- 21 August 2019
MedCal: studenții care vor să aducă tehnologia în cabinetele medicale
Este vorba despre MedCal și de echipa din spatele acestui proiect, tinerii numărându-se printre finaliștii programului Innovation Labs din acest an.
”MedCal a luat naștere într-o seară în care eu și 3 colegi de-ai mei ne-am gândit să ieșim din zona de confort. Pentru noi, studenți de anul 3, MedCal a constituit primul proiect concret și cu potențial. Gândul că am putea schimba ceva într-un sector critic al societății ne-a convins să renunțăm la o mare parte din timpul nostru liber pentru a lucra, în paralel cu facultatea, la propriul nostru startup”, ne-a povestit Mihai Alin Sendre, unul dintre fondatorii acestui proiect.
Ce face MedCalÎn esență, MedCal este o aplicație digitală ce optimizează modul de organizare a activității în cadrul instituțiilor medicale, spre avantajul pacienților care astfel pot beneficia de un tratament rapid și corect.
În primul rând, aplicația eficientizează procesul de planificare a programărilor, oferind posibilitatea pacienților de a beneficia de un consult rapid și reducând durata de așteptare până la realizarea intervenției medicale.
Din câte ne-am interesat, în provincie sunt cele mai mari probleme și desincronizări în legătură cu programările pacienților
De asemenea, MedCal facilitează comunicarea între diferiți medici care monitorizează starea de sănătate a unui pacient, fapt ce contribuie la creșterea calității actului medical.
”Gândul că am putea ajuta mii de oameni spre a avea acces la servicii medicale rapide ne-a făcut să lansăm MedCal. Din câte ne-am interesat, în provincie sunt cele mai mari probleme și desincronizări în legătură cu programările pacienților”, mai spune Alin.
Testare cu scenarii realeIdeea din spatele MedCal a luat naștere cu aproximativ două săptămâni înainte de primul hackathon, studenții fiind ajutați de profesorii Daniel Rosner și Răzvan Rughiniș, implicați și în programul Innovation Labs.
După cum precizează Alin, soluția a fost testată intern, iar în acest moment echipa MedCal este în discuții cu un cabinet care ar putea ajunge să integreze, pro-bono, soluția lor. ”Ne va ajuta să rezolvăm potențialele probleme cu care încă nu am avut ocazia să ne confruntăm”, completează el.
Următorul nivel este să colaborăm cu mai multe cabinete pentru a ne putea testa produsul cu date reale, în scenarii reale
Odată adoptată la scară largă, popunerea lor pentru monetizare este cea a unei subscripții lunare.
Tinerii caută finanțare pentru dezvoltarea și scalarea aplicației. ”Câteva zeci de mii de euro ar spori cu mult rata de testare și integrare a produsului. Momentan suntem constrânși de timp, pentru că, în paralel, muncim 8 ore pe zi”, mai spune Alin, adăugând faptul că i se pare indicat să facă pași mici și calculați.
”Produsul trebuie să fie complet funcțional și optim în momentul lansării, industria fiind una sensibilă la erori. Pentru noi, în acest moment, următorul nivel este să colaborăm cu mai multe cabinete pentru a ne putea testa produsul cu date reale, în scenarii reale”, precizează el.