iPhone X e eXcelent. Mi-l doresc!

iPhone X, acel dispozitiv care a fost prezentat de Apple, alături de alte două dispozitive neinteresante, iPhone 8 și iPhone 8 Plus, cel menit să marcheze 10 ani de la lansarea primului iPhone - acesta este singurul iPhone pe care mi l-am dorit vreodată.

Nu sunt un fan al Apple. Nu am fost niciodată. Am fost mereu fan al tehnologiei bune, dar am fost și fan al tehnologiei de ultimă oră, al inovației, al marketingului bun, dar făcut pe o bază solidă, al dispozitivelor cu preț corect. Apple a scârțâit la câteva capitole - în ultimii ani, la câteva dintre ele, dintotdeauna, la altele. Legat de inovație, probabil a fost și vina cumpărătorilor, nu doar a companiei, majoritatea utilizatorilor de iPhone reacționând destul de negativ la schimbările majore, fiind mai conservatori. Nu sunt un fan al Apple, nu am fost niciodată, dar acum sunt un fan al iPhone X. 

iPhone X - Schimbarea de paradigmă

În ultimii ani, Apple a lansat, în mare parte, același telefon - poate un pic mai mare sau mai mic, un pic mai puternic, un pic mai bun la camera foto. S-a ferit să aducă funcții noi, s-a ferit să vină cu un design radical schimbat, s-a ferit să inoveze, să transforme piața telefoanelor. De când a venit cu senzorul de amprente, nu a mai făcut nimic cu adevărat nou. Asta a permis altor companii să strălucească și să transforme radical o piață pe care, realist vorbind, Apple a creat-o de la zero. 

De câteva zile, mi-a ajuns pe mână un Samsung Galaxy Note 8. Comparat cu orice alt telefon de pe piață (exceptând, poate, LG V30), smartphone-ul ăsta pare din viitor. Pus lângă un iPhone de generație anterioară, Note 8 pare un telefon lansat la un deceniu distanță de iPhone 7 Plus. Ecranul este principalul ”vinovat” - același ecran superb pe care l-am văzut și pe Galaxy S8+ (un pic mai mare), același ecran care te lasă, pentru o fracțiune de secundă, fără răsuflare - dar nu este singura funcție a Note 8 care îi dă acel aer de telefon din viitor. Este vorba și despre încărcarea rapidă, wireless, cameră dublă excelentă, toate funcțiile de securitate, rezistența la apă și designul premium, din sticlă și metal. Funcțiile astea erau prezente și pe S7 Edge, unele dintre ele chiar și pe S6. Funcții care mă fac să zic ”da, bă, nu cred că aș mai avea nevoie de altceva pe un smartphone”. Da, Apple a băgat camera foto dublă pe iPhone 7 Plus și rezistență la apă atât pe iPhone 7 și iPhone 7 Plus. Dar restul funcțiilor unde sunt? Cu designul ce s-a întâmplat?

S-ar părea că celor de la Apple le-a ajuns, într-un final, cuțitul inovației la os. Când Huawei, o companie care s-a apucat de telefoane la mult după apariția primului iPhone și care, până de curând, era cunoscută (pe piața smartphone-urilor) pentru modele ieftine, uneori brand-uite de operatori, a ajuns să-i depășească pe americani mulțumită unor telefoane premium, cu camere excelente și preț decent, a devenit clar că numele și tradiția nu mai contează așa mult. 

iPhone X este telefonul la care unii fani ai companiei visează de ani buni. Încă de la iPhone 5 circulă pe internet randări cu un iPhone acoperit în totalitate de display, al unui iPhone futurist. E telefonul lipsit de butoane, care îți proiectează o matrice pe față pentru a se debloca. E un telefon din viitor. Culmea e că Apple e, probabil, singura companie care ar fi putut face acel telefon în acea perioadă, având în vedere puterea financiară a gigantului.

De ce nu a apărut iPhone X mai devreme?

