- 16 Decembrie 2020
Interviu Tom Chen, Huawei: Cum transformi un telefon într-o cameră video
HUAWEI Mate 40 Pro, cel mai nou flagship al companiei, deja și-a câștigat locul de ”Cel mai bun smartphone” pentru fotografie în topurile realizate de presa locală și internațională, iar pentru a-i afla toate secretele am stat de vorbă cu Tom Chen, Marketing Expert of Global Product Marketing la Huawei Consumer Business Group.
Noul Mate 40 Pro aduce numeroase îmbunătățiri față de modelul din generația anterioară, dar și chiar față de HUAWEI P40 Pro, un smartphone care, la începutul anului, reușea să îi uimească pe review-eri prin capacitățile sale foto. Am fost curioși să aflăm care este strategia Huawei privind smartphone-urile, având în vedere că linia dintre gama P (destinată tradițional fotografiei) și gama Mate (dispozitive care pun accent pe productivitate) nu mai este una atât de clară.
”Smartphone-urile vârf de gamă ale Huawei sunt concepute pentru o oferi cea mai bună experiență de utilizare clienților. Acesta este scopul nostru. Fotografia reprezintă doar una dintre capacitățile smartphone-urilor, pe lângă display, performanțe, baterie și alte funcții. Pe măsură ce înregistrăm progrese în dezvoltarea produselor, implementăm noi funcționalități în fiecare generație nouă de producție - aceasta este strategia noastră de produs și planul nostru de dezvoltare și ne dorim să aducem cea mai bună experiență consumatorilor”, a declarat Chen.
Una dintre cele mai mari îmbunătățiri a fost adusă camerei frontale, care vine acum cu un mod pentru selfie-uri de grup și, dar și cu capacități video de calitate ridicată.
”Unghiul de vizionare al camerei frontale supersensibile se poate schimba automat în momentul în care mai multe persoane apar în cadru. În plus, senzorul este, în premieră, optimizat pentru filmare. Am schimbat senzorul, iar acum folosim unul pe format 3:2 în locul celui de 4:3 - asta înseamnă că pentru fotografiile în format 16:9 este decupată o porțiune mai mică din imagine, iar capacitățile senzorului sunt folosite mai eficient. În plus, senzorul de 13 megapixeli are pixeli de dimensiune de 1,22 microni, comparabil cu cei ai camerei principale. Tehnologiile XD Fusion și HDR îmbunătățesc considerabil performanțele camerei frontale când vine vorba de înregistrările video, iar capacitățile de stabilizare au fost și ele îmbunătățite. De asemenea, merită amintit faptul că senzorul principal și cel frontal cu lentile ultra-wide de 100 de grade pot fi folosite simultan pentru clipuri video unice”, a explicat Chen. Aceste funcționalități sunt gândite și pentru creativi și vloggeri, iar Huawei a lansat chiar și o husă cu ring light încorporat, pentru filmările în medii mai puțin luminate. Tot pentru vloggeri au fost făcute îmbunătățiri și în ceea ce privește calitatea înregistrărilor audio. ”Un vlog bun trebuie să aibă o calitate bună a sunetului, iar Mate 40 Pro aduce o tehnologie care reduce interferențele din fundal și laterale, diferențiind între sunetul ambiental și vocea umană”. Iar pentru filmările realizate cu camera principală există funcția de zoom audio. Mai mult, pentru filmările dinamice, ”HUAWEI Mate 40 Pro folosește algoritmi avansați pentru a face zoom în imaginile cu unghi-larg în timp real, pentru a urmări subiectul. Funcția de AI Tracking identifică automat mai mulți subiecți și îți permite să îl alegi pe cel pe care vrei să-l urmărești, pentru ca personajul principal să fie mereu în centrul imaginii”.
Mate 40 Pro folosește camera ultra-wide de pe spate pentru filmări, iar aceasta are o distanță focală echivalentă de 18mm, acomodând mai multe detalii. ”Comparativ cu camera de filmare de generație anterioară, cea de pe Mate 40 Pro se folosește de tehnologia XD Fusion HDR pentru a îmbunătăți calitatea video fără a fi nevoie de un senzor mai mare”, a declarat Chen. Există totuși o creștere în dimensiune a pixelilor individuali, de la 1,12 microni la 1,6 microni, lucru care permite imagini mai luminoase și mai clare chiar și atunci când lumina ambientală nu este puternică. HUAWEI Mate 40 Pro produce astfel probabil cele mai bune filmări nocturne pe care le poți obține cu un smartphone.
