Instant Factoring mizează pe nevoia de bani a IMM-urilor: volum de finanțări de 15 mil. euro în 2019

Instant Factoring, un fintech românesc de factoring online, dedicat companiilor mici și microîntreprinderilor, a acordat 1.930 de finanțări în primul an de activitate, în valoare totală de 4 milioane de euro. Produsul poate fi utilizat și de persoanele fizice autorizate (PFA).

Instant Factoring finanțează cu precădere facturile micilor antreprenori locali, o piață estimată la 511.800 de micro-companii cu o cifră de afaceri anuală de cel mult o jumătate de milion de euro.

În primul an de activitate, fintech-ul, care a numit la începutul lunii aprilie un nou country manager – Adina China-Birta, un specialist cu 20 de ani de experiență în industria bancară și în produse de finanțare corporativă – a preluat 0,1% din piață în portofoliul de clienți activi.

Totodată, perspectivele de creștere pentru anul în curs sunt adaptate nevoii de finanțare a sectorului. Astfel, pentru 2019, Instant Factoring își propune o creștere a portofoliului de clienți cu 300%, cu un volum de finanțări de 15 milioane de euro.

”Este o platformă bazată foarte mult pe tehnologie. Problema de la care am plecat este lipsa de lichidități în rândul companiilor mici și microîntreprinderilor. Nevoia de finanțare, piața, este undeva la 2.500 de miliarde de dolari. Așa că ne-am gândit cum putem să ne folosim de tot ce știm în zona financiară, combinat cu tech, ca să suplinim această nevoie.  În esență, le oferim acces la finanțare prin lichidizarea facturilor. Vrem să le fim de ajutor la faza de început”, a explicat Cristian Ionescu, CEO-ul grupului Instant Factoring.

Dublarea afacerilor

”Am plecat de la durerea de a fi jucătorul mic, să faci treabă bună, să ai facturi emise, dar să nu ai bani. Putem să avem un impact pe anumite business-uri. Sunt business-uri care au putut să-și dubleze cifra de afaceri cu ajutorul Instant Factoring”, a adăugat Alex Lăpușan, cofondator și CEO Zitec, unul dintre investitorii platformei Instant Factoring.

Potrivit lui Cristian Ionescu, nevoia de finanțare a companiilor din România este estimată la peste 40 de miliarde de euro, sau 26% din PIB, după cum reiese din datele Băncii Mondiale și International Finance Corporation.

”Piața de factoring din România a avut o creștere constantă de 2 cifre. Este o piață cu mare potențial: 2017 – 2% din PIB, în 2018 – 3% din PIB. Până acum băncile au finanțat factoringul mai mult în zona de corporații. Rulajul pe factoring era minim 500.000 de euro. Doar corporațiile sau companiile mari aveau acces la factoring. Acum 10 ani era o piață exclusiv de corporate.  Pe zona companiilor mici, băncile nu au putut face pentru că nu era rentabil. Erau niște costuri foarte mari pentru ei. Tradițional, băncile nu se uită la risc de firme foarte mici. Este un blue ocean aici care așteaptă să fie acoperit. Cred că un 10% în următorii ani poate fi acoperit”, a precizat Adina China-Birta, country managerul Instant Factoring.

În esență, soluția Instant Factoring reinventează modul în care micii antreprenori au acces la finanțare. 

Fluxul de finanțare

Astfel, fluxul de aprobare la Instant Factoring este următorul: 5 minute - cerere de finanțare, 2 ore - aprobare, maximum 24 de ore - prima finanțare.

În mod tradițional: 1 zi cerere de finanțare, 2-5 săptămâni aprobare, 3-5 săptămâni prima finanțare.

”În primul an, am decis să finanțăm 63% dintre cererile pe care le-am primit. Putem să finanțăm inclusiv facturi pentru clienți din străinătate. Acolo nu putem evalua riscul chiar în 2 ore, aici avem o platformă automatizată și ne e mai ușor. Încă nu avem integrare cu alte platforme din lume. Dar e în intenția noastră să dezvoltăm alte piețe și vom lua și acest lucru în calcul”, mai spune Cristian Ionescu.

Compania a înregistrat în primul an de activitate 3.050 de aplicații de vânzare a facturilor, având o rată de finanțare de 63%. Valoarea medie a facturii acceptată la cumpărare a fost de 2.070 de euro, suma maximă per factură pe care compania o finanțează online fiind de 100.000 de euro, la un cost mediu de 0,1% pe zi.

Solicitările de finanțare au provenit, în mare parte din domenii precum comerț, transporturi, construcții, restaurante, alimentație publică, producție, servicii medicale.

Instant Factoring intră pe zona de microcreditare
  • produse multiple – vom anunța primul microcredit digital
  • 15.000 de clienți, 150 milioane de euro (să creștem de 10 ori mai mult ca în 2019)
  • vrem să ieșim în 10 piețe: Croația, Serbia, Polonia, Bulgaria, Ungaria (etapa 2: Spania, Portugalia – băncile încă nu-și fac treaba cum trebuie -, Italia, potențial Grecia, Turcia, Rusia – volum de 6 mil. de SMEs doar în Spania)

”Nu vom deschide mai mult de 2 piețe noi în acest an. Croația e pe final, și posibil Serbia sau Polonia”, a precizat Ionescu.

  • parteneriate cu jucători locali
  • mutat biroul central în Europa de Vest
  • etapa 3 – parteneriate în țări precum Mexic, India
Automatizare prin blockchain

Alexandru Lăpușan a menționat și faptul că lucrează la integrări cu baze de date din țară. ”Avem integrări și cu rapoarte din alte țări. Ne uităm la zona de PSD2 pe care o așteptăm – în acel moment vom putea automatiza și mai mult integrările cu băncile.  Planul e foarte mare în zona de automatizare”, a menționat oficialul Zitec.

Totodată, alături de echipa sa din Zitec, Lăpușan a dezvoltat un proiect pe blockchain pentru Instant Factroing pe care intenționează să-l lanseze în următoarele săptămâni. În prezent, este în faza de testare.

”Informațiile legate de factură sunt criptate și se stochează în Ethereum. Poate fi folosit ca probă că la data respectivă ai avut acces la acele informații.

E în interesul tuturor pentru ca aceeași factură să nu fie plătită de mai mulți operatori”, a precizat acesta.

Tot în zona de planuri viitoare de dezvoltare pentru Instant Factoring, reprezentanții fintech-ului vorbesc și despre lansarea unui marketplace care să atragă și alți investitori dornici să finanțeze facturile companiilor care au nevoie de ajutor. 

Ce face Instant Factoring

Instant Factoring facilitează dezvoltarea afacerilor mici furnizându-le soluții flexibile și inovatoare de finanțare, prin transformarea în lichidități a facturilor aflate în termenul de plată. Decizia de finanțare este luată într-un interval mediu de 2 ore, grație tehnologiei avansate de care platforma dispune, iar în maxim 24 de ore clientul primește banii în cont. Întregul proces de evaluare a riscului și managementul operațiunilor este automatizat și complet online, totul desfașurandu-se cu rapiditate și transparență și fără solicitarea de acte suplimentare pentru sume de până la 50.000 lei. Per ansamblu, Instant Factoring finațează online facturi cu valori individuale de până la 100.000 euro.



Citeste si