Tăurașul îngrășat al agriculturii din Iași

Conduce o afacere în agricultură cu venituri de câteva milioane de euro, produce sămânță pentru Pioneer și are în administrare 2.500 de hectare de teren arabil. Cu toate acestea, Nicolae Burcuș consideră că bogăția sa stă în feciorii săi și în gineri.

De altfel, de ceva timp, Nicolae Burcuș a decis să le predea acestora frâiele afacerii Boga Trifești și să-i lase să o dezvolte, el ocupându-se mai mult de zona financiară a business-ului, în spatele biroului. Pentru că, după cum spune chiar el, pentru a construi o afacere durabilă în agricultură trebuie să fii acolo, pe câmp. Cât de mult poți.  ”Agricultura nu se poate face de la distanță. Trebuie să fii acolo, trup și suflet”, povestește omul de afaceri din Iași.

A lucrat în silvicultură 28 de ani, carieră pe care o aleseseră și cei doi fii ai săi înainte de a intra în afacerea familiei, iar în momentul în care a decis să investească în agricultură a început, treptat, să cumpere teren în zona Trifești, din județul Iași. Câte 50 sau 100 de hectare. Apoi a luat și în arendă. Când a strâns suficient de mult, a venit vremea să pună mâna pe sapă.  

Ajutor pentru investiții

Nu s-a întins niciodată mai mult decât și-a permis din punct de vedere financiar. ”Dacă nu-mi ieșea din calcule și nu puteam să realizez ce îmi propuneam, dacă nu aveam 2 surse pentru acei bani, nu investeam. Am luat-o treptat”, spune Burcuș.

Așa face și acum, mizând și pe investiții strategice și apelând la ajutorul băncilor pentru finanțare suplimentară. De exemplu, avea deja o fermă de vaci de lapte (laptele muls fiind trimis direct la stația de la Dorna), însă în momentul în care prețul de producție pentru lapte scăzuse, a decis să cumpere vaci și pentru carne. ”Ne-am diversificat pe carne. Sunt mai ușor de crescut, de întreținut, și sunt mai rezistente”, explică el.

Extindere pe ferme

Acum, în fermele sale sunt cam 1.100 de capete (de lapte și carne, din această din urmă categorie fiind cam 100 de capete), iar Burcuș nu se oprește aici. ”Am făcut o extindere pentru un grajd mare de 500 de capete, am amenajat o sală nouă de muls, și am cumpărat diverse utilaje, precum o remorcă pentru furajare. Intenționăm să mai achiziționăm 150-250 de capete vaci rasă de carne astfel încât să putem intra cu tineret la îngrășat”, spune Nicolae Burcuș.

Deși nu au investit încă și în propriul punct de sacrificare, este mulțumit de banii pe care îi poate scoate din vânzarea în viu: prețul este undeva la 2-2,5 euro pe kilogram de vacă sau tăuraș de carne. Dar pentru a dezvolta afacerea și pe acest segment este dispus să aștepte.

”Trebuie să începi să ai vreo 100 de tăurași la îngrășat ca să cauți beneficiari la export. Avem în plan și așa ceva, însă, deocamdată suntem la început. O să dureze cam un an și jumătate până vom avea primii tăurași la vreo 700 de kilograme pentru livrare”, completează proprietarul Boga Trifești.

Suișuri și coborâșuri

Pe partea de culturi, Burcuș consideră că a avut un an foarte bun, chiar dacă competiția din partea altor agricultori, de la noi și din afara granițelor, i-a înjumătățit suprafața de teren pe care cultiva sămânță pentru Pioneer (are acum doar 600 de hectare). ”Am produs foarte multă sămânță. La un moment dat aveam peste 1.200 de hectare cu sămânță și undeva la 2 milioane de euro pe an venit din această activitate”, afirmă Nicolae Burcuș.

Chiar și cu mai puțin teren pentru sămânță veniturile au fost bune în acest an. Totul depinde de potențialul hibrizilor. Și de bugetul pe care îl poate avea fiecare.

”Ne-am asigurat o producție constantă”, mai spune Nicolae Burcuș. În acest moment are irigate 600 de hectare de teren și plănuiește să crească suprafața irigată cu încă 500 de hectare. Pentru că terenurile irigate ajută și ele la o producție mai bună la sămânță, și, în plus, irigarea este o cerință și a celor de la Pioneer.

Noi proiecte

”La 500-600 de hectare anual cultivate cu sămânță îmi asigur undeva la 6 -7 milioane de lei. Așa se câștigă: 12.000 – 15.000 de lei la sămânță de porumb și floarea soarelul pe hectar cultivat. La grâu poți să faci 3.000 - 4.000 de lei pe hectar”, declară Nicolae Burcuș.

Din calculele sale, ar urma ca la finalul acestui an să aibă, pe întreg business-ul său, o cifră de afaceri cu până la 2 milioane de euro mare față de cea din 2016.

Acum își face planurile pentru anul viitor. Vrea să achite creditul pe care l-a luat pentru dezvoltarea afacerii și ia în considerare o nouă rundă de creditare pentru a intra agresiv și pe un alt domeniu: viticultura. ”Ne vom apuca de acest proiect în paralel, dar vom anunța imediat ce avem ceva concret. Rămâne de văzut ce ne iese”, încheie Nicolae Burcuș.



Citeste si