Mai ușor ca niciodată să fii creativ în lumea digitală: teste practice cu o placă video GeForce RTX 4070

„Să faci YouTube” a devenit o meserie viabilă, cu plusuri și minusuri, chiar și dacă pornești din România, însă niciodată nu a fost mai ușor să fii creativ în lumea digitală, să creezi clipuri, poze, ilustrații și asta datorită avansului tehnologiei atât hardware, cât și software.

Eu mă prind mai greu. Mi-am dat seama târziu că vreau să fiu jurnalist. Apoi după mult timp am realizat că îmi place jurnalismul tech. Apoi la fel de târziu m-am prins că îmi place să filmez, să editez, să fac Youtube. Totuși, traseul ăsta al meu întârziat mi-a dat și recompense și acum la start-up.ro lucrăm la un documentar, un film, 90 de minute, ca la carte. Aici avem șansa să ne punem la bătaie toate skill-urile dobândite în storytelling și editare.

Acest articol nu este despre documentar, ci despre tehnologie și cum avansul software și hardware creează oportunități pentru oricine să facă un film, un video, să creeze. În urmă cu 30 de ani trebuia să urmezi cursuri de specialitate, să ai acces la echipamente scumpe și greu de operat apoi aveai nevoie de acces la echipamente și la un specialist pentru editare și pentru transformarea unui material brut în unul finit.

Acum poți face asta chiar și de unul singur. Poți să filmezi cu telefonul sau cu o cameră foto accesibilă. Post producția o poți face cu un software gratuit precum DaVinci Resolve, care în ultimele update-uri a început să includă mai multe funcții AI care să-ți ușureze munca.

Evoluția software-ului a fost susținută și de evoluția hardware-ului. În prezent există laptop-uri subțiri, mobile și performante pe care le-ai putea folosi pentru a face editare video. Niciodată nu a fost mai ușor să faci „YouTube” decât în prezent.

Noi lucrăm la redacție cu un desktop PC, dar avem și laptop-uri pe care să le folosim cu acest regim de muncă hibrid. Nu trebuie să merg la birou ca să editez un review sau un interviu. Pot să o fac direct de pe laptopul MSI ce este echipat cu o placă video Nvidia RTX 4070, 32 GB RAM și un procesor Intel i7-13700H. Excelent pentru ce înseamnă creare de video pentru YouTube.

Avantajele seriei GeForce RTX 40 pentru editare video

GPU-urile din seria GeForce RTX 40 dispun de codare accelerată pentru codecul video AV1, folosind tehnologia NVIDIA NVENC. AV1 oferă o calitate vizuală îmbunătățită la același bitrate ca și H.265/H.264, sau la același nivel de calitate vizuală, cu un bitrate redus atunci când folosesc AV1, rezultând în fișiere mai mici și astfel un timp de upload mai rapid.

Mai important este că plăcile video din seria RTX 40 au două motoare de encoding pe GPU, comparativ cu un singur motor de encoding de pe GPU-urile RTX din seria RTX 30, de exemplu.

Astfel aceste două motoare pot funcționa împreună pentru a accelera procesul de encoding de până la 2 ori față de generația anterioară. Ce înseamnă asta mai concret? Hai să vedem următorul test.

Un clip de 2 minute și 6 secunde cu efecte aplicate, la rezoluție 4K și în format ProRes 422HQ a fost explorat de laptop-ul cu RTX 4070 în 26 de secunde, apoi același proiect la rezoluție 8K a fost exportat în 1 minut și 37 de secunde. Folosind codecul AV1, același clip a fost exportat în 37 de secunde la rezoluție 4K și în 2 minute și 32 de secunde la rezoluție 8K.

Am efectuat aceleași teste pe desktop PC-ul meu, dotat cu o placă video RTX 2080 Ti, și clip a fost exportat la rezoluție 4K în 38 de secunde (un timp cu 46% mai lung) și la rezoluție 8K în 2 minute și 6 secunde (un timp cu 29% mai lung). Nu am putut face și testele cu codecul AV1 deoarece RTX 2080 Ti nu are suport pentru acesta.

Dacă vrei să încerci și tu asigură-te că placa video e selectată în setări, la fel și modelul de procesare să fie pe CUDA, la final să alegi formatul, codecul și encoderul să fie Nvidia.

Un lucru care mie nu-mi place la editare video este munca migăloasă pe care trebuie să o faci pentru anumite efecte. De exemplu, nu-mi place să creez o mască și să o urmăresc de-a lungul unui clip. Asta înseamnă că dacă vreau să schimb culoarea tricoului unui individ din cadru trebuie să-l urmăresc frame cu frame, până iese din cadru și astfel să mișc masca cu fiecare mișcare. Refuz să fac așa ceva.

DaVinci Resolve are un răspuns pentru mine și se numește Magic Mask. Alegi elementul în cadru și este urmărit automat de către program și nici nu trebuie să aștepți o veșnicie deoarece se folosește de nucleele Tensor ale plăcii video pentru a accelera procesul. Magic Mask utilizează motorul neural DaVinci Neural Engine pentru a urmări persoane sau obiecte în cadru. Așa îți ușurează munca dacă vrei să blurezi un obiect dintr-un cadru în mișcare și așa mai departe.

