Lenovo Legion Y540 - mașinărie de jocuri și productivitate pentru 2020

Legion este divizia de produse de gaming a Lenovo și în această categorie găsești laptopuri, desktop-uri, căști și așa mai departe. Azi vorbim despre laptopul Legion Y540. Ce jocuri poți juca pe el, cât de bine se descurcă și de ce l-ai cumpăra?

Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Cu Legion, Lenovo a ales să meargă în altă direcție,  pe un design minimalist care nu țipă gamer. După cum am mai spus-o și în alte rânduri în trecut, imi place acest design simplu, fără logo-uri mari (este scris jos în dreapta Legion).

Primul lucru pe care-l observi este că ecranul este montat ceva mai în față, nu chiar la marginea carcasei. Asta face ca balamaua de jos să fie destul de mare (două degete), însă face posibilă încorporarea mai multor porturi în spate, nu pe lateral. 

Asta face ca aspectul laptopului să fie mai curat deoarece nu o să vezi cabluri ieșind din el. Continuând această estetică simplă și minimalista este tastatura cu taste mari și late ce nu sunt iluminate în toate culorile de pe lume, ci monocrom. Butonul de pornire este amplasat în mijloc, fix sub display și deasupra webcam-ului.

Touchpad-ul iese sub tastatură și are două butoane dedicate.Trei dintre cele patru rame ale ecranului sunt foarte mici, iar negrul mat pana corbului adună toate aceste caracteristici într-un laptop care ar putea fi de business (mă refer doar la aspect), dar și de gaming.

Carcasa este realizată din plastic, dar nu o să simți niciodată că e un produs ieftin. În schimb, faptul că e negru mat îl face un magnet de amprente. Deci cam trebuie să stai cu microfibra după tine dacă nu suporți să vezi amprente.

După cum spuneam, în spatele display-ului se află portul de încărcare, un port ethernet, un port HDMI, un port USB 3.0, un port USB C și un mini DisplayPort. Dar asta nu este tot, pe partea dreaptă mai avem mufă de căști și un port USB 3.0, iar în partea stângă un alt port USB 3.0.  Din păcate, nu avem port Thunderbolt și ar fi fost binevenit unul în această categorie de preț.

Mi-aș fi dorit și un cititor de carduri implementat, dar cum e un laptop de gaming să zicem că putem trece peste acest fapt și dacă lucrezi cu carduri SD atunci ai putea să folosești un adaptor.

Performanță și specificații tehnice

Găsești modelul în mai multe configurații la 15,6 și 17, 3 inci, iar noi am avut varianta de 17,3 inci (full HD) cu procesor Intel Core i7-9750H cu frecvență de bază de 2,60 Ghz și cea turbo de 4,5 GHz, 16 GB DDR4 memorie RAM (suportă maxim 32 GB RAM), placă video Nvidia GeForce GTX 1660 Ti 6 GB GDDR6 și un spațiu de stocare asigurat de un SSD de 512 GB.

Așadar, vorbim despre un laptop performant care ți-ar putea rula orice titlu pe care ai vrea să-l joci în acest moment. Ca să văd cum se descurcă am instalat patru jocuri: Dishonored 2 (2016), Total War: Three Kingdoms (2019), Nier: Automata (2017) și Star Wars Jedi Fallen Order (2019).

Toate jocurile au rulat la setări grafice maxime la o rezoluție Full HD. În Dishonored 2 laptopul a avut între 100 și 120 de FPS, în Total War Three Kingdoms am avut o medie de 42 de FPS în scenele de luptă și 46 FPS pe harta de campanie, în Nier: Automata FPS-ul este blocat la 60, iar în Star Wars Jedi Fallen Order am avut constat peste 70 de FPS.

GTX 1660 Ti este o placă video construită pe arhitectura Turing a Nvidia, și are capabilități de ray tracing, dar nu a fost construită pentru a juca cu ray tracing activat tot timpul dacă vrei un nivel ridicat de fps-uri. Drept urmare, rezultatele obținute în 3D Mark (5636 de puncte: 35 FPS - primul test și 32 FPS în al doilea test) sunt cele așteptate, ceva mai sus față de GTX 1060 și puțin sub GTX 1070.

Placa are o frecvență de bază de 1455 MHz și are 6 GB memorie rapidă GDDR6. Combinația dintre procesor și placă video ar trebui să-ți asigure rularea la un FPS bun a jocurilor din 2020, dar și din anii următori.

Am și lucrat de pe el și am editat un proiect video în care am lucrat cu secvențe 4K și am exportat clipul la rezoluție Full HD. Nu am avut nicio problemă să lucrez în Premiere Pro cu setări de redare full a imagini, iar clipul de cinci minute a fost exportat în patru minute și jumătate.

În timpul testului Heaven Benchmark, procesorul stă la peste 4 GHz, temperatura intre 65-75 de grade și am obținut o medie de 120 de FPS.

Procesorul Intel Core i7-9750H are șase nuclee și 12 fire de execuție și rulează la o frecvență de bază de 2,60 GHz și are o frecvență de boost de 4,50 GHz.

