LEGO Horizon Adventures - joc simpatic pentru fanii Horizon și LEGO

LEGO Horizon Adventures este un joc în care un titlu în care cunoscutul joc PlayStation se unește cu jucăriile din plastic iubite de toți copii. Iar aventura în lumea jocurilor video este una plăcută, dar nu memorabilă.

Primul joc video LEGO modern care îmbina un IP foarte cunoscut cu umorul și universul LEGO a fost LEGO Star Wars, apoi a fost Batman, Harry Potter, Lord of the Rings și așa mai departe. 

Acum a venit și vremea pentru universul Horizon al PlayStation să se „legonizeze”, ca să zic așa. Și interesant este că jocul se lansează pe PS5, PC și chiar Nintendo Switch. Sony vrea un public cât mai larg pentru acest joc adresat copiilor. Jocul este dezvoltat de Guerrilla Games și Studio Gobo, oferind o abordare mai veselă și accesibilă a poveștii eroice a lui Aloy într-o lume construită integral din piese LEGO.

La o primă vedere pare o combinație bună: creaturi antice mecanizate transformate în jucării, însă jocurile Horizon sunt mai mult de atât și cele două titluri au o temă destul de matură, cu un rating „teen”. 

Nu știu exact câți copii vor trece de la Lego la a juca Horizon Zero Dawn sau Forbidden West, însă știu sigur că jocul va vinde multe jucării Lego deoarece creaturile realizate astfel sunt impresionante. 

Însă suficient pentru introducere și hai să vorbim despre poveste și gameplay-ul LEGO Horizon Adventures. 

Poveste LEGO Horizon Adventures

Jucătorii o vor însoți pe Aloy într-o misiune captivantă de a descoperi secretele trecutului, explorând peisaje emblematice recreate din LEGO, precum munți și păduri populate cu robo-dinozauri unici. Este practic o repovestire mai simplă a evenimentelor din primul joc. Joci cu Aloy și vrei să aflii mai multe despre mama ta, însă localitatea Mothers Earth este atacată și trebuie să salvezi locuitorii. Apoi afli de un complot de distrugere a lumii și tu trebuie să-l oprești.

LEGO Horizon Adventures are o poveste scurtă, de aproximativ opt-zece ore, creată pentru un public mai tânăr. Capitolele sunt scurte cu misiuni mici care au o structură repetitivă și au o durată de 10-15 minute fiecare, cel mult.

Include tot felul de glumițe și umor mai mult sau mai puțin reușit. Am râs de câteva ori la replici precum „câți oameni au fost capturați? Știi că nu pot să număr pe degete”, zice o jucărie LEGO, alteori doar am zâmbit. 

Gameplay LEGO Horizon Adventures

În plus, include și modul de co-op, unde poți juca alături de un prieten, alături de copilul tău. Asta înseamnă că pe lângă Aloy ai la dispoziție și alte personaje cu care poți să parcurgi această lume. Aloy are la dispoziție celebrul arc, dar nu poate ataca cu sulița, Varl are o suliță pe care o aruncă, apoi mai este șefa Mothers Heart care aruncă cu tot felul de elemente care explodează și Earl care are un ciocan. Deci fiecare are moduri de atac diferite, dar modul de joc e cam același indiferent de personajul ales. 

Spre deosebire de jocurile Horizon, aici nu există niciun element de stealth. Doar poți să te ascunzi în iarbă și să ai un atac surpriză și atât. Apoi vei fugi pe hartă și vei ataca inamicii și punctele lor slabe. E cam la fel, indiferent că o faci de la distanță sau de aproape. Ce mai schimbă jocul sunt armele și abilitățile speciale. 

De exemplu, poți trage cu săgeți de foc sau unele care îngheață, poți arunca cu bombe care atrag inamicii și explodează, poți pune capcane și așa mai departe. În fiecare nivel poți găsi astfel de arme în cufere sau de la un vânzător care apare la jumătatea nivelului. Pe măsură ce avansezi în poveste și personajele cresc în nivel și devin mai bune, au atac mai mare, viață mai multă și așa mai departe. 

Nu le poți dezvolta pe fiecare în parte, însă personajul cu care joci mai des acela va fi cel mai avansat. Poți să schimbi personajele chiar dacă nu joci în co-op. Deși e puțin akward că Aloy este personajul principal și apare în cut-scene, deși tu ai jucat acea misiune cu un alt personaj.

Ce poți să faci, în schimb, este să îmbunătățești abilități generale aplicabile tuturor: mai mult XP, mai mult damage cu gadgeturi și așa mai departe. 

Ce mai poți face în joc este să decorezi și să schimbi orașul Mothers Earth la față cu tot felul de construcții din universul Horizon, dar și din altele de la LEGO precum Ninjago, X și altele. O metodă bună de a atrage și alți jucători pasionați de alte proprietăți LEGO. 

Deci din punct de vedere al gameplay-ului este undeva între distractiv și repetitiv. Mai mult decât combatul în sine level designul a fost prea repetitiv cu aceleași zone mari unde te lupți cu mai mulți inamici deodată și zone cu ceva mai mult accent pe platforming. Există și puzzle-uri destul de simple și care mai schimbă temporar modul de joc.

LEGO Horizon Adventures este cred cel mai frumos joc LEGO de până acum cu o grafică impresionantă și cu efecte vizuale mișto, cu animații stilizate să pară ca un stop-motion specific jucăriilor. Mi-a plăcut atenția la detalii când vine vorba de personaje, dar și peisajele variate prin care te desfășori. Mi-a plăcut că totul este făcut din LEGO: copacii, creaturile, chiar și podeaua. Iluminarea este foarte bună. Eu am jucat pe PS5 și există două moduri grafice: performance și fidelity. Este clar că pentru acest joc este de preferat modul performance deoarece este mult mai fluid la 60 de FPS, iar cel fidelity nu aduce ceva în plus „vizibil” din punct de vedere vizual.

Așadar, cred că am ajuns la finalul acestui review și ce pot să zic este că e un joc ok, destul de fun, însă nu foarte memorabil. Dacă ai un copil pasionat de LEGO și jocuri video cred că o să fie o oportunitate foarte mișto de a petrece timp împreună. Altfel nu cred că este un must play.

LEGO Horizon Adventures este disponibil începând cu 14 noiembrie pe PC, PS5 și Nintendo Switch



Citeste si