- 24 Aprilie 2023
LISTĂ: 5 soluții care schimbă lucrurile în educație (pentru școli)
Așadar, să vorbim despre 5 soluții de edtech pentru școlile din țară, că vorbim de cursuri online, platforme prin care profesorii pot adapta materia la prezentări cât mai eficiente sau spații în care părinții se conectează cât mai bine cu cei responsabili cu educarea copiilor săi.
Adservio - liderul digitalizării educației românești
Adservio este lider al digitalizării educației în România. Prima variantă a platformei a fost lansată acum 15 ani iar în prezent este disponibilă în peste 1.150 școli. Vorbim de o influență și în afara granițelor, astfel că Adservio e folosită în 27 de țări de aproximativ 20.300 de profesori și educatori.
Adservio ce face ca activitate principală este să elimine birocrația și să ofere acces și transparență directorilor, profesorilor, părinților și elevilor la tot ce înseamnă performanțe școlare și activitățile de zi cu zi. Vorbim de catalog virtual, contact direct cu toate părțile implicate, completare rapidă a rapoartelor către ISJ și Minister, statistici despre elevi, profesori și școală, gestionarea eficientă a taxelor școlare și alte aspecte administrative și de sistem. Catalogul electronic oferă calcularea automată a mediilor și descărcarea sa în format PDF, în deplină conformitate cu cerințele Ministerului Educației.
”Dacă acum 14 ani catalogul digital Adservio era folosit în câteva școli din Iași, iar înainte de închiderea școlilor pe timpul pandemiei, platforma era folosită în aproximativ 200 de școli, astăzi Adservio este cea mai populară și mai complexă platformă educațională din România (pe lângă platformele gratuite), cu peste 750 000 de elevi, profesori și părinți activi lunar.”
Recent, Adservio a primit o finanțare de 2 milioane de euro pentru a se dezvolta internațional.
Ascendia - e-learning și cursuri pe placul elevilor
Spui Ascendia și trasezi un nou standard în ceea ce înseamnă edtech-ul românesc, cu accent pe e-learning și pe crearea unor cursuri digitale, cât mai pe placul și înțelesul noii generații.
Compania românească de e-learning Ascendia S.A. este listată la la Bursa de Valori București din 2016, cu mai multe linii de business în dezvoltare, cum ar fi prin platforma de Enterprise Learning Management System - Coffee LMS, dedicată companiilor mari și corporațiilor, prin cursuri e-learning personalizate, destinate pregătirii angajaților din cadrul companiilor, prin Dacobots - portal de jocuri educaționale pentru copii, prin colecția EduTeca, portalul eLearning România și prin activitatea de cercetare-dezvoltare desfășurată.
LIVRESQ este unul dintre produsele emblematice Ascendia, o platformă SaaS care oferă utilizatorilor instrumente online profesionale pentru a crea, publica și urmări progresul cursurilor e-Learning și a lecțiilor interactive.
Soluția este folosită de peste 33.200 de creatori din 6380+ instituții și companii, un editor de e-Learning prin care construiesc conținut educațional.
Dintre acești utilizatori 23.400 sunt profesori din peste 6.100 de instituții educaționale din România și Republica Moldova, care au dezvoltat până în prezent 13.200 de lecții interactive cu ajutorul LIVRESQ, 3.600 dintre acestea fiind publice, lecții online oferite gratuit tuturor elevilor, dar și profesorilor interesați, în biblioteca platformei.
La finalul lui 2021, Ascendia a câștigat licitația pentru Edulib, o platforma digitală națională cu resurse educaționale deschise, un proiect care cuprinde și dotarea a 5.400 de școli gimnaziale cu kit-uri multimedia și instruirea indirectă (tip train-the-trainers) pentru 5.400 profesori din toată țara.
Kinderpedia - platforma de legătură între părinți, profesori și instituții
Kinderpedia este soluția digitală pentru management școlar și comunicare, recunoscută la nivel internațional pentru inovație și impact social. Din 2014 până acum, Kinderpedia este folosită în 25 de țări, e disponibilă în 19 limbi și ajută mai mult de 25.000 de profesori să se conecteze cu clasele lor, iar familiile să urmărească progresul școlar și să simplifice activitatea administrativă.
Platforma ajută instituțiile de învățământ să își simplifice activitatea administrativă, de la organizarea activităților din zilele de școală, până la organizarea activităților extra, a taxelor școlare și a socializării în comunitățile de părinți. Practic, Kinderpedia este puntea digitală de legătură între cele 2 mari categorii implicate în educația copiilor.
În prezent, este utilizată de școli și grădinițe din peste 25 de țări. Soluția acoperă cinci domenii majore de transformare digitală a fiecărei școli sau grădinițe: managementul școlii, managementul clasei, respectiv catalogul electronic și toate funcționalitățile aferente, urmărirea progresului elevilor, comunicarea cu familia și managementul financiar al școlii.
Kinderpedia și-a marcat recent debutul în Statele Unite și a avut mai multe runde de finanțare, de la Seedblink, Early Game Ventures și Roca X.
Vboard - lecțiile care nu se uită
VBoard este un startup pornit de la o problemă generată de pandemie: cum predau profesorii bine de la distanță?
Așa s-a născut ideea unei table virtuale gândite special pentru domeniul educației, startup ales ca cel mai bun scaleup la Innovation Labs și apoi inclus și în programul Orange Fab.
Produsul VBoard este o tablă virtuală interactivă construită special pentru predatul online, care oferă comunicare în timp real între profesori și grupuri de elevi, atât prin intermediul tablei, cât și prin modulul audio-video inclus în ea.
Elevii se conectează la tabla virtuală și pot lucra de pe dispozitivele lor, profesorul poate vedea activitatea elevilor în timp real, se pot da teste care să fie distribuite către toată clasa, lecțiile se pot salva sub forma unui PDF, astfel că și cei absenți au acces la tot ce s-a discutat.
În vara lui 2022, VBoard avea deja 37.000 de utilizatori., o variantă gratuită oferită școlilor, dar și versiuni contra-cost pentru opțiuni cu mai multe feature-uri.
Narada - comunitatea unde profesorii au o voce puternică
Narada este o comunitate formată din antreprenori, manageri, oameni de acțiune al cărei scop este acela de a oferi soluții eficiente și rapide de modernizare a educației. Narada conectează proiectele profesorilor din sistemul public cu mediul de business și viceversa.
Proiectele Narada numără o școală online sub forma Naradix, o platformă de crowdfunding pentru ideile profesorilor sub forma Naradon, o platformă pentru bursele elevilor sub forma Narada Go și o hartă care centralizează urgențele din educație
NaradiX.ro a fost lansată inițial ca o platformă care să remedieze efectele pandemiei asupra educației românești. A strâns o comunitate de 20.000 de elevi, peste 2000 de profesori, peste 6000 de cursuri și 161 de teste.
Platforma continuă să adauge cursuri create de profesori pe teme din curiculă, dar și unele lecții extra, acoperind precum Matematică și română, dar și Dezvoltare Persoanlă sau Siguranță pe Internet.
NaradiX oferă elevilor de la clasa 0 până la clasa a 8-a toată materia digitalizată sub formă de cursuri video și teste.
Voi ce soluții care schimbă educația în România mai știți și ne recomandați?