Editorii video se bazează pe puterea GPU-urilor NVIDIA cu CUDA pentru a accelerarea procesarea fișierelor RAW, corecția culorilor, aplicarea a tot felul de filtrele video avansate. Cei care editați cunoașteți ce înseamnă să aplici un efect asupra unei porțiuni din clip. Lucrurile se întâmplă mai rapid și nu mai trebuie să aștepți o veșnicie să faci ceva.

Tot cu ajutorul DaVinci Neural Engine putem folosi o funcție numită Smart Reframe, care ne permite să transformăm clipuri filmate 16:9 în unele verticale pentru Instagram sau TikTok. Chiar dacă un om se mișcă în cadru, Smart Reframe îl va urmări pentru a crea o încadrare normală și naturală. E o funcție utilă în prezent când trebuie să produci conținut video pentru mai multe platforme în același timp. Acest DaVinci Neural Engine se folosește de nucleele Tensor ale plăcii video Nvidia GeForce RTX 4070 pentru a accelera procesul. Nucleele NVIDIA Tensor permit și accelerează tehnologiile AI, precum  NVIDIA DLSS, dar și altele precum cele menționate în acest articol.

RTX 4070 pentru laptop are 144 de astfel de nuclee dedicate unor astfel de sarcini.

O altă funcție interesantă este Scene Cut Detection care pe mine mă ajută să analizez mai bine cum un regizor, creator de conținut a realizat acel clip. Astfel văd imediat unde sunt tăieturile, fără să fac muncă manuală. De asemenea, e util când ai predat un proiect, ai șters filmările brute și ai nevoie să modifici ceva. Aplici Scene detection cut apoi poți să modifici cum dorești.

Toate lucrurile astea s-au întâmplat în câteva zeci de secunde pe diferite tipuri de clipuri pe care am încercat aceste funcții. Aceste lucruri au fost făcute posibile de integrarea dintre software și hardware și performanța plăcilor video Nvidia din seria RTX 40.

Am mai încercat un alt test de export în care am pus pe diferite clipuri mai multe tipuri de efecte care solicită din plin placa video.

Astfel un clip de 48 de secunde format din mai multe bucăți cu mai multe efecte aplicate precum Gaussian Blur, Light Rays a fost exportat în 1 minut și 16 secunde de către laptopul cu RTX 4070. Un rezultat bun având în vedere că vorbim de o placă video de laptop și de multe efecte grele de procesat.

Mai mult decât editare video

Pentru că-mi place și tărâmul jocurilor video și al animațiilor, am instalat Blender să fac câteva teste. Blender este un program open source de creație 3D. Aceasta suportă toate elementele ale întregului proces 3D - modelare, rigging, animație, simulare, randare, compoziție, urmărire a mișcării, editare video și 2D de animație 2D.

Randerizarea accelerată NVIDIA OptiX poate fi utilizată pentru a accelera atât redarea cadrului final, cât și randarea interactivă cu raytracing direct în viewportul Blender pentru a oferi artiștilor feedback în timp real asupra modul în care modificările aduse modelului sau elementelor scenei lor vor afecta direct rezultatele finale, fără a fi nevoie de a efectua randări de testare pentru a vedea materialele finale, luminile, umbrele etc.

Atunci când este activată randarea interactivă, texturile scenei și geometria sunt încărcate în memoria plăcii video. Acest lucru permite viewportului să răspundă la interacțiunea utilizatorului fără a fi nevoie să reîncărca texturile și geometria scenei de fiecare dată când utilizatorul face modificări în scenă.

Nu mă pricep să creez astfel de scene, dar am încercat asta pe un proiect de raytracing și e fascinant să vezi cum se mișcă lumina și umbrele fără să fii nevoit să randezi proiectul de fiecare dată. Asta te scutește de o grămadă de timp pierdut.

La final am trecut și prin Blender Benchmark pentru a testa efectiv puterea plăcii video și am comparat-o cu o altă generație de placă video Nvidia, cu un RTX 2080 Ti, însă model de desktop.

În Blender cu RTX 4070 am obținut 1952,4 de samples pe minut în testul monster, 936,5 de samples pe minut în testul junkshop și 884,4 de samples pe minut în testul classroom.  În aceeași baterie de teste, RTX 2080 Ti de desktop a obținut 1431,2 de samples pe minut în testul monster, 992,9 în testul junkshop și 911 în testul classroom.

Într-un final trebuie să știi că dacă vrei să fii creativ în lumea digitală acum e mai ușor ca niciodată să faci asta. Atât unele hardware, cât și software sunt accesibile, există multă informație online, tutoriale și nici nu trebuie să fii blocat într-un birou, poți să lucrezi de cam oriunde cu un laptop cu o placă video dedicată. 



Citeste si