Microsoft Business Summit: ce așteptări putem avea de la un viitor dominat de digitalizare

”Primul meu gând a fost ce va vedea în viitor cel mai tânăr membru al familiei mele, nepotul meu născut acum 6 săptămâni. Cum va arăta pentru el lumea din următorii 80 de ani, 90, 100 de ani?”. Acestea au fost primele cuvinte pe care le-a rostit pe scena Microsoft Business Summit 2018 Günter Verheugen, fostul comisar european pentru extindere, unul dintre invitații speciali ai evenimentului.

Acesta a completat ideea sa privind modul în care ar putea arăta viitorul omenirii precizând faptul că ”putem deja fi siguri că în următorii 30 de ani vom vedea mai multe schimbări tehnologice decât am văzut până acum, poate de când s-a inventat roata, de când omenirea a creat uneltele”.

Günter Verheugen, fostul comisar european pentru extindere, a comentat pe marginea impactului pe care digitalizarea îl are asupra climatului social, evidențiind, totodată, zonele insuficient exploatate care au un rol major în dezvoltarea economică a României. Printre acestea se numără și sectorul antreprenorial: conform fostului comisar, o administrație flexibilă și accesul la resurse financiare și educaționale de profil sunt necesare creșterii startup-urilor și IMM-urilor românești.

”Societățile noastre au nevoie de soluții pentru problemele pe care le au azi. De aceea este nevoie de implicarea oamenilor din politică, aceștia trebuind să creeze condiții prin care să se creeze aceste soluții. Dar este nevoie și de antreprenori în ziua de azi. Și nu mă gândesc la companiile mari, la conglomerate. Din punctul meu de vedere, startup-urile și IMM-urile sunt importante. În UE, valoarea mai mare o au companiile de familie, care trec din mână în mână la viitoarele generații. Iar acestea au nevoie de acces facil la finanțare, au nevoie de o scădere a birocrației. Nu am înțeles niciodată de ce la Bruxelles aveam reguli pentru o brutărie din București. Este ea în concurență cu una din Berlin? Avem multe reguli de care nu aveam nevoie. Avem nevoie de regulamente mai ușoare”, a mai spus fostul comisar european.

În același timp, vorbind despre tehnologie și despre provocările digitale ale lumii moderne, Verheugen a precizat faptul că, dacă ne uităm la societățile europene ale zilelor noastre, descoperim că inovația este rezultatul cercetării științifice. ”Punem la un loc elementele științei, la care ne uitam separat până acum, găsim context”, a precizat acesta.

De la SF la realitate

În opinia fostului comisar european printre domeniile în care vom vedea pe viitor și mai multe transformări aduse de tehnologie se numără cel al sănătății, telecomunicațiilor, mobilității (”avem device-uri autonome, mașini, drone, avioane autonome”), food & agricultură, imobiliare, military & security.

Inovația accelerată care caracterizează prezentul ridică o întrebare nuanțată: suntem noi cei care controlează tehnologia sau ne lăsăm controlați de ea

În același timp, Violeta Luca, noul General Manager al Microsoft România a spus faptul că am ajuns în momentul în care avem nevoie ”să echipăm lumea cu toate skill-urile necesare pentru prospera în economia digitală”.

”Ceea ce în urmă cu ani de zile era doar de domeniul științifico-fantastic, acum a devenit o realitate factuală. Tehnologia e forța din spatele acestei transformări, iar oamenii sunt agenții schimbării. Inovația accelerată care caracterizează prezentul ridică o întrebare nuanțată: suntem noi cei care controlează tehnologia sau ne lăsăm controlați de ea? Cred că cel puțin la nivel economic decizia este la noi, iar măsura succesului integrării tehnologiei în business este dată de creșterea pe care afacerile o au în țară, dar și succesul dincolo de hotare”, a afirmat Luca.

Ideea sa este susținută și de Philippe Rogge, preşedinte Microsoft CEE, care precizează faptul că digitalizarea produselor și serviciilor de către companiile din UE ar putea aduce 110 mld. euro anual la economie.

