- 9 August 2019
Livresq e ca un Wordpress pentru manuale digitale și e făcut de români
Subiectul manualelor digitale este unul din ce în ce mai popular și, în același timp, mai controversat în România. Pe parcursul timpului, au ieșit la suprafață numeroase probleme: întârzierea cu care ajung în săli, calitatea îndoielnică, lipsa standardizării, costurile uneori uriașe. Livresq a luat naștere cu scopul de a rezolva aceste probleme.
Livresq este o platformă online pe care editurile o pot folosi pentru a digitaliza rapid, accesibil și fără cunoștințe de programare orice manual, orice carte, orice fel de conținut. Este o platformă și pentru profesorii care vor să le prezinte elevilor și studenților informații suplimentare într-un format interactiv, prietenos și intuitiv pentru generațiile născute cu smartphone-ul în mână.
Prima interacțiune cu Livresq am avut-o chiar la sediul Ascendia, cu aproximativ o săptămână înainte de evenimentul de lansare. Interfața Livresq mi-a adus imediat aminte de cea a Wordpress. Foarte intuitivă, am înțeles cum îi pot folosi toate funcțiile în mai puțin de 10 minute și, la fel ca în cazul Wordpress, nu ai nevoie de niciun fel de cunoștințe de programare pentru a folosit produsul.
Și există mai multe moduri de a folosi Livresq. Poți importa un manual în format EPUB, adică așa cum a ieșit din Adobe InDesign înainte să ajungă la tipar. Sau îl poți realiza de la zero.
Pentru a face un manual digital, trebuie să adaugi un anumit nivel de interactivitate, trebuie să permiți redarea pe cât mai multe dispozitive, trebuie să oferi ceva mai mult decât ai oferi pe un manual tipări. Iar cu Livresq asta se face foarte ușor.
Manualul poate fi paginat sau, ca multe site-uri moderne, poate fi de tip ”infinite scroll”. Poți adăuga un cuprins, poți determina acțiuni pe paragrafe sau pe fotografii, poți adăuga imagini și clipuri video, galerii foto și link-uri din alte resurse. Poți salva orice resursă pe care o încarci într-un director și o poți folosi și în alte manuale. Cu Livresq poți colabora cu alte persoane pe același material. Sunt puține lucruri pe care nu le poți face și totul e foarte ușor de folosit și de priceput. În plus, toate manualele digitale realizate cu Livresq sunt responsive și se adaptează perfect la orice tip de ecran, la orice tip de rezoluție.
Livresq permite descărcarea manualelor realizate sub forma unei arhive cu un fișier HTML care poate fi deschis de pe orice dispozitiv care dispune de un browser, dar are și o secțiune de bibliotecă, în care editurile își pot urca manualele - public, vizibile pentru oricine intră în bibliotecă sau privat, vizibile doar pentru cei care au un link dedicat pentru a accesa conținutul. Dar, după cum am menționat de mai multe ori, Livresq nu este doar un produs pentru edituri - profesorii și-ar putea face exercițiile și lecțiile mult mai interactive.
Livresq ar putea fi folosit și de către companii. Potrivit lui Cosmin Mălureanu, CEO Ascendia, Livresq este un produs care ar putea fi folosit în fabrici sau în marile corporații pentru a creea materiale de training. Noii angajați ar putea primi un link, pe care să-l aibă mereu la îndemână, cu un conținut interactiv în care să le fie explicate ușor toate sarcinile.
Totuși, deocamdată, echipa din spatele Livresq, se va concentra în continuare pe produsul dedicat inovării sistemului de învățământ. ”Livresq este un produs viu, în continuă evoluție, în continuă schimbare și avem o listă cu peste 200 de îmbunătățiri pe care vrem să le aducem în perioada următoare”, a declarat Mălureanu.
O primă funcționalitate majoră la care se lucrează intens de pe acum constă în adăugarea unei biblioteci cu resurse stoc pe care creatorii de conținut să le poată folosi gratuit sau contra cost atunci când își realizează materialele. Practic, creatorii platformei vor să se asigure că utilizatorii au la dispoziție, într-un singur loc, toate uneltele necesare pentru a-și realiza materialele digitale.
Produsul va fi disponibil pe bază de abonament, dar creatorii Livresq încă nu au dezvăluit prețurile care vor fi practicate. În schimb, cei care doresc să testeze serviciul o pot face gratuit în această perioadă, făcându-și un cont pe site.
Compania Ascendia produce software educativ de mai bine de 13 ani, printre cele mai importante realizări numărându-se Timlogo, EduTeca și Dacobots. Proiectul Livresq a fost realizat prin accesarea unor fonduri europene și la el au lucrat atât programatori foarte pricepuți cât și oameni cu background în domeniul digital.