Microsoft oferă infrastructura pentru cloudul guvernamental

Împreună cu ADR, Vodafone, Crayon și alți parteneri, Microsoft construiește prima soluție hibridă de cloud la nivel guvernamental. Proiectul cloudului guvernamental reprezintă un pas semnificativ către modernizarea statului român, trecând de la infrastructura on-premise la adoptarea cloudului prin tehnologia Microsoft Azure.

Scopul acestei colaborări este de a digitaliza sectorul public al României pentru a ușura accesul cetățenilor la documente de oriunde s-ar afla, în siguranță.

Acest pas facilitează deschiderea sectorul public românesc către infrastructura de tip cloud, migrând de la infrastructura on-premise, adică una în care software-ul este instalat local și rulează pe computere la sediul organizațiilor, laa una aaflată la distanță, cum este exemplul cloudului sau a fermelor de servere.

Inițiativa unui cloud guvernamental dedicat se înscrie în strategia României de modernizare a sectorului public, având ca scop creșterea rezilienței, capacității de răspuns și pregătirii pentru provocările viitoare. 

Prin adoptarea tehnologiei cloud, proiectul urmărește optimizarea proceselor guvernamentale, reducerea cheltuielilor și crearea unui ecosistem de servicii publice mai flexibil și interconectat.

Contractul în valoare de 100 de milioane de euro pentru cloudul guvernamental a fost semnat în urmă cu o săptămână. 

Cloud-ul guvernamental este o infrastructură care adună într-un singur loc toate serverele și bazele de date ale instituțiilor publice din România, urmând ca după implementarea acestuia, instituțiile statului să comunice între ele. 

Cetățenii din România vor putea avea beneficii concrete de pe urma acestui contract, acestea constând în acces direct la servicii publice, precum și solicitarea și primirea de documente online. Românii vor putea solicita și primi documente de oriunde, oricând, acest proces facilitându-le accesul la un istoric al interacțiunilor cu serviciile publice, pe lângă numeroase alte beneficii.

Totodată, tehnologia cloud computing permite ajustarea rapidă și eficientă a resurselor de calcul în funcție de necesitățile fiecărei instituții care va avea aplicații și sisteme informatice în cloud-ul guvernamental. Dacă o instituție va avea nevoie de mai mult spațiu de stocare, sau de mai multă putere de procesare, astfel de resurse suplimentare vor fi obținute în timp real, fără a fi nevoie de investiții suplimentare în echipamente sau soluții digitale.

Platforma de cloud guvernamental va deveni complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de 374,73 milioane de euro, acoperite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Alte 187 milioane de euro sunt dedicate migrării sistemelor informatice ale instituțiilor publice în cloudul gvernamental.

Cel puțin 30 de autorități și instituții publice vor fi conectate la cloud-ul fuvernamental și îl vor utiliza până la finalul anului 2025, scriu jurnaliștii Economica.net.

Tehnologia Microsoft Azure permite atât îmbunătățirea capacității operaționale a serviciilor din sectorul public, cât și asigurarea unor standarde înalte de securitate cibernetică. Acest proiect exemplifică dedicarea Microsoft pentru crearea unei tehnologii care servește societatea, promovând dezvoltarea și construind un viitor digital sigur pentru România. 



Citeste si