Viitorul din AI

”Digitalul îi permite oricărui startup din ziua de azi să ia cu asalt lumea. Nu trebuie să fii companie veche ca să ai acces la infrastructura globală și să devii un lider în lumea de afaceri. Locația a devenit agnostică acum, pentru că infrastructura cloud acoperă toată lumea”, a declarat acesta pe scena Microsoft Business Summit. În plus, companiile care îmbrățișează transformarea digitală sunt cu 26% mai profitabile, iar 82% dintre liderii de business din Europa Centrală și de Est văd transformarea digitală ca fiind o oportunitate pentru creștere.

”Inteligența artificială este următorul pas. În CEE, anul trecut s-au cheltuit 56,7 milioane de dolari pe sisteme cognitive și AI, investițiile fiind estimate săă ajungă la 221,8 milioane dolari până în 2021. UE plănuiește să investeasă 24 de miliarde de dolari în AI până în 2020, 10 țări din CEE alăturându-se acestui proiect.  Aceasta este oportunitatea pe care o avem acum”, a spus Rogge.

Companiile trebuie să se familiarizeze rapid cu soluţiile de inteligenţă artificială (AI) pentru că rata lor de adopţie va exploda în anii următori astfel că firmele care nu vor avea oameni pregătiţi vor pierde oportunităţi.

”Eu compar oportunităţile pe care AI le oferă acum cu schimbarea pe care au adus-o aplicaţiile de calcul tabelar (Excel - n.red.) în mediul de business în anii ’70. AI este o tehnologie care poate ajunge şi acum în mâinile oricui - studenţi, ingineri, marketeri. Este un instrument care va deveni la fel de important în viaţa de zi cu zi ca aplicaţiile Word şi Excel în prezent“, a declarat Philippe Rogge.

Microsoft Business Summit 2018

Cea de-a șasea ediție a Microsoft Business Summit a reunit pe scena Teatrului Național București 30 dintre cele mai reprezentative voci naționale și internaționale în materie de tendințe în tehnologie, modele disruptive de business și inovație. În fața unei audiențe de peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri, vorbitorii au pus în lumină teme de actualitate pentru provocările digitale ale lumii moderne. Pe scena evenimentului au urcat personalități precum fostul comisar european pentru extindere Günter Verheugen și specialiști în business precum Mark Everest (IS Development Manager, Renault Sport Racing).

AI este o tehnologie care poate ajunge şi acum în mâinile oricui - studenţi, ingineri, marketeri

Ed Vaizey, fostul ministru al culturii, comunicaţiilor şi industriilor creative al Marii Britanii a identificat șapte piloni esențiali pentru o potențială strategie de dezvoltare a antreprenoriatului românesc: infrastructura legislativă și digitală, planificarea, competențele digitale, securitatea cibernetică, precum și implicarea actorilor politici. Expertiza lui Nicklas Bergman, vector al inovației la nivel european și consultant în domeniul tehnologiei, a completat imaginea.

Oscar Farinetti, fondatorul Eataly, este cel care a transferat atenția publicului de la general la particular, prin istoria propriului parcurs antreprenorial. Farinetti a împărtășit publicului povestea de succes a afacerii de familie dezvoltată în timp record într-un lanț global de magazine-concept. Sesiunile plenare s-au încheiat cu intervenția lui Gunter Ollmann, CTO Security Cloud & AI, Microsoft, despre securitatea cibernetică.

Microsoft Business Summit 2018 a continuat cu trei sesiuni de discuții, care s-au desfășurat în paralel. Câteva sute de participanți au asistat la prezentări și demonstrații susținute pe teme de actualitate, precum eficientizarea resurselor prin IoT (Internet of Things), 5G, tehnologia ca paradigmă educațională sau capitalul informatic. Reprezentanți ai companiilor partenere precum Orange, Alef, Veeam, Dendrio, Veritas, Comparex, HPE sau Asseco, companii pentru care evoluția digitală este crucială pentru buna desfășurare a organizațiilor din care fac parte, au contribuit la completarea evenimentului prin percepția propriilor afaceri și soluții referitoare la viitorul digital.



Citeste si