- 27 Ianuarie 2020
Fintech-urile românești se asociază pentru a dezvolta comunitatea: 16 companii au format Asociația Română de Fintech
Misiunea noii asociații profesionale este să facă eforturi pentru a oferi suport companiilor inovatoare de tehnologie din industria financiară pentru accesul acestora la piețe, inclusiv internaționale, la capital și surse de finanțare, dar și la resurse umane talentate care sa susțină dezvoltarea industriei.
Un rol important al RoFin.Tech este reprezentarea industriei în fața autorităților de reglementare și a altor asociații partenere pentru a facilita dezvoltarea și implementarea inovației în industria financiar-bancară, inclusiv prin promovarea unui "Regulatory Sandbox", adică a unui cadru de reglementare favorabil, care să permită testarea și validarea noilor tehnologii.
Construită pe structura comunității Fintech Camp, ale cărei evenimente organizate începând cu 2016 au adus mediul antreprenorial local mai aproape de aplicațiile tehnologiei în industria financiară, RoFin.Tech este prima asociație profesională antreprenorială locală al cărei scop este să contribuie la dezvoltarea inovației pe o verticală specifică.
Membrii asociați inițiali ai RoFin.Tech sunt Beez, Finqware, iFactor, Lendrise, Moneymailme, Pago, PaybyFace, Payvent, Proxicash, Seedblink, Selfpay, Stockberry, Symphopay, ThinkOut, Traderion și Volt. Lista de membri rămâne deschisă oricăror altor companii cu fondatori români sau care sunt incorporate pe plan local și care dezvoltă tehnologie proprietară declinată sub forma unor produse al căror scop exclusiv este de a facilita anumite procese financiare sau conexe acestora.
Membrii RoFin.Tech au numit și un Comitet Director interimar, al cărui rol este de a organiza activitatea asociației și stabilirea de relații de colaborare cu alte entități, autorități ori asociații profesionale din România și Europa. Din acest comitet fac parte Andrei Dudoiu (Seedblink), Ciprian Păltineanu (Stockberry), Cosmin Cosma (Finqware), Cosmin Curticăpean (iFactor) și Tudor Stanciu (co-inițiator Fintech Camp, Președinte al RoFin.Tech).
“Acum 4 ani, am avut ocazia să particip, alături de alți oameni din comunitatea antreprenorială locală, la primele evenimente dedicate exclusiv sectorului fintech. Peisajul regional era încă sărac în proiecte dedicate acestei verticale, însă lucrurile au accelerat rapid și acum, în 2020, majoritatea țărilor din regiunea Europei Centrale și de Est au o asociație care sprijină dezvoltarea startup-urilor de fintech. Mă bucur să văd că, la inițiativa tuturor fondatorilor de startup-uri fintech care se numără printre membrii RoFin.Tech, avem o astfel de asociație locală. Împreună cu colegii din Comitetul Director interimar, urmează un an în care vom facilita cât mai multe acțiuni locale și europene care să ajute companiile locale să-și internaționalizeze activitatea și, astfel, să punem România pe harta locurilor unde fintech-ul este la el acasă”, a declarat Tudor Stanciu.