Indexul locurilor de muncă: domeniile în care se caută oameni

OLX lansează cea de-a doua ediție a studiului “Indexul locurilor de muncă” în care se regăsesc principalele date centralizate din secțiunea ”Locuri de muncă”, în care angajatorii publică peste 500.000 de anunțuri de locuri de muncă vacante pe an.

OLX - Indexul locurilor de muncă este o analiză semestrială, ce a fost lansată în vara anului 2018. A doua ediție aduce în prim plan o serie de noi informații privind evoluția numărului de anunțuri pentru locurile de muncă disponibile pe platformă, topul domeniilor cu cei mai mulți candidați, durata media de ocupare a locurilor de muncă și topul celor mai dinamice județe pe piața de muncă autohtonă.

42 de candidați pe loc pentru jobul de șofer

Deficitul acut de candidați în categoria șoferilor se reflectă cu precădere în numărul mare de anunțuri de angajare publicate de companii (cu o creștere de 2% față de aceeași perioadă din 2017). Astfel, "Șoferi - Servicii auto - Curierat” rămâne și în al doilea semestru al anului trecut categoria care a adunat cele mai multe locuri de muncă (disponibile la secțiunea OLX Locuri de muncă), cu peste 45.500 de oferte active.

Totodată, domeniul se află pe primul loc și din punct de vedere al numărului de aplicanți în a doua jumătate a anului precedent – peste 160.000 de candidați unici, ofertele de job generând peste 1,5 milioane de aplicații unice în intervalul analizat.

Pentru un post de șofer publicat pe OLX, aplică, în medie, 42 de candidați, iar durata aproximativă de ocupare a unui loc de muncă pentru această poziție este de 18 zile.

În ceea ce privește nivelul de venit în care se încadrează șoferii din România, acesta poate varia între: 1.100-1.500 lei (9%), 1.500-2.000 lei (13%), 2.000-2.500 lei (17%), 2.500-3.000 lei (13%), 3.000-4.000 lei (12%), 4.000-5.000 lei (10%), 5.000-6.000 lei (6%), 6.000-7.000 lei (3%) și peste 7.000 lei (17%), arată datele centralizate în cadrul unui sondaj realizat de OLX și adresat persoanelor care lucrează ca șoferi (450 de respondenți, 98% bărbați).

“Salariile șoferilor arată o discrepanță majoră între ofertele celor care lucrează în transportul intern și ale celor care lucrează în transportul internațional. Cei care lucrează pe intern câștigă undeva între 2.000 și 4.000 de lei net, iar 20-25% dintre șoferii cu care discutăm și lucrează pe transport internațional au salarii de peste 6.000 de lei net, care includ diurne și călătorii în afara țării. Deficitul de candidați și de angajați șoferi vine și din atractivitatea sporită a joburilor de transport internațional”, a declarat Paul Neagoe, Business Manager OLX România.

La capitolul beneficii primite de șoferi, programul de lucru flexibil este cel mai întâlnit, acesta fiind menționat de către 28% dintre respondenți, iar obținerea unui salariu mai mare reprezintă principala motivație a șoferilor-respondenți (52%) pentru schimbarea locului de muncă.

Topul categoriilor cu cele mai multe locuri de muncă scoase la concurs de către angajatori în perioada iulie – decembrie 2018 continuă cu ”Ingineri – Meseriași - Constructori”, cu peste 32.500 de anunțuri, „Personal hotelier – restaurant”, cu peste 19.800 de anunțuri. La mare căutare au fost și candidații pentru categoriile de joburi din secțiunile „Casieri - Lucrători comerciali” și “Muncă în străinătate”, ce au cumulat un număr semnificativ de anunțuri de angajare: peste 18.000, respectiv 17.000 de joburi vacante.

“Gulerele albastre” își doresc în continuare să plece din țară

În clasamentul categoriilor cu cei mai mulți aplicanți, pe locul doi, după șoferi, se află categoria “Muncă în străinătate”, care a adunat peste 700.000 de aplicații. De altfel, chiar dacă în valoare absolută are un număr de anunțuri și de candidați mai redus decât categoria șoferilor, Munca în străinătate are un raport mai ridicat al candidaților/număr de locuri de muncă disponibile. În medie, 52 de candidați au aplicat la un loc de muncă vacant scos la concurs de angajatori în străinătate.

“Bone - Menajere” rămâne domeniul în care angajatorii găsesc cel mai rapid candidați

Durata medie în care se ocupă o ofertă de muncă în secțiunea OLX Locuri de muncă variază între 12 și 23 de zile, în funcție de tipul de job și de domeniul de activitate.

Angajatorii își găsesc cel mai repede candidați pentru bone-menajere (unde timpul mediu de ocupare a unui loc de muncă vacant este de 12 zile), agricultură-zootehnie (16 zile) și muncă în străinătate (17 zile).

La polul opus, candidații cei mai greu de găsit sunt cei pentru joburi disponibile în secțiunile "Lucrători producție – depozit - logistică” (unde timpul mediu de închidere a unui anunț ajunge la 23 de zile).

București, Cluj și Brașov dețin mai mult de o treime (36%) din totalul anunțurilor de angajare

Angajatorii din Capitală, Cluj și Brașov au publicat în al doilea semestru din 2018 peste 100.000 de anunțuri de angajare active. Dintre acestea, peste 71.000 de anunțuri au aparținut regiunii București-Ilfov, capitala menținându-și astfel rolul de lider în recrutare.

Iași, Constanța, Timiș, Bihor și Prahova se află și ele în topul zonelor active pe piața muncii, însumând aproximativ 60.000 de anunțuri active de angajare.

În București, primul loc în topul sectoarelor cu cele mai multe anunțuri noi de locuri de muncă și cei mai mulți aplicanți a fost deținut de categoria "Șoferi - Servicii auto - Curierat”. Categoria șoferilor a avut o concurență de 40 de candidați/anunț de angajare, înregistrând peste 350.000 de candidați la aproximativ 9.000 de anunțuri de angajare.

O concurență aproape la fel de mare - 29 de candidați pe loc - a fost înregistrată în categoria "Personal hotelier - restaurant” și a rezultat datorită faptului că peste 137.000 de candidați au aplicat la mai mult de 4.000 de poziții vacante.

Versiunea completă a “Indexului locurilor de muncă” poate fi accesată aici.



Citeste si