În cadrul testelor în Cinebench R15, procesorul Intel a obținut un punctaj de 1260 de puncte, ceea ce îl clasează în medie cu alte dispozitive unde acest procesor este folosit.

Am spus PC-ului și mai multor teste de stress test (tureză la maximum componentele PC-ului) cu Prime95. Timp de 5 minute, procesorul a stat la un maxim de 3,50 GHz pentru ca apoi să scadă la 3,10 Ghz pentru următoarele cinci minute. Temperatura procesorului s-a situat între 80 și 90 de grade celsius. După cinci minute a apărut power limit throttling.

E plasa de siguranță a sistemului pentru a te asigura că totul funcționează bine și ca PC-ul să rămână stabil. Însă este clar că laptop-ul nu poate duce constant frecvența de boost maximă de 4,50 GHz.

Totuși, în jocuri frecvența procesorului a fost în jurul a 4 GHz. Sistemul de răcire este unul destul de bun și nu o să simți că-ți ard degete sub taste, însă trebuie să știi că se încălzește destul în partea din mijloc a laptopului.

Când este supus testelor sau când rulezi jocuri la setări grafice mari, ventilatoarele din interior încep să se învârtă destul de tare și zgomotul pe care-l emit devine sesizabil și dacă plănuiești să te joci timp de mai multe ore ți-aș recomanda o pereche de căști.

SSD-ul cu care este dotat acest laptop este unul Samsung și are viteze de scriere și de citire bune. Avem viteză de citire de 2135 MB/s și 2127 MB/s pe scriere.

Display și experiența de utilizare

Display-ul laptopului este unul IPS, ceea ce înseamnă că ai culori bune și unghiuri de vizualizare mari. Culorile sunt redate bine și contrastul a este unul bun. Luminozitatea maximă este de doar 300 de niți, ceea ce este obișnuit într-un laptop de gaming și nu o să ai probleme la birou, dar în lumină directă a soarelui s-ar putea să ai probleme.

Din păcate, rata refresh a imagini este de doar 60 Hz (există o variantă de 17 inci și cu 144 Hz) deci nu o să beneficiezi de o rată mare în jocuri FPS. Însă dacă nu te interesează shooterele la modul competitiv atunci nu o să te afecteze prea mult.

Tastatura este una de tip chiclet și mie îmi place. Are un un key travel destul de bun și tastatul pe o asemenea tastatură este confortabil și m-am obișnuit repede pe acest laptop. Faptul că are două praguri de iluminare te ajută să lucrezi sau să te joci și când stingi lumina în cameră.

Touchpad-ul este unul destul de bun. Degetele alunecă bine pe el și nu se agață. E și precis, însă nu o să insist prea mult asupra lui pentru că oricum folosești un mouse. Are și două butoane dedicate pentru left și right click, dar nu pot să spun că prefer ssistemul acesta și aș vrea ca pe viitor să fie eliminate din modelele Legion în detrimentul unui touchpad mai mare.

Sistemul audio este unul certificat Harman Kardon și vine cu tehnologie Dolby Atmos pentru jocuri. Se aude destul de ok, dar nu o să rupă gura târgului.

Autonomia nu este grozavă și îți asigură în jur de două sau trei ore de muncă de birou (browsing, editare texte, vizionare de clipuri), dar să nu te aștepți la mai mult de la un laptop de gaming.

Greutatea dispozitivului este de 2,8 kilograme, ceea ce nu-l face chiar ușor de cărat într-un rucsac, însă poți să o faci atunci când ai nevoie.  Camera web este aplasată în partea de jos a display-ului, ce oferă un unghi de vizualizare ciudat, iar calitatea video este îndoielinică.

Înainte să trecem la concluzii trebuie să vorbim despre preț. Modelul pe care l-am testat noi se vinde cu aproximativ 5400 de lei în acest moment în magazinele din România, ceea ce nu este un preț rău în comparație cu ceea ce poate face, iar eu aș spune că are un raport preț calitate corect.

Dacă totuși crezi că prea mare atunci poți să te uiți la un Legion Y7000 ce are același procesor, însă mai puțin RAM și o placă video Nvidia Geforce GTX 1650.

Și acum să trecem la punctele pro și contra pentru Legion Y540.

Puncte Pro

  • Design
  • Performant
  • Conectivitate bună
  • Tastatură bună

Puncte contra 

  • Rata de refresh de 60 Hz a ecranului
  • Amplasare cameră web

Lenovo Legion Y540 17IRH este un laptop midrange care este numai bun pentru pasionații de gaming și care vor să încerce cele mai recente titluri. Ecranul de 17,3 inci este unul generos și bun pentru gaming, însă plusul de diagonală (față de 15,6 inci) îl face să fie ceva mai greu și mai mare, deci mai puțin portabil.

Într-un final, dacă vrei un laptop pentru muncă serioasă și jocuri și nu te interesează o rată de refresh mare a display-ului atunci îți recomand acest model, altfel poți alege versiunea cu 144 Hz.



Citeste si