Mind Your Business: primul studiu al wellbeing-ului mintal în rândul antreprenorilor români

Mind Your Business este primul studiu prin care intrăm în mintea antreprenorilor. Ce îi afectează? Ce le provoacă burnout? Cât de greu le este? Ce îi motivează? Despre antreprenori se vorbește în cifre, dar în spatele cifrelor sunt oameni. Studiul analizează ce sprijin au antreprenorii în procesul de a construi afaceri. Rezultatele complete ale studiului vor fi discutate și publicate în premieră la evenimentul Mind Your Business pe 11 septembrie, la Nayam Events în București.

Studiul prin care vom contura primul barometru al sănătății mintale în rândul antreprenorilor din România este o explorare activă, inițiativă a start-up.ro alături de compania de cercetare Unlock, realizată cu sprijinul Autonom

În prima fază a studiului am desfășurat interviurile calitative, discuții în profunzime cu antreprenori din diverse domenii din România.

După această etapă de explorare, am setat bazele cercetării, pe care o vom realiza printr-un chestionar, ale cărui răspunsuri ne vor ajuta să trasăm concluzii și o imagine de ansamblu cât mai clară despre cum se simt antreprenorii români, cât sunt de obosiți, cum văd activitatea lor și cum cer ajutor atunci când e nevoie. 

YOUR MIND IS THE BEST BUSINESS YOU COULD MANAGE. 

Ce știm deja, separat de studiu? 

 

În plan global, întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) sunt coloana vertebrală a economiilor locale. 

 

  • în Europa, ele reprezintă peste 99% din totalul companiilor şi pun în mişcare peste jumătate din economia europeană, conform raportului anual al Comisiei Europene EU SME Performance Review 2022/2023.
  • în România avem aproximativ 561.000 de IMM-uri, care reprezintă 99,7% din totalul firmelor din economie. Acestea pun la dispoziție locuri de muncă pentru aproape două treimi din totalul salariaților şi contribuie cu peste jumătate din PIB. Comparativ, în România sunt peste 1500 companii mari (+250 de angajați) și contribuie cu 48% din valoarea PIB-ului.
  • din raportul Global Entrepreneurship Monitor, încrederea în cunoștințele și capacitățile antreprenoriale proprii plasează România pe locul 31 în clasament, cu peste jumătate din populația adultă activă considerând că are cunoștințele și capacitățile necesare demarării unei afaceri.

 

Rata antreprenorilor potențiali, adică cei care ar intenționa să demareze o nouă afacere în următorii trei ani este însă scăzută, la 8,95%. Mai mult, procentul de adulți care au început sau conduc o nouă afacere a scăzut începând cu 2021, și a fost de doar 5,9% recent, clasând România pe locul 38 din dintre cele 46 de economii analizate. 

 

În plan local, aproape 60% din populația adultă activă declară că teama de eșec este un obstacol în pornirea unei afaceri, rată care depășește valoarea înregistrată în Polonia, Slovacia, Ungaria, Croația. Această rată plasează România pe locul 4 în lume, și peste țările din regiune. 

 

Dorința pentru antreprenoriat există, mai ales la generațiile tinere. Cadru favorabil pentru viitori antreprenori există. Dar cum arată viața antreprenorilor existenți și pe ce fond emoțional-cultural intră noii antreprenori. Asta nu știam. 

 

Și aceasta a fost prima întrebare de la care am pornit prima fază a studiului nostru. 

 

Ce am făcut în prima parte a studiului? 

 

O serie de interviuri calitative cu antreprenori din diverse industrii. Discuții ghidate cu ajutorul specialiștilor de la compania de cercetare Unlock. 

 

În baza acestora, am obținut primele direcții pe baza cărora vom construi chestionarul, o colecție de întrebări care să ne ajute să colectăm răspunsuri din zona sănătății mintale de la cât mai mulți antreprenori și lideri. 

 

După ce strângem aceste răspunsuri, vom avea o privire de ansamblu despre wellbeing-ul mintal al antreprenorilor din România. Și vom folosi rezultatele ca să deschidem dialoguri de impact la un eveniment dedicat sănătății mintale pentru cei care au curajul să construiască produse și soluții, să conducă echipe și să inspire generații. 

Înscrie-te la eveniment

Momentan, din interviurile calitative din studiul nostru, avem câteva idei mari generale, care fac conturul unui antreprenor preocupat de impactul pe care-l are în lume, singur, dornic să demonstreze și cu o mare frică de eșec. Ce face cu toate acestea? Așteaptă un punct critic în activitatea lui și apoi se apucă de tratament, fie că vorbim de terapie, coaching, meditație su lucru cu sine. 

 

Despre rezultatele studiului calitativ vom mai vorbi, până atunci vă invităm să ne urmăriți, vom vorbi mult despre acestu studiu.

Și să vă înregistrați și la eveniment, va fi puntea de dialog despre lucruri care contează în activitatea oricărui antreprenor


  • Unlock este o companie de know-how și cercetare de piață cu capital 100% românesc înființată în 2008. Unlock este specializată în studii de strategie de brand și marketing cultural, centrată pe descoperirea de insight-uri despre oamenii, categorii și branduri care să contribuie la creșterea business-urilor clienților pentru care lucrează.

  • Autonom este o companie cu capital 100% românesc, pornită în 2006, în Piatra Neamț și este un jucător în top 3, după cifra de afaceri, în sectoarele principale de activitate: leasing operațional și închirieri auto. Încă de la înființare în 2006, grupul Autonom a crescut anual cu două cifre, ajungând la o CA de peste 146,3 de milioane de euro în 2023. Compania oferă soluții moderne de mobilitate și creștere a business-ului precum: închirieri pe termen scurt și mediu, leasing operațional, transferuri cu șofer, închirierea temporară de flote, servicii de fleet management, asistență rutieră, servicii de spălătorie auto și închiriere de echipamente. Acestea sunt furnizate printr-o rețea națională unică, prezentă în peste 30 de orașe din România și Ungaria.



Citeste si