- 13 Ianuarie 2020
Laptopuri de gaming bune și pentru birou
În 2020 laptopurile de gaming au devenit o soluție viabilă pentru cei care se joacă profesionist sau ocazional, dar și pentru cei care lucrează și care au nevoie de o putere de procesare mai mare decât ar putea oferi un ultrabook cu o placă video integrată.
Există numeroase modele pe piață din care poți alege, unele cu componete foarte performante și deci cu un preț implicit mai mare și altele mai compacte și cu un preț accesibil. Noi am ales cinci modele dotate cu plăci grafice de la NVIDIA care se potrivesc oricărei nevoi profesionale.
Cinci laptopuri de gaming pe care le poți folosi și pentru productivitateÎncepem în forță această listă cu un model Dell Alienware. Este vorba despre laptopul de gaming Alienware Area 51M de 17,3 inci. Am putea spune despre acest gadget că este o stație de lucru și de gaming mobilă datorită faptului că are componente de desktop într-un corp de laptop.
Există diferite variante pe piață și poți alege un model cu procesor Intel Core i7 sau i9, placă video GeForce RTX 2060 sau 2080, iar memoria RAM începe de la 16 GB și ajunge până la 64 GB. Spațiul de stocare este și el generos și ai un SSD de 1 TB sau 2 TB. Este un laptop gros și greu, dar te vei putea juca cu succes orice joc lansat recent și vei zbura printr-un proiect video. Iar dacă performanțele nu te vor mai mulțumi peste câțiva ani, vei putea face un upgrade, schimbând procesorul și optând pentru un chipset grafic de generație mai nouă.
Următoarea sugestie este un dispozitiv discret care se integrează și în peisajul de la muncă, dar și într-o cameră de gaming. Este vorba despre laptop Lenovo Legion Y740. Aspectul este unul discret și minimalist și nu avem luminițe, logo-uri mari sau alte briz-brizuri. Carcasa neagră ascunde un procesor Intel Core i7-9750H până la 4,5 GHz, între 16 și 32 GB RAM, iar accelerarea video este asigurată de NVIDIA GeForce RTX 2060 6 GB sau de un RTX 2070 8 GB. Ecranul Full HD are o rată de refresh de 144 Hz și spațiul de stocare este asigurat de un SSD de 1 TB.
Dacă vrei un laptop mai compact și nu foarte greu pe care să te joci și să și lucrezi atunci poate ești interesat de Asus ROG Strix G531GU. Ecranul acestuia este de 15,6 inci, Full HD și are o rată de refresh de 120 Hz, ce te va ajuta în jocurile FPS. Designul este unul pătrățos și carcasa este lipsită de lumini, însă cei care vor atmosferă specială pot ilumina spațiul înconjurător cu o bară de lumini inserată pe trei dintre laturile laptopului și tastatura cu patru zone de iluminare RGB. De asemenea, e bine de știut că touchpad-ul poate funcționa și ca numbpad și astfel poți introduce mai repede datele necesare la locul de muncă. La interior găsim tot un procesor Intel Core i7, 8 GB RAM (suportă până la 32 GB), un SSD de 512 GB și o placă video NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti cu 6 GB RAM.
Un alt laptop pe care-l prezentăm este un MSI GS65 Stealth cu procesor Intel Core i7-8750H, 16 GB RAM, 512 GB SSD și o placă video NVIDIA GeForce GTX 1070 cu 8GB. Ecranul este Full HD și are o diagonală de 15,6 inci. Carcasa laptopului este neagră cu inserții de culoare pe lateral, iar pe spatele capacului se află logo-ul auriu al MSI. Laptopul este subțire, iar greutatea de doar 1,8 kg îl face să fie portabil și să-l iei cu tine când ai nevoie, indiferent dacă e vorba de muncă sau de distracție.
Bonus! Dacă ești mai mult interesat să lucrezi în programe precum Maya sau 3ds Max atunci poate ești mai interesat de un ThinkPad P73. Acesta este un laptop cu un procesor Intel Core i7-9750H până la 4,50 GHz, 16 GB RAM, SSD 1 TB și are o placă video NVIDIA Quadro T2000 4 GB. Pe un astfel de laptop ai putea gestiona fluxuri de sarcini complexe, dar asta nu înseamnă că nu te poți și juca în timpul liber.
Ce vrei să faci cu un laptop de gaming ca să știi ce placă video ți se potriveșteLaptop-urile, ca și alte gadgeturi, se împart în diferite categorii de preț și de performanță, iar bariera de 1000 de euro este un prag denotă intrarea în categoria de produse performante. De obicei, după acest prag găsești laptopuri cu plăci video dedicate, dar mai sunt și alte modele cu acceleratoare grafice integrate. E foarte important de știut că dacă tot depășești acest prag ar fi bine să-ți cumperi un laptop cu o placă video dedicată deoarece asta te-ar ajuta și la muncă, dar și la distracție.
După cum ai putut observa și tu în această selecție de laptopuri, acestea vin echipate cu plăci video diferite. Vorbim de modele GTX, RTX și Quadro de la NVIDIA. În primul rând, trebuie să te gândești la ce vrei să folosești laptopul. Vrei să te joci titluri populare precum Fortnite, CS:Go sau Dota 2? Atunci ar trebui să-ți alegi un laptop cu o placă video GTX și cu un display cu o rată de refresh mare. O asemenea placă video te-ar ajuta și în editarea de clipuri video Full HD. De obicei, plăcile video din această categorie sunt cele cu numere de până în 2000, iar tot ce este după 2000 reprezintă seria nouă de plăci video RTX (ex: RTX 2080 etc)
Pe de altă parte, dacă vrei ceva pentru editare video complexă, animație sau design de arhitectură atunci ar trebui să te îndrepți mai degrabă spre laptopuri dotate cu plăcile video NVIDIA din seria Quadro. Asta nu înseamnă că nu vei putea juca și jocuri video, însă astfel de plăci video sunt proiectate în special pentru muncă.
Într-un final, dacă dorești performanță ridicată și să te bucuri de cele mai recente tehnologii grafice precum Ray Tracing, atunci ar trebui să optezi pentru un produs cu placă video din seria RTX. Te vei putea bucura de cele mai noi titluri la o grafică ridicată și vei putea lucra în proiecte foto și video complexe datorită arhitecturii Turing și cantității mari de memorie video.