- 26 Septembrie 2017
Lucruri pe care nimeni nu ți le spune despre munca într-un startup
Însă, de multe ori, sau, mai bine zis, aproape de fiecare dată, lansarea unei afaceri pe cont propriu sau munca în cadrul echipei unui startup se poate dovedi o activitate extrem de dificilă. Nu au fost puține cazurile în care antreprenori experimentați au spus că în primii ani de existență ai afacerii lor nu prea au mai putut să facă deosebire între business și viața personală, cea din urmă fiind lăsată în plan secund.
Cu toate acestea, recompensele realizării propriului business sunt nenumărate, și nu doar de ordin financiar, pentru că, trebuie să recunoaștem că antreprenorii care business pe bune, aduc constant bani de acasă sau se împrumută la bănci. Cel puțin până reușesc să atragă vreun investitor strategic.
Motivaționalul de azi, de la #Businesspresso, este despre lucrurile mai puțin știute despre ceea ce înseamnă munca într-un startup. Poate părea puțin ciudat, dar credeți-ne, satisfacția de a fi creat un startup, și poate următorul unicorn, este mult mai mare decât tot zbuciumul începutului.
Ia-ți adio de la somn – cele câteva ore în care vei reuși să te odihnești, după cele cel puțin 14 ore de muncă, vor fi presărate cu vise despre...muncă, evident. Cel mai probabil, adrenalina va fi singura care te va ține alert pe parcursul unei zile. Plus foarte multă cafea.
Pregătește-te să fii nomad – mulți antreprenori sfătuiesc ca la început, cel puțin, să-ți păstrezi banii pentru alte investiții necesare, în niciun caz pentru chiria sau achiziția unui sediu impozant. Vei avea destul timp pentru asta când veniturile tale vor trece de pragul milioanelor de euro, vei avea profit și totul va merge ca uns. Așa că, poți lucra foarte bine dintr-o cafenea sau din unul dintre spațiile de coworking care există și la noi.
Dă greș repede și treci mai departe – da, e nasol să-ți vezi startup-ul în flăcări, însă poate că nu ai ales domeniul potrivit, sau, pur și simplu ai avut ghinion. A da greș nu este, totuși, ceva de care să-ți fie rușine. Cu cât treci mai repede peste eșec, înveți niște lecții importante din el și mergi mai departe spre următoarea aventură de afaceri, cu atât ai mai mult timp la dispoziție să construiești ceva de impact. Sau să dai greș din nou.
Un rollercoaster de emoții – dacă te-ai dat vreodată într-un rollercoaster îți cam dai seama ce zic. E ca și când ai fi într-o plimbare, numai că emoțiile tale vor fi cele care vor suferi. Și nu de la răul de înălțime/mișcare, ci de la momentele de exuberanță totală (ai un client nou, ai primit finanțarea pe care o așteptai, ai făcut primul milion) și depresie (ai dat faliment, nu reușești să vinzi, investitorii nu înțeleg ce faci). În plus, totul se mișcă extrem de repede. De la idee trebuie să faci rapid un prototip sau MVP, să testezi piața, să faci pitch-uri, să cauți finanțare. Toate se joacă cu sănătatea ta.
Poți mișca munții din loc – oricât de greu ar părea, ca antreprenor ai puterea de a face orice pentru a-ți dezvolta startup-ul. Bucuria de a face un produs sau serviciu care are potențialul de a schimba lumea este mai mare decât orice frustrare.
Viața de fondator de startup nu este pentru oricine. Asta este clar. Este plină de provocări, dar odată ce vei reuși să găsești echilibrul, nu te vei mai putea închipui făcând altceva.
Photo by jesse orrico on Unsplash