- 30 Iulie 2024
La ce să fii atent atunci când cumperi un laptop pentru muncă și jocuri video
Dacă stai să te uiți prin magazinele online vei vedea că sunt foarte multe modele pe care le-ai putea alege. Așa că m-am gândit să reduc toate posibilitățile de alegere în funcție de câteva criterii hardware, dar și software. O să folosesc acest laptop Lenovo Legion 5 Pro ca exemplu pe care-l folosesc eu, însă nu este un material despre el și poți alege ce model crezi tu că ți se potrivește mai bine. Hai să începem
- Performanță
Cum ziceam, vrem un laptop pentru work & play, adică suficient de performant încât să ruleze programele obișnuite de office, dar și altele care au nevoie de mai multe resurse ca Adobe Photoshop, Premiere Pro sau Blender. În același timp, am vrea ca aceste laptop-uri să poată rula și un joc cu care să ne mai relaxăm după orele petrecute la facultate, școală sau la serviciu. Fiecare după caz. Ce înseamnă performant?
Păi, în opinia mea, în primul rând înseamnă să aibă o placă video dedicată deoarece asta îi va permite utilizatorului să folosească programe mai grele, dar și jocuri și în același timp să nu aibă deloc probleme cu scenariile de utilizare foarte ușoare de birou cu browser, mail sau Excel.
Dacă îți iei un laptop nou în 2024 eu îți recomand unul cu o placă video dedicată Nvidia din seria GeForce RTX 40. De ce? Pentru că oferă o bună performanță în ceea ce ziceam și vine și cu tehnologii extra precum ray tracing, ray reconstruction, frame generation și procesare rapidă pentru AI, lucruri pe care le vei dori. Modelul de față este un Legion 5 Pro cu o placă video GeForce RTX 4070 și poate rula cele mai noi jocuri pe setări grafice ridicate și rezoluție QHD și cu un FPS bun și foarte bun folosind tehnologii precum DLSS sau Frame Generation. De asemenea, acesta are un procesor Intel Core i9-14900HX, 32 GB RAM și 1 TB stocare. Adică un pachet foarte bun productivitate și gaming. Dacă vrei cea mai bună performanță în gaming te sfătuiesc să iei un model cu placă video RTX 4080 sau RTX 4090.
Revenind, eu ți-aș recomanda să cumperi un laptop care să aibă cel puțin un procesor Intel Core i7, din generația 13-14-a, sau Ryzen 5/7 și 16 GB memorie RAM. În unele sarcini precum editarea video ai nevoie de un procesor performant și dacă alegi un model cu i5, de exemplu, s-ar putea să nu facă față pe viitor. Caută un model cu minim 16 GB RAM și care poate are un slot liber pentru a putea fi crescută la 32 GB ulterior. În ceea ce privește spațiul de stocare, îți recomand 512 GB minim deoarece se poate umple repede cu sistemul de operare, fișiere și jocuri.
- Portabilitate și conectivitate
În urmă cu câțiva ani, un laptop performant înseamna un laptop greu și gros care era o corvoadă de cărat. Trăim într-un prezent unde lucrăm și învățăm în mod hibrid, adică din mai multe locuri și asta înseamnă că avem nevoie să putem lua PC-ul acasa, la birou, într-o deplasare sau la o cafenea.
Ultrabook-urile sunt cele mai portabile PC-uri, dar nu îndeplinesc criteriul de performanță de care ziceam, așa că poți să cauți un model ca acest Legion 5 Pro care are o grosime de doar 2,5 cm și cântărește în jur de 2,5 kg. Nu o să fie cel mai ușor, dar e totuși portabil și ai și toate porturile de care vei avea nevoie. Deci nu trebuie să-ți mai cumperi vreun adaptor.
Aici ai porturi USB 3.2, USB-C cu suport pentru încărcare și Display Port, port ethernet pentru conectare la internet pe fir sau HDMI 2.1 pentru gaming și prezentări Power Point. Ce mi-aș fi dorit să aibă ar fi fost și un cititor de carduri pentru cei ca noi care lucrează cu video și cu imagini. Mie îmi place la acest model și că majoritatea porturilor sunt în spate și astfel nu mă deranjează cablurile pe lateral atunci când lucrez sau când mă joc.
