- 13 Decembrie 2024
Alexandru Niță, Société Générale: ”este esențial să construiești o comunitate de învățare continuă”
“Inovația este un proces continuu de învățare și îmbunătățire”, spune Alexandru Niță la Unplugged Talks by Innovation Labs.
El le menționează studenților și echipelor care au participat în cadrul programului Innovation Labs că fără o înțelegere clară a tehnologiilor, inovația devine o bătălie dificilă pe care aceștia o au de dus, și, de asemenea, că o colaborare între echipele dintr-o firmă, dar și între companii și autoritățile locale este esențială pentru a avansa inovația.
Unplugged Talks sunt o serie de discuții - fie sub formă de prezentare sau de interviu, în cadrul cărora personalități din industrie, manageri și antreprenori de top în domeniul tehnologiei discută teme de interes privind antreprenoriatul tech, precum crearea și lucrul într-o echipă, leadership, modele de afaceri, product management, investiții, aspecte juridice și multe altele, ajutând echipele din program să deprindă bazele construirii unui startup. Acestea au fost organizate în cadrul perioadei de mentorat a ediției din 2024 a Innovation Labs, fiind deschise participării, atât fizic, cât și online, pentru echipele aflate în program la nivel național.
Ce afli din acest Unplugged Talks cu Alexandru Niță- Startup-urile ca model de inovație: Startup-urile au un avantaj în a experimenta rapid fără constrângerile structurale ale corporațiilor, ceea ce le permite să se adapteze mai ușor la schimbări.
- Implicarea clienților este crucială: Feedback-ul clienților ajută la rafinarea produselor și serviciilor, asigurându-se că acestea răspund nevoilor reale ale pieței.
- Reglementările sunt o sabie cu două tăișuri: Deși reglementările sunt necesare pentru siguranța consumatorilor, ele pot inhiba inovația rapidă. Este esențial să găsim un echilibru între inovație și conformitate.
- Securitatea informațiilor este crucială în sectorul bancar.
- Colaborarea între echipele de execuție și cei din conducere este esențială.
- Inovația nu este doar despre viitor, ci și despre acțiunile pe care le facem chiar de azi.
- Provocările tehnologiei avansate necesită o înțelegere profundă.
- Startup-urile au o viteză de reacție mai mare comparativ cu companiile mari.
- Inovația este un proces continuu: Trebuie să combinăm resursele din trecut cu tehnologiile actuale pentru a crea soluții inovative. Aceasta subliniază importanța adaptabilității în mediul de afaceri modern.
- Înțelegerea tehnologiilor emergente: Capacitatea de a înțelege și implementa rapid noi tehnologii este vitală pentru a rămâne competitivi. Aceasta necesită o cultură organizațională care să sprijine învățarea continuă.
- Colaborarea între echipele interne: Este important să existe o comunicare deschisă între diferitele niveluri ale organizației pentru a promova inovația eficientă.
- Securitatea datelor în era digitală: Într-o lume în care atacurile cibernetice devin din ce în ce mai frecvente, corporațiile trebuie să investească în soluții de securitate pentru a proteja informațiile clienților.
Innovation Labs este un program educațional dedicat echipelor pasionate de antreprenoriat și tehnologie care vor să facă primii pași spre a-și deschide un business. A fost cofondat de către Andrei Pitiș și Răzvan Rughiniș în 2013, pe parcurs alăturându-se și Vladimir Oane, iar astăzi este coordonat de Flavia Husar și Daniel Rosner în calitate de cofondatori.
Programul începe mereu cu hackathoanele, evenimente de 30 de ore, desfășurate în cele 4 centre principale ale programului: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.În cadrul hackathoanelor, echipele participante pitchuiesc câte o idee de business, iar o parte dintre acestea sunt alese pentru a intra în etapa de mentorat. Ulterior, pe parcursul a 10 săptămâni, echipele au parte de sesiuni teoretice, dar și de întâlniri cu specialiștii care oferă feedback valoros echipelor pentru a le ajuta să treacă de la stadiul de idee la cel de produs. Marea finală a programului, Demo Day, aduce 16 cele mai promițătoare echipe pe scenă, în fața unui public avizat să le evalueze, dar și în fața publicului general și a reprezentanților media.
Anul acesta pe lângă valoarea obținută în urma participării în program, un startup a primit și o investiție din partea Early Game Ventures, o premieră în cei 12 ani. Investiția de 150.000 de euro a venit ca urmare a parteneriatului strategic inițiat în 2024 între Innovation Labs și Early Game Ventures, prin care programul de pre-accelerare își dorește să amplifice sprijinul acordat echipelor în program și să ajute la dezvoltarea ecosistemului de tehnologie din România.
Aproape 700 de echipe au participat în program de-a lungul celor 12 ani de activitate, multe incluzând studenți ale celor 19 universități partenere ale programului din 9 orașe din România. Startup-urile de alumni ai Innovation Labs, un adevărat catalist pentru inovare și progres, au o evaluare financiară de peste 200 de milioane de euro.
Unde urmărești Innovation Labs?- Intră pe site-ul oficial pentru a vedea anunțurile privind programul
- Pe pagina oficială de Facebook Innovation Labs
- Pe canalul de YouTube
Urmărește secțiunea aceasta numită Innovation Labs pentru interviuri cu vizionarii care au devenit mentori ai echipelor, dar și cu cei care au trecut prin program și au dezvoltat afaceri de sute de milioane de euro.