Job în IT: sfaturi pentru oamenii care vor să dezvolte o carieră în domeniu

Piața IT rămâne una atractivă pentru tinerii care încep să construiască la propria carieră. Un manager în recrutarea de persoanl IT revine cu o serie de sfaturi, în baza experienței la una dintre cele mai mari companii de IT din țară, firmă înființată în 2001 cu produse și servicii livrate pe 5 continente.

Recrutările în domeniul IT au continuat și în 2023, chiar dacă și-au mai domolit ritmul, iar așteptările au fost similare cu anii precedenți. Oamenii și-au manifestat dorința pentru creștere profesională și au ales companii care le-au permis să experimenteze, să capete experiență, să aibă acces la multe tehnologii.

A rămas importantă nevoia de flexibilitate la locul de muncă unde își desfășoară activitatea – fie remote, fie hibrid, iar restructurările din domeniu, din 2022 și de la începutul acestui an, au echilibrat trendul plecărilor.

„Dacă, în trecut, schimbările de job erau mai frecvente, între timp, lucrurile sunt mai așezate și oamenii petrec mai mult timp la un loc de muncă, inclusiv cei aflați la început de drum. În continuare au fost importante pentru candidați flexibilitatea angajatorului, accesul la tehnologii diverse, inclusiv cele noi, oportunitățile de învățare și proiecte cât mai complexe, care să îi provoace. Sfatul nostru pentru cei aflați la început de drum este să aibă în vedere că e important să pună baze cât mai solide, încă din timpul facultății și să profite de timpul respectiv, dar și să lucreze la proiecte personale, așa încât să experimenteze, să-și poată da seama mai curând care e tehnologia sau aria care le place”, a declarat HR Manager-ul EXE Software, Karina Tătui.

”E important să încerce, să aibă o bază solidă de cunoștințe, să caute programe de internship și roluri de juniors, să se familiarizeze cu ce înseamnă mediul de lucru într-o companie și să învețe lucruri practice”, adaugă managerul. 

De altfel, oamenii aflați la început de drum în companie au, deseori, desemnat un mentor - o persoană cu experiență, care le dă acces la informațiile de care au nevoie și le organizează task-uri introductive, așa încât noii-veniți să se acomodeze mai ușor, să asimileze cultura organizațională și să își însușească noul rol mai natural.

Traseul celor entry-level presupune și întâlniri one to one cu managerul direct, ca parte dintr-un plan de dezvoltare a carierei și pentru a primi feedback din partea angajatului, așa încât să se poată face îmbunătățiri de procese și, per total, să fie o experiență cât mai plăcută.  

 



Citeste si