Și, cu toate că am fi tentați să vorbim doar despre senzori, lentile, și pixeli, fotografia cu mobilul nu este numai despre asta, iar Huawei este un pionier în ceea ce privește folosirea AI și Machine Learning pentru a oferi cele mai bune rezultate indiferent de subiectul fotografiei și de condițiile ambientale. ”Performanțele la capitolul foto/video se datorează mai multor factori, fiind rezultatul investițiilor Huawei în cercetare și dezvoltare pe mai multe paliere. Fotografiile sunt afectate de procesor, de designul lentilelor, de algoritmii speciali, ajustarea efectelor și, nu în ultimul rând, de percepția utilizatorilor. De exemplu, funcția XD Fusion care înregistrează HDR în timp real pe filmările realizate cu HUAWEI Mate 40 Pro este obținută folosind o tehnologie de îmbinare în timp real a mai multor cadre și se realizează la nivel de hardware. În timpul filmărilor, senzorul de imagine trimite informațiile la viteză dublă, iar asta se traduce la o expunere mai echilibrată și la o afișare în timp real a unor imagine obținute din îmbinarea mai multor cadre. Pentru asta este nevoie și de intervenția procesorului”, a detaliat Tom Chen.
Despre procesorul Kirin 9000 știm cu toții că este probabil cel mai rapid pe care îl poți găsi într-un smartphone cu Android. Din păcate, însă, războiul economic dintre SUA și China a paralizat lanțul de aprovizionare al Huawei, iar compania se află în imposibilitatea de a-și mai crea singură procesoarele. Am vrut să aflăm și care sunt soluțiile găsite de companie în acest sens. ”Vom continua să creștem investițiile în cercetare și dezvoltare, în încercarea de a îmbunătăți constant experiența utilizatorilor. Avem stocuri suficiente de componente astfel încât să putem face față lansărilor ulterioare, dar suntem deschiși către a colabora cu alte companii din industrie pentru a crea împreună produse care oferă cea mai bună experiență clienților din întreaga lume, în concordanță cu legile în vigoare”, a mai declarat Chen. De curând, Qualcomm a primit acordul de a lucra cu Huawei pentru crearea de procesoare, dar rămâne de văzut cum va evolua situația în timp și dacă restricțiile vor fi ridicate.
Revenind la fotografie, parteneriatul cu Leica este unul dintre cele mai importante ale Huawei în ceea ce privește fotografia mobilă. Cele două companii colaborează din 2013 și, potrivit lui Chen, ele se aseamănă în ceea ce privește scopul lor: ”ambele își doresc să facă tehnologia de calitate accesibilă cât mai multor persoane”. Huawei își calibrează senzorii alături de Leica și lucrează împreună la designul lentilelor pentru a oferi cea mai bună experiență foto/video.
Și dacă tot am pomenit din nou de senzori, unul dintre ”lipsurile” pe care le-am remarcat la Mate 40 Pro a fost imposibilitatea de a filma la o rezoluție mai mare de 4K. Tom Chen apară alegerea aceasta cu argumente destul de solide. ”Huawei s-a concentrat mereu pe experiența reală a utilizatorilor noștri. Având în vedere ecosistemul 6K/8K existent, capacitățile de înregistrare ale smartphone-urilor, puterea de calcul și modulele de baterie, rezoluțiile full HD și 4K rămân cele mai folosite și mai fezabile. Ne-am concentrat pe aceste rezoluții și am adus îmbunătățiri pentru utilizatori, cum ar fi stabilizarea imaginii și motorul XD Fusion, pentru o calitate a imaginii cu mult mai bună. Iar calitatea video nu depinde neapărat de rezoluție”, a explicat reprezentantul Huawei.
În ceea ce privește planurile de viitor, răspunsul a fost unul relativ previzibil. Mai exact, oficialul a explicat că Huawei va analiza în continuare comportamentele utilizatorilor și modul în care aceștia folosesc smartphone-urile pentru a filma și pentru a fotografia și se va folosi de hardware și software pentru a oferi cea mai bună experiență. ”Sperăm ca în viitor consumatorii să poată folosi funcționalitățile noastre de filmare și să fie mulțumiți cu ele, sperăm că pot filma blockbusterele la care visează pe un dispozitiv de dimensiuni mici și că se distrează făcând fotografii”.