Mentor InnovX-BCR: ”2023 poate duce la o ajustare a evaluărilor startup-urilor”

Bogdan Hristescu este antreprenor, manager al unui fintech internațional și mentor în cadrul programului de accelerare InnvX-BCR. Alături de el am discutat despre oportunitățile, dar și despre provocările pe care le va aduce 2023 atât fondatorilor de startups cât și investitorilor.

Bogdan Hristescu este Chief Ventures Officer în cadrul acceleratorului InnovX și unul dintre mentorii echipelor care trec prin programele acceleratorului. De asemenea, este General Manager pentru regiunea Europei Centrale și de Est la fintech-ul irlandez Cambrist. 

Cambrist poate facilita, automatiza și optimiza fluxurile de bani în monedă străină pentru orice instituție bancară.

După un 2022 pe care Bogdan îl consideră foarte activ în ecosistemul de startup-uri din România, atât prin prisma faptului că în peisaj au apărut noi startup-uri, cel mai probabil fondate de oameni care au lucrat până atunci în corporații și care, odată cu ușurarea pandemiei, au făcut pasul spre lansarea propriilor afaceri, cât și prin prisma accesului la investiții, în opinia sa, 2023 se anunță ”foarte interesant”. 

Provocări și oportunități în 2023

”Posibila criză va face ca evaluările să fie ajustate, ceea ce va aduce, probabil, dificultăți în atragerea de capital, sau va face ca anumiți investitori să iasă din poziții în care au intrat acum câțiva ani”, ne-a spus Bogdan, menționând faptul că există multă mișcare și de partea investitorilor, odată cu lansarea unor noi fonduri. 

Totuși, concluzia lui este că ”va fi destul de greu de ambele părți: unii să atragă o evaluare corectă, ceilalți să investească și să parieze pe echipele câștigătoare”.

Bogdan Hristescu vede și oportunități în 2023, în special din zona de finanțare disponibilă pentru echipele tech.

Din punctul de vedere, ca reprezentant al unui fintech, 2023 va fi un an ”fierbinte”.

La începutul lunii septembrie 2022, Bogdan Hristescu, fost Director Regional al Euronet, mentor InnovX-BCR, a fost numit ca General Manager pe regiune al startup-ului irlandez Cambrist, care activează în zona de fintech-uri și lucrează cu bănci mari.

Misiunea lui Bogdan este să crească prezența Cambrist în regiune, dar și să construiască o echipă, România urmând să devină un hub regional.

”Pentru noi e un an foarte interesant pentru că startup-ul nostru în 2023 își propune să intre la Series A. Sperăm ca evaluările, chiar dacă sunt ajustate, să ne pună într-o poziție suficient de bună astfel încât să ne atragem finanțarea necesară pentru următorii 2 ani”, afirmă Bogdan.

Managerul Cambrist și mentorul InnovX alege să vadă oportunitățile pe care le-ar putea aduce o criză în acest an. 

”Soluțiile noastre de automatizare a proceselor de settlement și reconciliere a tranzacțiilor bancare aduc beneficii clare clienților noștri, în special bănci, în sensul unor reduceri de cost, unor reduceri de pierderi în momentul în care toate aceste tranzacții sunt realizate mai rapid și mai coerent. Deci și pentru noi 2023 este un an fierbinte și din punct de vedere finanțare și din punct de vedere extindere teritorială și clienți. Avem destul de multe discuții deschise și sperăm să le concretizăm în acest an”, ne-a spus Bogdan.

Culisele unei piese 

Referitor la rolul pe care îl joacă acceleratorul în ecosistemul local de startup-uri și ajutorul pe care echipa îl oferă fondatorilor, Bogdan este de părere că aduce la aceeași masă toți actorii relevanți.

De altfel, odată cu lansarea grupei destinată VC-urilor, interacțiunea între oamenii de investiții și fondatori a devenit un tot unitar.

Acceleratorul de businessuri de tehnologie InnovX-BCR a finalizat în luna decembrie 2022 primul program dedicat fondurilor de investiții de tip venture capital (VC) din regiunea Europa Centrală și de Est.

Șase dintre alumnii programului și-au propus să finanțeze cu 155 de milioane de euro startup-urile de tehnologie din regiune, și în special pe cele din România.

”InnovX a reușit să se așeze foarte bine în acest ecosistem și dacă 5 ani de zile a reușit să canalizeze și să ajute sute de startup-uri care au trecut prin program la diversele cohorte pe care le propune InnovX, iată că în 2022 a închis cercul și a adus și partea de investiții, respectiv primul bootcamp de VC. Este primul accelerator de așa ceva. Avem atât investitorii cât și startup-urile la aceeași masă într-un dialog facilitat de InnovX. Pot să învețe unii de la alții, află cum se văd lucrurile și de-o parte și de alta. Asiști la o piesă de teatru din momentul în care se fa repetițiile, adică și unii și alții văd ce se întâmplă în spatele scenei și e foarte spectaculos. În plus, democratizează acest proces”.

Mai multă atenție pentru cifre și la echipă

La final, l-am rugat pe Bogdan să ofere și câteva sfaturi fondatorilor de startup-uri din România pentru a-i ajuta să parcurgă mai ușor călătoria lor de la inițierea business-urilor la intrarea în programe de accelerare și dezvoltarea ulterioară.

”Sunt cele pe care le dau de fiecare dată când mă întâlnesc cu echipe la început de drum în InnovX, și anume să itereze cât mai repede, să scoată produsul în piață cât mai rapid și să integreze cât mai rapid feedback-ul pe care îl au de la piață. Schimbul acesta permanent cu piața te poate ajuta să ajungi cât mai rapid la ceva care să aibă tracțiune”, ne-a precizat mentorul InnovX.

Acesta adaugă faptul că pune semnul egal între două elemente pe care le consideră foarte importante pentru orice antreprenor: ”să ai grijă de partea financiară – să ai mare grijă la cifre încă de la început – dar la fel de important, poate chiar mai important, este să ai grijă la echipă – ce oameni îți aduci. Oamenii cu care te înconjori de la început sunt cei care-ți pot asigura succesul sau sunt cei care te pot duce mai ușor către o nouă încercare”, concluzionează Bogdan Hristescu.



Citeste si