- 4 Ianuarie 2017
Jucători într-o industrie de miliarde de dolari: ieșenii care creează un tool online ca să construiești jocuri rapid
Trei ieșeni lucrează la un produs util celor care vor să dezvolte jocuri. Marionette Studio e un editor de animații pentru jocuri prin care poți să-ți faci personajele să se miște. Momentan, micuțul startup din Iași are 2.500 de utilizatori și vrea să se extindă în acest an.
Dacă ești încă în rândul celor care cred că gaming-ul e încă o joacă pentru pierderea timpului, atunci ar trebui să afli niște cifre. În 2015, industria jocurilor digitale a făcut 61 de miliarde de dolari, iar principalele titluri lansate de producători au făcut venituri mai mari decât filmele de la Hollywood. Așa că e normal să te uiți la gaming ca la un element foarte important al zonei IT. Iar fondatorii Marionette Studio au observat acest lucru.
Marionette a fost fondat de Bogdan Apostol (CEO), Raluca Apostol (CPO) și Adrian Pironescu (CTO). Alături de ei mai sunt două persoane, care fac programare și testare. Ideea le-a venit acum doi ani. Am vorbit cu Raluca Apostol despre Marionette și planurile lor.
Cum s-a născut Marionette StudioRaluca e în domeniul IT de peste 10 ani, de când era studentă la Automatică și Calculatoare. Astăzi e development consultant la o firmă de outsourcing. Primul contact cu gaming-ul a fost acum doi ani, pe când era la How to Web. "Am fost fascinată de povestea de succes a unor developeri indie care finalizaseră cu succes o campanie de crowdfunding", povestește Raluca.
Problema a început când am animat caracterele - un adevărat chin. Am căutat tool-uri pentru animație, am instalat diverse programe, dar fără să reușim să folosim vreunul cu succes
La Iași, Raluca și Bogdan au vrut să creeze un joc și au început prin a studia domeniul. "A urmat apoi cursul normal al dezvoltării unui astfel de produs. Problema a început când am animat caracterele - un adevărat chin. Am căutat tool-uri pentru animație, am instalat diverse programe, dar fără să reușim să folosim vreunul cu succes", își amintește Raluca Apostol.
Acela a fost momentul când au decis să construiască un tool de animație ușor de accesat și folosit de toată lumea. Raluca, Bogdan și Adrian au gândit un tool de animație care poate fi folosit exclusiv online, în browser, fără să fie nevoie să instalezi vreun program.
Tool pentru jocurile 2DDacă ai un copil la început de drum în lumea programării sau vrei să-ți animezi propriile jocuri 2D, Marionette Studio te poate ajuta. "E primul tool online de animație pentru jocuri 2D care rulează direct în browser. Faptul că lucrezi în Cloud, că îți poți accesa proiectul de oriunde și oricând este un lucru pe care nu l-am găsit la concurenții noștri. De asemenea, poți face share la o animație/scenă printr-un simplu link, fără a fi nevoie de a transfera fișiere", explică Raluca Apostol.
Tool-urile de animație pentru jocuri 2D necesită instalare și sunt dependente de sistemul de operare
"Tool-urile de animație pentru jocuri 2D necesită instalare și sunt dependente de sistemul de operare. Trebuie să cumperi și o licență lifetime ca să îl poți folosi chiar dacă ai avea nevoie de el câteva luni sau să vezi dacă se potrivește cu ceea ce-ți dorești", spune Apostol.
Marionette Studio animează caractere pentru jocuri 2D pe baza unui schelet de oase. "Dacă te folosești de tehnici cum ar fi inverse kinematics și easing functions, se pot crea animații naturale care altfel ar fi greu de reprodus", spune fondatoarea studioului virtual. În plus, animațiile pot fi distribuite pe site-uri sau pe rețele sociale, deoarece se pot exporta în format CSS3 și GIF.
Marionette lucrează cu animatori profesioniști pentru a primi feedback. Raluca spune că unii au fost reticenți să lucreze cu un tool online, dar au ajuns să-l folosească după ce au văzut că se comportă ca o aplicație instalată.
Utilizatori și viitorAvem și utilizatori care îl folosesc în scop academic, în cadrul unor cursuri. În prezent avem 2.500 de utilizatori
"În prezent, produsul se bucură de un feedback foarte bun de la useri și spun că e ușor de utilizat. Avem și utilizatori care îl folosesc în scop academic, în cadrul unor cursuri. Avem 2.500 de utilizatori", spune Raluca Apostol.
Pe piață există concurență internațională. Concurenții direcți sunt Spine și Spriter, dar sunt și alte softuri de animație, cum ar fi Dragon Bones și Puppets 2D. Versiunea gratuită de la Marionette poate fi folosită de oricine fără să aibă multe cunoștințe tehnice. Aplicația funcționează cu Safari, Internet Explorer, Firefox, Chrome sau Opera.
Pe viitor, planurile sunt de extindere. "Am lucrat în ultimele 4 luni la mutarea către WebGL pentru a putea oferi produsului capabilități mai mari în materie de features. Avem cereri de extindere a produsului către un tool pentru profesioniști și în 2017 plănuim o variantă Professional", spune Raluca. În plus, vor lucra la posibilitatea de a reutiliza animațiile, ca să poți crea un caracter cu doar un click. De asemenea, vor să integreze produsul cu mai multe platforme de dezvoltare de jocuri.
Cum dezvolți un startup în IașiMarionette Studio s-a născut la Iași. Orașul nu e cunoscut ca un loc propice pentru startup-uri până acum. Cu toate acestea, industria de outsourcing e foarte dezvoltată și IT-ul aduce bani la bugetul local. Din acest motiv, dezvoltarea unui startup e de multe ori un job secundar, ceea ce e problematic. Am întrebat-o pe Raluca despre cum se vede orașul din interior.
"Abia începe să se dezvolte piața activ. Sunt mult mai puțini oameni care pleacă din Iași sau din țară pentru a se angaja. Piața companiilor de outsourcing a crescut și asta oferă oportunități dezvoltatorilor să rămână și în viitor să-și creeze propriile startup-uri", spune Raluca.
Cu toate acestea, crede fondatoarea Marionette Studio, deși orașul are un mediu universitar propice și un număr mare de absolvenți pregătiți bine din punct de vedere tehnic, fondatorilor de startup-uri le lipsește un mediu care să-i încurajeze, dar și exemplele de succes.