Agricultură din tată-n fiu

În județul Bacău, Marius Chiric crește de câțiva ani de zile afacerea din agricultură a familiei. A început să lucreze, mai întâi, terenul părinților, iar acum și-a extins capacitatea pe 5 comune din jur, urmează cursurile facultății de Agronomie din Iași și plănuiește să ajungă să lucreze, de asemenea, alături de fiul său.

Deși lucrase ceva timp alături de părinți, business-ul propriu-zis a început în anul 2011 când Marius Chiric și-a deschis firma Landteknic M&N SRL. Pe lângă propriul teren pe care l-a achiziționat, proprietarul Landteknic lucrează în arendă și terenul vecinilor din zonă. E o poveste despre cum să duci mai departe tradiția agricolă a familiei, dar și să crești prin achiziții și prin folosirea terenurilor din jur. 

”Pas cu pas zic eu că am crescut frumușel. Nu rapid, dar am ajuns la un nivel destul de plăcut pentru mine și familia mea”, afirmă Marius Chiric.

660 de hectare cultivate în Bacău

În total, Chiric deține astăzi 109 hectare de teren și lucrează în arendă o suprafață de 551 de hectare, pe care cultivă porumb, grâu și floarea soarelui. ”Este o zonă care se pretează la aceste culturi”, spune Marius Chiric, precizând faptul că a dorit să cultive și rapiță, iar rezultatul nu a fost cel așteptat. ”Mai bine stai degeaba”, spune el despre încercarea de a diversifica culturile. Costurile ridicate și o cultură stricată l-au făcut să rămână fidel tot celor trei tipuri de cereale.

Are în plan extinderea business-ului prin adăugarea serviciilor de depozitare și procesare. Se gândește și la introducerea activității de creștere a animalelor. Este, totuși, un plan pe termen lung. A făcut primul pas prin achiziția unei foste ferme pomicole, cu o suprafață de circa 100 de hectare, în urmă cu doi ani printr-un credit în valoare de o jumătate de milion de euro luat de la bancă.

Ferma se află în satul Negulești, comuna Dealu Morii, din județul Bacău, și este împrejmuită, dotată cu sistem de supraveghere cu camere video. În cadrul fermei se află un spațiu de depozitare cu o capacitate de 1.000 tone, un atelier mecanic, bazin de motorină, cântar electronic, cantină pentru muncitori, apartamente de dormit, magazie de depozitare a îngrășământului și a utilajelor, dar și alte anexe.

”Dacă aș vrea să vând acum ferma pe care am cumpărat-o cu acel credit, ar ajunge undeva la 1,3 milioane de euro. Dar nu am luat-o atunci ca să o vând, ci ca să o dezvolt. Vreau să o am pentru investiție. E doar teren arabil, am făcut punct de lucru acolo, ne-am mutat toate utilajele. E un punct strategic. Colaboratorii noștri care de ani de zile achiziționează cereale tot au nevoie de un spațiu de depozitare. Și eu am nevoie de un astfel de spațiu. Iar acel loc ar fi perfect”, ne-a precizat Marius Chiric menționând faptul că nu ar fi reușit să cumpere acea fermă fără ajutor financiar din partea băncii.

“Nu ai cum să te descurci fără credite” 

”Nu ai cum să te descurci fără credite. Am avut noroc cu o bancă cu care am lucrat bine și care m-a ajutat să cumpăr și ferma respectivă. Utilaje poți să cumperi în fiecare an, dar o fermă cu 100 de hectare de teren nu găsești tot timpul. Aprobarea creditului a durat maxim o săptămână și Patria Bank a fost singura bancă care a crezut în achiziția făcută, iar semnarea s-a întâmplat undeva pe la ora 22-23 – o întreagă centrală de bancă stând până la 12 noaptea pentru a fi implementat acest credit”, afirmă Marius Chiric.

Va avea nevoie să identifice alte surse de finanțare pentru a devolta zona de depozitare a cerealelor în viitor. A încercat să facă un proiect pentru a accesa fonduri prin programul Start-Up Nation, însă a fost nevoit să renunțe pentru că nu trecuse pe listă un număr suficient de mare de angajați. În acest moment, în business-ul Landteknic este implicat alături de soție și lucrează alături de doi angajați. ”Lucrez și eu și trebuie să mai aduc pe cineva. Nu putem face față dacă mai creștem”, precizează Chiric.

Deși nu trimite producția direct la export (ține să menționeze că a recoltat în medie 10  tone la hectar de porumb în acest an), Marius Chiric este convins să aproape tot ce recoltează de pe terenul pe care îl lucrează ajunge la export.

Principalii clienți ai societății sunt Comcereal Vrancea, Bioagro Company și Ameropa.

În următoarea perioadă, Marius Chiric își propune să ajungă la 1.000 de hectare lucrate și să își modernizeze parcul de echipamente pe măsură ce echipamentele actuale se vor uza. Iar alături îi vor sta, în continuare, soția și fiul care își dorește să urmeze tot cursurile de la Agronomie și să preia, într-o bună zi, afacerea familiei. 

---

Marius Chiric este unul dintre antreprenorii incluși în proiectul ”România Poate”. Proiectul “România Poate” s-a născut dintr-o discuție cu Patria Bank în încercarea de a găsi o soluţie comună prin care să promovăm povești ale antreprenorilor care fac lucruri bune în țară. Patria Bank e un partener pentru IMM-uri și afaceri mici. Cu ajutorul serviciilor sale, antreprenorii au parte de finanțare (linii de credit sau credite de investiții) și consultanță bancară în termeni simpli care să-i ajute să-și ducă afacerea mai departe. 



Citeste si