai mult de un defect. Primele impresii
Huawei P40 Pro va fi flagship-ul Huawei pentru România până în toamnă, când se va lansa un nou model din gama Mate. P40 Pro este un device care aduce multe noutăți, atât față de Huawei Mate 30 Pro, dar în special față de P30 Pro, modelul de anul trecut.
Dar înainte să vorbim despre caracteristici și funcții speciale, să vorbim despre design.
Design Huawei P40 ProHuawei P40 Pro e un dispozitiv care m-a făcut să exclam ”wow!” în momentul în care l-am scos din cutie. Din față seamănă cu alte smartphone-uri disponibile pe piață, Huawei optând pentru un ecran perforat, ca în cazul Huawei Nova 5T, dar perforația e mai mare. Toate marginile sunt puternic curbate spre spate, lucru care oferă un aspect futurist și o senzație foarte plăcută la atingere, iar marginile sunt incredibil de subțiri. E făcut multă sticlă și metal.
Versiunea care a ajuns la noi este cea Silver Frost și e o combinație foarte reușită de textură mată și reflexii amețitoare. Stratul mat, superior, respinge amprentele, iar cel lucios aflat sub el aruncă lumina în jur în nuanțe argintii și albăstrui. Senzația este similară cu cea oferită de printurile stereoscopice pe care le știm cu toții din copilărie, mimând efectul 3D.
Modulul de cameră este mare. E foarte mare. Dar e integrat în așa fel încât ai impresia că ții în mână un aparat foto compact, nu un smartphone. Cei de la Huawei au încercuit camera într-un inel argintiu, iar lentilele și blițul sun înconjurate de sticlă neagră și cenușie. Logo-urile Huawei și Leica sunt nelipsite, dar sunt îmbinate cu simț al răspunderii în design, deci nu strică aspectul.
Pe marginea dreaptă găsim butoanele de volum și de power, jos avem slotul pentru SIM și pentru card nanomemory, un microfon, portul USB-C și un difuzor, sus există un microfon și un emițător IR, iar marginea din stânga e lipsită de orice senzor sau buton. La fel ca în cazul Huawei P30 Pro, P40 Pro are un difuzor pentru apeluri integrat sub ecran și un senzor de amprentă în display. Telefonul este rezistent la apă.
E ceva mai compact decât modelul de anul trecut, având însă un ecran mai mare. Asta se datorează marginilor considerabil mai mici. Per total, senzația oferită de acest dispozitiv este una excelentă care nu inspiră altceva în afară de eleganță și rafinament.
După cum spuneam, Huawei P40 Pro vine cu un display perforat, mai mare decât la modelul anterior. Cu o diagonală de 6,58 inch, panelul de tip OLED oferă o rezoluție de 2640x1200, o creștere importantă de la rezoluția Full HD+ de pe P30 Pro și Mate 30 Pro. Un alt upgrade important este reprezentat de rata de refresh ridicată - Huawei P40 Pro vine cu un display de 90Hz care face ca toate aplicațiile să zbârnâie. Culorile sunt spectaculoase și pot fi calibrate din setări, contrastul este foarte ridicat, luminozitatea e mare.
Sub ecran se află procesorul HiSilicon Kirin 990 în versiune 5G care oferă în continuare performanțe foarte ridicate la un consum energetic bine optimizat. Memoria RAM este de 8GB și nu am găsit aplicații sau jocuri care să vrea mai mult, iar întreg sistemul se mișcă fără cusur. Probabil sunt smartphone-uri care se descurcă mai bine în teste benchmark, dar pentru mine acest lucru este irelevant cât telefonul își folosește performanțele în viața de zi cu zi, nu în teste simpatice - iar P40 Pro merită un loc pe podium din acest punct de vedere.
Bateria nu am apucat să o testez pe îndelete, dar telefonul pare că duce cel puțin o zi și jumătate în condiții de utilizare moderate spre intense. Nimic surprinzător aici, având în vedere că Huawei oferă autonomie ridicată de la Huawei P20 Pro încoace. Ce merită menționat la capitolul baterie este încărcarea rapidă la 40W prin fir și la 27W prin încărcător Wireless. Bineînțeles, îți poți folosi P40 Pro-ul pentru a-ți încărca căștile Freebuds, dispunând de reverse wireless charging.
