- 21 August 2024
Investiții 2024: startup-uri care au atras atenția investitorilor
Prima jumătate a acestui an a venit cu lansarea unor noi vehicule investiționale a două dintre cele mai mari fonduri de investiții active la nivel local, GapMinder – ce are la dispoziție un total de 80 de milioane de euro pentru fondul II – și Early Game Ventures – care dispune de un total de 60 de milioane de euro pentru fondul II.
Cele două VC-uri au realizat și o serie de noi investiții din noile fonduri, dar au suplimentat și investiții în startup-uri pe care le aveau deja în portofoliu. Alături de ele au fost și alte fonduri locale de investiții, precum și din străinătate, și finanțările primite prin intermediul platformelor de investiții precum SeedBlink. Cum au arătat investițiile în 2024, până acum, și ce startup-uri au atras atenția investitorilor?
FintechOSA fost una dintre cele mai mari investiții ale anului, până în acest moment, și a venit după o perioadă controversată pentru companie, mai ales după o rundă de disponibilizări la finalul anului trecut.
FintechOS, un business românesc ce vine cu soluții pentru infrastructura fintech, a mai primit o finanțare în valoare de 60 de milioane de dolari într-o rundă a fost condusă de Molten Ventures, Cipio Partners și BlackRock, alături de investitorii existenți EarlyBird VC, OTB VC și GapMinder VC.
De la runda de investiții anterioară, din 2021, compania a crescut cu peste 300% ca venituri, atrăgând clienți cheie precum Société Générale, Admiral, Benenden Health, Avant Money și Vibrant Credit Union în sectoarele bancar și de asigurări din SUA, Marea Britanie, Europa continentală și zona Asia-Pacific (APAC).
Această creștere exponențială evidențiază cererea globală pentru soluțiile FintechOS.
Cele mai importante piețe pentru FintechOS sunt Marea Britanie, Europa continentală și SUA.
.lumen.lumen, un startup fondat de Cornel Amariei cu misiunea de a ajuta persoanele nevăzătoare să ducă o viață mai bună, a reușit una dintre cele mai spectaculoase investiții din acest an.
Într-o singură zi, startup-ul și-a atins targetul investițional de pe SeedBlink și a reușit să atragă un milion de euro.
Banii se adaugă la cei 4 milioane de euro pe care Consiliul European pentru Inovare și Venture to Future Fund îi ofereau startup-ului românesc, ridicând valoarea totală a acestei runde la 5 milioane de euro.
.lumen este un produs hardware, o pereche de ochelari care permite persoanelor nevăzătoare să înțeleagă mai bine lumea, chiar și fără ajutorul unui câine-ghid.
Primul produs .lumen, ochelarii, reproduce principalele caracteristici ale câinelui ghid folosind tehnologia de conducere autonomă. Prin comparație, dacă un câine ghid funcționează trăgând de mână, dispozitivul .lumen face acest lucru cu ajutorul interfeței sale haptice patentate, care "trage" de capul utilizatorului.
Această tehnologie a fost testată de peste 300 de persoane nevăzătoare din aproape 30 de țări.
Mai multe informații despre .lumen și investiția din acest an puteți citi în acest articol.
Investiții 2024 - FilmChainFilmChain, un startup din industria internațională a filmului, a finalizat o investiție în valoare de 2,8 milioane de euro în primăvara acestui an.
La această rundă de investiții a participat fondul Holt IntersXion, un VC din Canada specializat în industria de entertaiment și fintech, cu sprijinul Roca X, DeBa Ventures, TechAngels România și HearstLab.
FilmChain adresează 2 mari probleme din industria filmului: decontări întârziate și procese financiare lipsite de transparență. Astfel, startup-ul propune introducerea unei platforme care asigură accesul imediat la rapoarte financiare detaliate și analize.
GenezioAndrei Pitiș a revenit în lumea fondatorilor de startups cu un nou business și a primit deja și o primă finanțare, în valoare de 2 milioane de dolari, de la GapMinder.
Genezio și-a propus să creeze un API prin care dezvoltatorii să poată crea aplicații de tip ”serverless”.
Soluția startup-ului permite dezvoltatorilor să nu scrie cod redundant, ci să se bazeze pe o bază de resurse deja disponibilă. De asemenea, aceștia nu trebuie să facă niciun fel de setare de server.
Genezio reunește o parte din fosta echipă de conducere de la VectorWatch și Fitbit: antreprenorul în serie Andrei Pitiș în calitate de CEO, Bogdan Rîpă - fost manager UiPath - în calitate de Chief Product Officer și Bogdan Vlad în calitate de Chief Technology Officer, cărora li s-a alăturat Paula Cionca în calitate de Chief Marketing Officer.