- Software - Max Q
Hardware-ul este important și necesar, însă nici software-ul nu trebuie neglijat și eu îți recomand să alegi un PC cu Windows 11 preinstalat ca să nu-ți mai bați capul cu instalarea unui sistem de operare. Dacă totuși vine fără OS atunci ar fi bine să cumperi o licență originală de Windows pentru că nu e așa scumpă și-ți va da liniște și vei avea parte de toate actualizările de securitate și de update-uri utile.
Tot pe partea de software, pe care nu o vezi, stă sub forma suitei de tehnologii Max-Q de la Nvidia. Aici găsești elemente precum Dynamic Boost, Battery Boost prin care AI-ul crește performanța sau autonomia în funcție de ce faci în timp real. Astfel poți să beneficiezi de autonomie mare când doar faci browsing și iei notițe și de cea mai bună performanță atunci când te joci. De Advanced Optimus cred că ai auzit și este tehnologia care schimbă între utilizarea plăcii grafice integrate și cea dedicată în funcție de ce faci. Asta duce la un plus de autonomie.
Rapid Core Scaling a fost dezvoltată special pentru creatorii și studenții care lucrează cu aplicații cu procesare intensă, cum ar fi Adobe Premiere, Blender sau Matlab, și permite procesorului grafic să detecteze cerințele aplicațiilor în timp real și să folosească numai nucleele necesare acestora, nu pe toate simultan.
Poate și ție ți s-a întâmplat să vrei să te joci ceva când nu era neapărat cazul, poate la serviciu sau în timpul cursurilor, însă erai dat de gol de faptul că ventilatoarele se învârteau foarte tare în timpul jocurilor. Pe acest laptop, dar și pe altele poți comuta rapid de la un mod performance, la unul de liniște. Reduci din putere, însă nici nu faci zgomot și cu DLSS și Frame Generation poți să ai în continuare o performanță bună.
Un alt software util este NVIDIA Broadcast care te poate ajuta să arăți mai bine și să suni mai profi în apeluri video. Cu acest software poți să reglezi calitatea imaginii și a sunetului și astfel să ai un fundal blurat în mod natural și ai parte de un sunet fără zgomot de fundal.
Ultima chestiune pe care vreau să o menționez aici se află în aplicația Nvidia și aici găsești cele mai noi drivere pentru jocuri sau pentru programe și poți să treci între ele foarte simplu în funcție de ce vrei să faci, dar și setări recomandate pentru jocuri. Nu trebuie să-ți mai bați capul prin setări: să scazi calitatea umbrelor sau distanța de randare etc pentru atinge o balanță bună între calitate și performanță și găsești setările grafice optime aici și cu un click ești gata de joc.
- Copilot AI
AI-ul poate că este foarte prezent în acest moment în multe prezentări de gadgeturi tech, dar e important să ținem cont de AI atunci când luăm un laptop pe care am vrea să-l ține câțiva ani. Microsoft cu Windows merge pe AI cu Copilot și pe acesta îl poți utiliza pentru a-ți genera rapoarte, rezumate, poate să te ajute să găsești setări, să genereze imagini și așa mai departe. Aici este important procesorul deoarece majoritatea sarcinilor vor fi realizate cu acesta.
Este clar că pe viitor aceste funcții vor fi din ce în ce mai importante și da anumite saricini se rezolvă în cloud apoi sunt trimise la calculator, dar există și lucruri pe care le poți face local și pentru asta ai nevoie de un hardware mai bun. De exemplu, poți folosi stable difussion pe calculator pentru a genera imagini. Pentru asta ai nevoie de un hardware mai bun, de o placă video dedicată deoarece Stable Diffusion folosește nucleele Tensor din GPU.
Pentru că tot am vorbit de AI cred că este interesant că Legion 5 Pro este unul dintre primele laptopuri Lenovo ce sunt dotate cu cipul LA1 AI și Lenovo AI Engine+, care Îți optimizează jocul în timp real. Cipul utilizează învățarea automată (machine learning), implementată prin Lenovo Vantage, pentru a ajuta la monitorizarea FPS în joc și la ajustarea dinamică pentru cea mai mare performanță.
Cam acestea ar fi lucrurile la care m-aș uita eu dacă ar fi să-mi aleg un laptop pentru 2024. Aș vrea să fie performant și musai să aibă placă video integrată, să fie mai subțirel și să aibă destule porturi, să vină cu tehnologii și software care să mă ajute la treabă, dar și în jocuri video.