LISTĂ: 5 soluții de conta pentru afacerea sau PFA-ul tău

Antreprenor sau freelancer în România? Atunci sigur te-ai confruntat și tu cu task-uri administrative redundante și plictisitoare, cu aspecte în care trebuie să lucrezi cu statul sau cu partea de facturare și plătirea taxelor.

Nu prea există antreprenori care să facă sarcinile administrative cu drag și spor, ceea ce a creat spațiu pentru crearea unor soluții digitale, aplicații și platforme care să ușureze acest tip de muncă din companii. Și mai jos avem cinci astfel de soluții care te ajută să pornești și să conduci un business, pe direcțiile administrativ contabile. 

 

Smartbill, programul preferat de gestiune și facturare din RO

 

SmartBill este cel mai utilizat și apreciat program de gestiune și facturare de pe piața din România, cu 15 ani de activitate. De la lansare până acum, platforma a ajuns la o rețea de peste 65.000 de utilizatori, cu cifre care însumează 4 milioane de facturi emise lunar și care au, anual, o valoare de peste 14 miliarde de euro. 

 

SmartBill este un demers antreprenorial pornit în Sibiu, în 2007 și e un program de facturare care în numai un an de la lansare a devenit lider pe piața de software din acest domeniu. Fondatorii sunt Ioana Hasan, Radu Hasan și Mircea Căpățînă. 

Dintre momentele cheie ale Smartbill amintim și noi că începând cu 2010, SmartBill deschide premisele unui ecosistem potrivit pentru IMM-urile din România și devine program de Facturare și Gestiune, iar în 2014 migrează în Cloud. Din 2017 se lansează și SmartBill Conta, iar platforma aduce pe piața locală prima aplicație de contabilitate disponibilă în cloud iar de la 1 iulie 2022 a integrat sistemul național de facturare electronica e-Factura, oferind astfel posibilitatea utilizatorilor de a transmite facturile prin e-Factura în SPV printr-un simplu click.

În 2016, Smart Bill a beneficiat de o investiţie de un milion de euro din partea fondurilor de investiții Catalyst şi Gecad Group, care au preluat printr-o operaţiune de majorare de capital peste 30% din acţiunile firmei iar în 2019 sibienii au vândut 50% din acțiuni către compania norvegiană Visma.  

 

Fairo, freelancerii facturează mai ușor

Fairo este o aplicație prin care freelancerii care au PFA-uri în România și SRL-urile cu un asociat unic pot să emită facturi și să-și conecteze conturile bancare.

Mai mult, aplicația are și un calculator de impozite, o funcționalitate care ușurează perioada fiscală și îi ajută pe freelanceri și antreprenori să-și completeze declarația fiscală și să știe și care e suma care trebuie pusă deoparte pentru impozite. 

„Oamenii care au PFA-uri sunt extrem de pasionați de afacerile lor. Fie că sunt programatori, designeri, orice, ar face le place să muncească. Dar nu le place să facă munca birocratică, precum facturarea”, spune Igor Prerovsky, fondatorul soluției de facturare. 

Fairo s-a născut în urma unei colaborări cu Raiffeisen Bank, la cerința de a crea un produs destinat afacerilor foarte mici din România. Primul concept al Fairo a fost dezvoltat și lansat în Ucraina, iar din august 2021 Fairo a intrat și în România. 

Chestiunile complet necesare, dar cumva plictisitoare pentru antreprenori sunt rezolvate mai ușor cu funcționalitățile Fairo. 

 

Solo pentru PFA - de la înființare până la contabilitate și facturare 

Solo este soluția care e alături de PFA-uri de la înființare până la radiere și tot ce e la mijloc: facturare, contabilitate și depunere declarații.

 

Produsul este unul care oferă o experiență complet digitală, așa cum a reieșit că își doresc antreprenorii în urma survey-ului făcut de fondatori înainte de lansare. Solo este un startup fondat de manageri cu experiență, Bogdan Georgescu (Bookster), Alexandru Anghel (Boston Consulting Group) și Annemarie Fabian (Colliers). 

În baza unui abonament de 89 de lei/ lună, clienții beneficiază de înființarea gratuită a unui PFA, facturare rapidă de pe mobil, contabilitate completă, calculul taxelor la zi și depunerea declarației unice. 

„Piața de servicii financiare era aglomerată în 2020 când am început să lucrăm la Solo. Ce nu am găsit era un serviciu 100% digital adresat PFA-urilor care să acopere totul de la înființare la radiere”, spun fondatorii Solo.

Despre funcționalitățile vedetă ale Solo, amintim înființarea unui PFA, care se întâmplă super ușor: cu o poză a buletinului și cea mai recentă diplomă de studii. Înființarea e gratuită și Solo găzduiește și sediul social. Mai mult, aplicația are și o platformă care ajută la completarea Declarației Unice. 

 

 

  Wastebill - aplicația care reduce consumul de hârtii pentru responsabilii de mediu

 

Wastebill este o aplicație prin care ușurează munca responsabililor de mediu, prin înlocuirea hârtiilor, fișierelor Word și Excel, printr-o platformă automatizată ce păstrează formatul cadru din lege.

Fondatorii Wastebill, Georgiana Voinea, Mihai Costea și Toni Mandin, spun că erau destule softuri dedicate gestiunii unei firme, dar nu găseau niciun SaaS dedicat responsabililor de mediu, care să îi ajute în toate activitățile de gestiune, evidență și raportări către toate autoritățile de mediu (APM, AFM etc). așa că au explorat această nevoie și oportunitate și au ajuns să creeze Wastebill. 

”Toate companiile românești care au activitate la sediu și/sau punct de lucru trebuie să facă diverse raportări de mediu la APM, AFM și la alte agenții ale statului român. Cu cât activitatea economica este mai complexă, cu atât misiunea persoanei/persoanelor responsabile cu evidența, gestiunea și raportarea devine mai complexă și mai greu de gestionat (pentru a va face o idee, vă invit să vedeți cât de complexă este zona de raportare către AFM, pe care trebuie să o efectueze peste 100.000 de companii din România).”

 

MyWiz, contabilitate cu experți alături

 

MyWiz este un serviciu online de contabilitate, asistat de o platformă automatizată și de experți contabili, destinată companiilor mici și foarte mici.

 

Serviciul digital dezvoltat de Wizrom a fost lansat în 2020 și oferă o combinație de instrumente de administrare financiară a unei afaceri, de la emitere de facturi și alte documente, evidența vânzărilor și cheltuielilor, situația gestiunii, până la rapoarte financiare în timp real, declarații și alte documente necesare conform legii.

”Având experiența celor peste 25 de ani de dezvoltare de produse financiar-contabile, am realizat că și companiile mici și foarte mici au nevoie de un instrument modern, accesibil și de încredere pentru administrarea financiară a firmei”, precizează Adrian Bodomoiu, Director General în cadrul Wizrom Software.

Platforma oferă acces 24/7 la situația financiară a firmei, fără ca antreprenorii să mai aștepte finalul de lună pentru un raport. Mai mult, antreprenorii au și un expert contabil care îi poate asista în rezolvarea unor situații întâmpinate în activitatea de zi cu zi a companiei.  

MyWiz are funcții de task management și de comunicare cu contabilul direct din platformă, care facilitează accesul rapid la expertiza și suportul acestuia, aplicație disponibilă pe bază de abonament lunar și poate fi personalizat în funcție de nevoile specifice ale fiecărei companii.


Voi ce servicii folosiți care să vă ajute în gestionarea afacerii?



Citeste si