Nevoia de capital a IMM-urilor românești, amplificată în pandemie

Peste jumătate din IMM-urile românești au întâmpinat probleme la încasarea facturilor în 2020, ceea ce a determinat o creștere a nevoii de finanțare din piață, potrivit unui studiu făcut de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România

În acest context, Instant Factoring, primul fintech românesc care oferă servicii de factoring online, a înregistrat creșterea cu 90%  a volumului de finanțări oferite, de la 40 milioane de lei în 2019 la 77 milioane de lei în 2020.

,,În 2020 pandemia a pus o presiune imensă pe afacerile mici și mijlocii, care s-au confruntat adesea cu probleme serioase de cash-flow. Am primit spre analiză peste 5000 de aplicații de vânzare a facturilor, iar valoarea medie a facturii acceptate la cumpărare a fost de 3.063 euro. Prin intermediul platformei noastre, aplicațiile au fost analizate rapid, iar numeroase afaceri au primit în mai puțin de 24 ore sprijinul necesar pentru a putea achita salariile angajaților sau materia primă de producție, reușind astfel să-și continue activitatea în această perioadă dificilă”, a spus Cristian Ionescu, CEO și co-fondator Instant Factoring.

Potrivit estimărilor, pandemia de coronavirus a determinat în 2020 creșterea termenului mediu de plată a facturilor din România. Astfel, acesta a depășit 120 de zile, față de 115 zile în 2019, nivelul fiind dublu față de media europeană și față de valoarea înregistrată în urmă cu 10 ani. 

,,Pentru că nevoia de surse alternative de finanțare este foarte mare pe piața românească, ne propunem să creștem cu 300% volumul finanțărilor acordate în 2021.  O prioritate este dezvoltarea platformei online prin adăugarea de noi feature-uri care să îmbunătățească experiența clienților și să eficientizeze procesele și fluxurile interne astfel încât orice companie să poată primi răspunsul la solicitarea de finanțare cât mai rapid”,  a explicat Cristian Ionescu, CEO și co-fondator Instant Factoring. 

  Conform ultimului raport dat publicității de Comisia Europeană referitor la evoluția întreprinderilor mici și mijlocii în perioada 2018-2019, România se afla în continuare pe ultimul loc, cu 30 de IMM-uri la 1000 de locuitori, la jumătate de media europeană. Analiza făcută de Asociația Română a Băncilor arată că doar 100.000 de microîntreprinderi românești din cele cca 550.000 existente au accesat un credit, ceea ce înseamnă că 4 din 5 IMM-uri sunt nebancabile.

Soluțiile de finanțare online oferite de Instant Factoring se adresează tocmai companiilor mici și mijlocii care nu pot sau nu doresc să acceseze o formă de creditare clasică. Platforma permite analiza aplicațiilor într-un interval de 2 ore, iar în maximum 24 de ore clientul primește banii în cont, ȋntregul proces de analiză fiind flexibil și cu toate costurile la vedere.

 



Citeste si