MixRiftMixRift este un alt exemplu de startup care marchează revenirea în lumea fondatorilor a unui nume bine cunoscut pe segmentul de jocuri online: Bobby Voicu.
MixRift, un startup românesc de mixed reality (MR) gaming a obținut 1,6 milioane de dolari într-o rundă de pre-seed în doar 7 săptămâni de la investitori importanți precum Outsized Ventures, Underline Ventures și SOSV.
Investiția a fost anunțată în acest articol.
Abordarea MixRift constă în dezvoltarea unor jocuri ușor de înțeles, dar captivante. Compania crede că, având în vedere că dispozitivele purtabile sunt atât calculatoare, dar și jocuri, realitatea mixtă va atrage o plajă mai largă de utilizatori.
Lansarea căștilor Meta Quest 3 și Apple Vision Pro a contribuit la creșterea adoptării realității mixte. Cu toate acestea, deși Meta a vândut peste 20 de milioane de căști Quest, conținutul de realitate mixtă continuă să fie abia la începuturi.
Românii de la MixRift își propun să schimbe acest lucru. Jocurile Fractured and Hell Horde sunt deja disponibile în Meta Quest store, iar jocul Fractured este disponibil deja și în App Store pentru Apple Vision Pro.
Bobby Voicu, David Pripas și Andrei Văduva sunt echipa din spatele MixRift. Voicu este antreprenor în serie, vizionar în industrie și influencer XR, care a lansat anterior studioul de jocuri mobile Mavenhut. David este gaming influencer, partener oficial al Meta AR și CPO al MixRift, în timp ce Andrei este CTO al companiei.
CogniSyncCogniSync este un startup AI creat de o echipă de fondatori români și a primit în vara acestui an o investiție în valoare de 1 milion de dolari de la Early Game Ventures.
CogniSync dezvoltă o tehnologie care are rolul de a optimiza fluxurile de lucru pentru a susține companiile și echipele aflate în creștere.
Startup-ul utilizează AI pentru a dezvălui bunele practici interne sau pentru a semnala orice posibilă nepotrivire între acțiunile întreprinse de membrii echipei și standardele ori reglementările legale sau de conformitate.
CogniSync este un startup fondat de Luca Mateescu (fost manager al Lime România) și Alex Vesa (peste 10 ani de experiență în startup-uri multinaționale și companii precum Veoneer, Arriver și Qualcomm).
Mai multe informații despre investiție și ceea ce face CogniSync puteți afla aici.
Zero Code & Pentest CopilotCele două echipe au primit finanțarea în valoare de o jumătate de milion de euro pe care Early Game Ventures a pus-o la bătaie pentru ediția din acest an a Innovation Labs.
Zero Code a primit o investiție de 350.000 de euro. Compania automatizează procesul de audit de securitate cibernetică, folosind AI.
Darius Moldovan, Flavius Moldovan și Alex Baciu, fondatorii Zero Code, sunt ingineri software cu experiență în domeniul securității cibernetice și au identificat în activitatea lor de zi cu zi problema pe care Zero Code o adresează.
Pentest Copilot a primit 150.000 de euro investiție și este un startup specializat în automatizarea scrierii de rapoarte de penetration testing și vizează în principal reducerea costurilor și a timpului pe care companiile și inginerii software le alocă pentru această activitate.
Bogdan Munteanu, Alexandru Antal și Remus Rughiniș, cei trei fondatori ai Pentest Copilot, au fost cei mai tineri participanți la Innovation Labs 2024, ei fiind elevi în clasa a 11-a la liceul Laude-Reut.
EzraNu este un startup din România, dar are ADN românesc. Ezra este un startup medtech fondat de Emi Gal la New York și a primit în acest an o investiție în valoare de 21 de milioane de dolari.
Finanțarea va fi folosită pentru a accelera eforturile companiei pentru ca soluția pe bază de AI să fie disponibilă la o scară largă, totodată și pentru ca planul Ezra, de a putea oferi RMN-uri pentru întregul corp, realizate în numai 15 minute și la un cost de 500 de dolari să fie fezabil.
Detalii despre Ezra puteți afla din acest articol.
Acestea au fost câteva dintre cele mai semnificative runde de finanțare anunțate în prima jumătate a acestui an de startup-uri românești. Cu siguranță lunile următoare vor mai aduce noi anunțuri de echipe susținute financiar atât de investitorii de la noi cât și de cei activi la nivel de regiune.