Camere foto Huawei P40 ProHuawei P40 Pro are o cameră ultra-wide cinematică de 40MP cu f/1.8, una wide, de 50MP, pentru fotografii, cu stabilizare optică și f/1,9, una telefoto cu zoom 5x cu f/3.4 și OIS (cu zoom digital de până la 50x), un senzor de culoare și o cameră ToF pentru bokeh.
Huawei a folosit, practic, camera ultrawide de pe Mate 30 Pro, camera de Zoom de la P30 Pro, iar camera wide este cu totul nouă. Compania a implementat senzori mult mai mari, care fac P40 Pro mult mai sensibil la lumină și mai bun la filmare. M-am jucat un pic cu el prin casă și rezultatele sunt clar mai bune decât cele oferite de P30 Pro care este încă în topul celor mai bune smartphone-uri pentru fotografii. La partea de video, foarte importantă pentru bine, rezultatele au fost foarte impresionante, smartphone-ul fiind capabil să filmeze 4K la 60 de cadre pe secundă, să blureze fundalul în timp real și să stabilizeze foarte bine filmarea, chiar și în lumină scăzută, oferind o calitate mare.
Are și o funcție de Zoom Audio pe care încă nu am testat-o, dar care poate fi utilă în multe situație, dar și o funcție de Moon Video, care îți permite să filmezi clar luna - nici pe aceasta nu am apucat să o încerc, pentru că… era pe partea cealaltă a blocului, unde nu am vedere. Viața în izolare.
P40 Pro e un smartphone care se poate bate cu mirrorless-uri entry level, din punctul meu de vedere, dar mai pe larg despre camerele sale voi vorbi în review-ul extins.
Camera frontală, de 32MP, a fost și ea îmbunătățită considerabil, iar ajutată de senzorul infraroșu folosit pentru deblocarea facială, oferă selfie-uri spectaculoase, cu fundal blurat, chiar și în condiții de lumină scăzută.
Huawei P30 Pro vine cu Android 10 în versiunea Open Source, cu interfața EMUI 10, dar și cu Huawei AppGallery și Huawei Mobile Services. Da, nu mai este nicio surpriză pentru nimeni că lipsesc aplicațiile și serviciile Google. Acesta este singurul lucru pe care i-l poate reproșa cineva acestui smartphone. Totuși, nu este un capăt de țară - serviciile Google se pot instala forțat (nerecomandat) sau poți găsi alternative sigure și legale (vedeți experiența mea cu Huawei Mate 30 Pro).
Revenind un pic la funcții, Huawei P40 Pro te lasă să folosești multitasking într-un mod inedit. Un swipe prelungit din orice margine va scoate la iveală un sertar cu aplicații ce se pot deschide peste cele care rulează în fundal - asta dacă vrei să iei o notiță rapidă fără oprești clipul video care rulează pe fundal, dacă vrei să faci un calcul cât timp te afli într-un apel video.
De asemenea, folosindu-se de senzorul IR pentru scanare facială, Huawei P40 Pro poate fi controlat prin unele gesturi, poate bloca ecranul când altcineva se uită spre el și îl poate ține aprins cât ai ochii asupra lui, pentru a evita blocarea accidentală.
Tot la capitolul ”funcții speciale” menționăm și integrarea cu Huawei Share, care îi ajută pe cei cu laptopuri Huawei MateBook sau cu tablete MediaPad să vadă în timp real conținutul de pe smartphone pe ecranele mai mari, dar și să controleze telefonul și aplicațiile din el.
Mi-a plăcut mult noul senzor de amprente din ecran - e mult mai rapid decât la P30 Pro sau Mate 30 Pro și nici nu mai trebuie să apeși mai tare pe display pentru a-l activa.
Preț și disponibilitate Huawei P40 Pro în RomâniaHuawei P40 Pro va fi disponibil în România cu preț recomandat de 4599 lei, în timp ce modelul Huawei P40 are un preț recomandat de 3799 lei, ambele beneficiind de o serie de oferte attractive la partenerii de distribuție. HUAWEI P40 Pro+ va veni pe piața locală la o dată ulterioară lansării. În plus, în perioada următoare, smartphone-urile flagship Huawei P40 și P40 Pro pot fi precomandate începând din 27 Martie până pe 5 aprilie 2020, iar prețul special include căștile Huawei Freebuds 3, un produs ce are valoare recomandată de 799 lei, la care se adaugă 50 GB Cloud Storage pentru 12 luni, precum și o serie de extra beneficii. Mai multe detalii sunt disponibile pe website-ul oficial www.consumer.huawei.com/ro.