- 8 Octombrie 2019
iPhone 11 - iPhone-ul potrivit pentru majoritate
iPhone 11 este versiunea de bază pe care majoritatea oamenilor o va cumpăra. Apple a renunțat la denumirile ciudate cu XR și acum iPhone-ul este numit simplu 11.
În termeni de design, nu s-au schimbat prea multe. Avem același ecran cu același notch, aceleași butoane, același finisaj al telefonului. Ce s-a schimbat sunt culorile: de data aceasta avem alte opțiuni de culoare, iar nuanțele afișate sunt ceva mai șterse decât cele de pe iPhone XR.
Un alt lucru diferit este amplasamentul camerelor de pe spate. La fel ca și la varianta Pro, și aici cei doi senzori sunt așezați în pătratul din dreapta sus. Nu este cea mai fericită alegere și în comparație cu varianta Pro când te uiți la iPhone 11 simți că parcă ii lipsește ceva. Din păcate, acest telefon nu are finisajul mat de pe spate ca iPhone 11 Pro, iar asta înseamnă amprente din belșug pe sticla telefonului.
Chiar și așa, iPhone 11 este un telefon premium, cu o construcție solidă și cu o greutate plăcută. Însă iPhone 11 mi se pare cam mare și este cam greu de manevrat cu o singură mână deoarece este plat și nu are marginile rotunjite.
Display-ul de 6,1 inci al iPhone 11 este LCD și nu arată la fel de bine ca cel OLED de pe versiunea Pro. Marginile negre ale ecranului sunt cam mari, iar densitatea pixelilor nu este extraordinară. Atunci când te uiți la un iPhone 11 și la unul Pro vei observa diferențele. Culorile nu sunt atât de aprinse pe LCD, contrastul nu este la fel de ridicat. Nu este un display neapărat rău, însă atunci când îl compari cu cel al fratelui mai mare sau cu alte flagship-uri de la Samsung sau Huawei vei observa diferențele. Înțeleg de ce nu au pus OLED (ca să vândă versiunea Pro), însă măcar ar fi putut reduce marginile negre.
iPhone 11 este echipat cu cel mai nou procesor Apple, A13 Bionic, are 4 GB RAM, un procesor grafic tot de la Apple și spațiul de stocare variază de la 64 GB până la 256 GB. Componente de top care asigură o performanță excelentă. Telefonul se descurcă bine în testele de benchmarking, în jocuri sau multitasking. Cei care au iPhone știu deja la ce experiență de utilizare să se aștepte.
Nu este nicio problemă la acest capitol, însă am observat că telefonul se încinge cam tare, chiar și în momente în care nu este folosit. De exemplu, am ținut telefonul pe masă cu screen saverul activat cam o oră și când l-am ridicat se simțea ca și cum ar fi fost folosit intens timp de mai multe zeci de minute (e posibil să fie o problemă de software sau ca modelul pe care l-am avut la test să aibă un bug).
Autonomia telefonului este una bună și trebuie să te aștepți la cel puțin o zi de lucru, însă încărcarea cu încărcătorul din cutie este incredibilă de lentă. Dacă vrei ca telefonul să se încarce la fel de repede ca Pro atunci trebuie să mai dai bani și pe un alt accesoriu. Poate nu este un inconvenient prea mare, însă pe mine mă irită companiile care încearcă să-ți stoarcă bani pe orice.
La fiecare recenzie de iPhone trec sistemul de operare la capitolul puncte pozitive. Apple a reușit să facă un sistem de operare care să funcționeze bine, fără probleme chiar și pe dispozitive mai vechi, ce este actualizat constant și intuitiv, deși nu-mi plac toate funcțiile sale (vezi butonul de back situat în stânga sus).
Avem un dark mode dacă îți place acest stil, dar trebuie să știi că acest mod nu-ți va îmbunătăți autonomia bateriei deoarece ecranul nu este OLED, ci un LED. Aplicațiile rulează mai repede, face ID este și el ceva mai rapid sau adus modificări la photos, maps și multe altele.
iPhone 11 are același sistem foto de pe versiunea Pro, însă fără senzorul telefoto. Avem doi senzori de 12 MP: unul wide (f/1.8) și altull ultrawide (f/2.4). Camera de selfie e tot de 12 MP, f/2.2. Nu are cameră telefoto, deci va trebui să folosești un zoom digital, însă nu cred că multă lume îi va duce lipsa. O cameră ultrawide este mai utilă și mai spectaculoasă pe un telefon decât un senzor telefoto 2x.
Fotografiile realizate cu iPhone 11 sunt exact cum te-ai aștepta: au detalii, sunt constrantate și au o tentă ceva mai caldă decât fotografiile realizate cu alte telefoane. Ce îmi place este că avem aceeași calitate foto aici la fel ca și pe varianta Pro. Deci nu trebuie să dai bani în plus dacă vrei un telefon bun pentru foto și video.
Includerea unui senzor ultrawide pe iPhone 11 face ca majoritatea utilizatorilor de iPhone să se bucure de astfel de fotografii, ce sunt potrivite atât pentru peisaje, dar și pentru portrete dramatice. De asemenea, acest telefon are și el un mod de fotografiere de noapte, iar asta înseamnă că iPhone-ul "vede" în noapte și chiar poți face fotografii când se lasă întunericul.
Apropo de video, telefonul este excelent pentru filmat și vei avea parte de cadre line și bine stabilizate, chiar dacă nu folosești un ghimbal. Mai multe despre calitatea fotografiilor și despre video am vorbit la recenzia pentru iPhone 11 Pro.
Prețul de început pentru acest telefon este de 3950 de lei și ajunge la 4800 de lei. Ceea ce se situează în rândul flagship-urilor din acest moment. Recomand versiunea cu 64 GB deoarece creșterea prețului pentru spațiu de stocare mai mare nu mi se pare justificată. Mai bine îți cumperi spațiu în cloud și ieși mai ieftin.
Prețul pentru acest telefon mi se pare bine ales și este tentat pentru utilizatori cu iPhone-uri mai vechi să facă un upgrade, dar și pentru cei din tabăra Android să considere să facă o trecere la iOS.
Personal aș alege un iPhone 11 Pro deoarece îmi place foarte mult ecranul și faptul că este compact la cei 5,8 inci ai săi. Nu pentru camera telefoto. În rest, dacă nu-ți dorești prea tare un ecran OLED, dar vrei iOS atunci iPhone 11 este ușor de recomandat.
Cu iPhone 11, Apple a atins balanța perfectă și îți oferă un telefon bun la un preț corect.
Puncte forte
Camere foto
Construcție premium
iOS 13
Autonomie bună
Puncte slabe
Încărcare lentă (cu încărcătorul din cutie)
Design învechit
Ecranul LCD
Se încinge tare