Aici discuția e un pic mai complicată. Un proverb englezesc spune așa: ”if it ain't broke, don't fix it”. Și cam asta se poate spune despre strategia Apple din ultimii ani. A constatat că publicul său e mulțumit cu tehnologia integrată în iPhone-uri, că nu vrea neapărat schimbare, că e dispus să cumpere același telefon în același an, doar pentru că era alt număr scris pe cutie sau pentru că avea altă vopsea pe carcasă. iPhone SE este exemplul perfect în acest caz. 

Dezvoltarea unui design cu totul nou, implementarea unor funcții complet noi pentru Apple (cum ar fi încărcarea wireless, scanarea facială, funcțiile ce țin de realitatea augmentată), ar fi însemnat schimbarea unor linii de producții, timp și bani dedicați dezvoltării, schimbarea unor furnizori etc. Pe scurt - foarte mult timp și foarte mulți bani dedicați unui produs pentru care piața se poate să nu fi fost pregătită înainte. 

Apple nu s-a grăbit vreodată cu noi funcții când a venit vorba despre telefoane. Trecând peste primele modele - care, din nou, au creat piața smartphone-urilor și au ajutat la modelarea ei până la un punct - majoritatea funcțiilor pe care Apple le-a băgat și care au reușit să ia ochii consumatorilor au fost ”împrumutate” de la dispozitive apărute înainte. Primul telefon cu senzor de amprente nu a fost un iPhone, ci un Motorola, la fel cum nici iPhone 7 Plus nu a fost primul telefon cu cameră dublă și funcție de portret (Huawei era deja la al doilea model care știa să focalizeze selectiv și să dea acel efect de bokeh). Ce a știut mereu Apple să facă a fost să ia ce e mai bun de pe o piață - după ce a constatat că există interes - și să învăluiască totul în magia proprie. 

Asta a făcut și cu iPhone X acum, un smartphone care, în ciuda prețului enorm, se va vinde excelent și va vinde, mulțumită sporului de imagine pe care îl oferă companiei, și celelalte două modele mai puțin interesante. 

Prețul iPhone X, ”inovația” marca Apple?

Răzvan Băltărețu, redactor-șef Playtech.ro, a scris, de curând, un editorial interesant legat de prețul iPhone X. ”Dacă vei percepe un iPhone 8 de 1.200 de dolari drept unul mai bun decât este (lucru pe care oricum n-ai cum să-l judeci obiectiv), atunci suma este aproape irelevantă”, scrie el. ”Ca scurt exercițiu de imaginație: dacă ți-aș zice că viitorul costă 1.200 de dolari, probabil că n-ar mai părea la fel de scump”, mai punctează la final.

Acum, să comentez și eu un pic pe tema prețului. Apple are nevoie să-și păstreze aerul de exclusivitate, imaginea de companie pentru bogați. Ca Apple să poată vinde în continuare ”visul” sau ”viitorul”, după cum scrie Răzvan, trebuie să se detașeze un pic de competiție. La urma urmei, Note 8 este un dispozitiv scump care se apropie destul de mult de valoarea de 999 de dolari. 

În plus, mai e un aspect - da, costurile pentru iPhone X sunt considerabil mai mari pentru Apple decât pentru celelalte modele făcute până acum, dar și costurile pe termen lung vor fi mai mari. Cu un dispozitiv atât de bine închegat - atât din punct de vedere al funcționalităților, cât și al designului, Apple va avea o sarcină dificilă în a convinge oamenii să-și mai schimbe dispozitivele anual sau la fiecare doi ani. E justificat prețul? Da, este, dar dacă ții cont și de observațiile de mai sus. Dacă îl judeci doar din punct de vedere al componentelor, Apple ne dă tuturor o mare m... țeapă. 

iPhone X, singurul iPhone pe care mi l-am dorit vreodată cu adevărat

Voi încheia acest articol la fel cum l-am început: zicând că noul iPhone este singurul la care am râvnit vreodată cu adevărat. Nu este telefon pe piață la ora actuală care să mă atragă mai tare decât iPhone X. Sunt telefoane excelente pe care le-aș folosi cu foarte mare plăcere, dar nici Note 8, nici LG V30, nu mi-ar oferi senzația pe care sunt sigur că mi-o va oferi noul telefon al Apple în momentul în care îl voi ține prima dată în mână. Pare cu adevărat magic. 



Citeste si