Vestbee: runde mai mari pentru startup-uri, chiar dacă în număr mai mic - 79 mld. dolari investiți la nivel global în T2 2024

La nivel global, suma pe care fondurile de investiții au oferit-o startup-urilor și companiilor pentru dezvoltare a atins valoare de 79 de miliarde de dolari în cel de-al doilea trimestru al anului în curs, reiese din cel mai recent raport al Vestbee privind finanțările realizate de fondurile de investiții în Europa Centrală și de Est.

Această valoare marchează o creștere de 16% comparativ cu trimestrul anterior, totodată fiind pentru prima dată într-un deceniu când Europa a ”bătut” Asia la finanțări, asigurându-și 16 miliarde de dolari din totalul de 79 de miliarde (o creștere de 31% comparativ cu primul trimestru din 2024).

Un motiv posibil ar fi tensiunile de pe piața asiatică cauzate de conflictul care mocnește între China și Statele Unite. 

În topul țărilor europene în care s-au finanțat cele mai multe startup-uri se numără Marea Britanie – 6,7 miliarde de dolari, Franța – 2,9 miliarde de dolari și Germania – 1,8 miliarde de dolari.

În ceea ce privește Europa, principalele segmente de piață care au atras atenția investitorilor au fost inteligența artificială – startup-urile de AI, sau care integrează AI în produsele lor au strâns 3,3 miliarde de euro, fintech – 3 miliarde de euro, și startup-urile de impact, cele care lucrează la soluții verzi pentru un viitor durabil, care au strâns de la investitori 2,5 miliarde de euro în trimestrul doi din acest an. 

Europa Centrală și de Est a atras 940 de milioane de euro de la fondurile de investiții în T2 2024, o creștere substanțială comparativ cu cele 560 de milioane de euro atrase în T2 2023, chiar dacă numărul de runde a scăzut: de la peste 250 în trimestrul doi al anului trecut, la peste 150 în T2 2024. 

Însă, chiar dacă au fost mai puține startup-uri finanțate de fondurile de investiții la începutul acestui an, rundele au avut dimensiuni mai mari.

Regiunea din care facem parte a fost susținută de startup-uri din țări precum Polonia, Estonia sau Ucraina, investițiile pentru startup-uri și companii din aceste țări reprezentând 55% din totalul regiunii.

Iar sectoarele care au atras atenția fondurilor de investiții din regiunea Europei Centrale și de Est au fost enterprise software, e-commerce, AI, energie, servicii financiare și SaaS.

Printre cele mai active fonduri de investiții din regiune și află și câteva din țara noastră: GapMinder, Early Game Ventures – care sunt în menționate în raportul Vestbee și pentru că au strâns cel de-al doilea fond și deja au început să facă primele investiții -, Underline Ventures, Fortech Investments.



Citeste si