- 18 Noiembrie 2019
REVIEW Nokia 7.2, un telefon midrange cu finisaj premium
Nokia 7.2 este un telefon elegant și minimalist și camerele așezate în cerc pe spate aduc aminte de Motorola. Primul lucru care m-a surprins la acest telefon a fost spatele de sticlă cu un finisaj mat. Este foarte plăcut la atingere și îți dă o senzație premium. Totuși, după ce am folosit telefonul mai multe zile mi-am dat seama că este un finisaj destul de alunecos și riști să-ți scape telefonul din mână.
Nokia 7.2, un midrange cu aspect premiumPentru a balansa această situație, producătorul a ales să implementeze o ramă din plastic cu un finisaj mai aderent . Pe laterale avem 3 butoane: unul pentru pornire și oprire, altul pentru volum și unul pentru asistentul Google. Mufa de căști este în partea de sus, iar singurul difuzor este amplasat jos.
Smartphone-ul este unul destul de subțire (8,3 mm), iar asta face ca sistemul de cameră să iasă în relief destul de mult. E deranjat când folosești telefonul pe birou doar dacă apeși în colțurile de sus ale telefonului. Pe spate, sub ansamblul de camere avem un senzor de amprentă și logo-ul Nokia.
Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că buton de pornire are un LED încorporat și vei putea vedea notificările primite.
Per total, telefonul arată suprinzător de bine pentru un gadget în această categorie de preț. Eu aș vrea să-l folosesc fără husă, dar îmi este teamă că-mi va scăpa din mână din cauza spatelui alunecos.
Înainte să vorbim despre performanțe sau camere foto trebuie să vă zic câteceva despre display deoarece vine cu o funcție nouă numită Puredisplay.
Ecranul este unul de 6,3 inci cu o rezoluție FHD+ și cu un raport de aspect de 19.5:9. Acesta are un notch în formă de lacrimă unde este ascunsă camera de selfie. După cum spuneam, telefonul are ceva numit PureDisplay prin care se ajustează automat culoarea, contrastul și luminozitatea în funcție de modul în care folosești telefonul: te uiți la poze, la video sau te joci sau citești?. Telefonul ar trebui să detecteze conținutul și să umble la setări astfel încât experiența de vizionare să fie îmbunătățită.
Din păcate, în experiența mea de utilizare lucrurile nu au mers atât de bine și am observat că în video tinde să ridice contrastul prea mult și astfel pierzi detalii in zonele întunecate.
Tot la pure display este încadrată funcția prin care este transformat un conținut SD în HD și funcția de ajustare a balansului de alb.
Ce pot sa zic e că eu prefer să mă uit pe YouTube fără Puredisplay. Tot aici as puncta că experiența de consum media nu este extraordinara din cauza unui singur difuzor care se aude destul de tare, însă apar distorsiuni la volum maxim.
Luminozitatea ecranului este una ok pentru majoritatea situațiilor, însă funcția de adaptare a acesteia la mediul înconjurător a avut mici probleme și mi s-a părut că luminozitatea era prea mică.
Android curat pentru fanii GoogleNokia 7.2 este un telefon din gama android one, ceea ce înseamnă că te poți aștepta la un android curat și actualizări rapide.
Telefonul are un procesor Snapdragon 660, 6 GB RAM, 128 GB spațiu de stocare și o baterie de 3500 mAh.
Specificații de care nu o sa fii impresionat, însă suficient pentru un telefon midrange. Drept urmsre, nu am avut probleme in utilizarea zilnică și chiar am jucat call of duty si archero si nu am sesizat o diferență mare intre acest telefon și un flagship ca p30 pro, de exemplu.
Când vine vorba de baterie, telefonul este unu decent și rezista o zi de utilizare moderată/intensă sau o zi și jumătate altfel. De multe ori am ajuns acasă cu el pe la 20-30% baterie la finalul zilei cu Wi-Fi, bluetooth pornit și cu luminozitatea adaptată la mediul înconjurător.
Tot aici trebuie să semnalez buton pentru asistentul Google. Nu-l poți remapa să facă altceva, dar dacă nu vrei să folosești asistentul atunci poți scoate funcția din setări. Cu toate acestea, eu am găsit butonul util și am folosit mai mult asistentul Google decât pe un telefon care nu are un buton dedicat.
Lentile Zeiss, dar nu și calitate ZeissCamera are un sistem foto pe spate format din trei senzori foto: un senzor principal de 48 MP, o cameră foto ultra wide de 8 MP (f/2.2) și mai avem și un senzor foto de 5 MP pentru detecția profunzimii din imagine.
Așadar, avem 2 posibilități de fotografiere și de filmare : normal și ultrawide. Fotografiile realizate cu camera de 48 mp prin intermediul tehnologiei de pixel bining adică de combinare a 4 pixeli într-unul mai mare arata bine și surprinzător de clare. In timpul zilei poți face poze chiar bune, iar noaptea poți să treci pe modul de noapte
Da, și acest telefon are un mod de noapte cu ajutorul căruia mai recuperezi niște detalii din zonele întunecoase, dar să nu te aștepți la minuni. Fotografiile realizate astfel nu arată la fel de bine ca cele de pe flagship-uri. De asemenea, diferențele dintre o fotografie realizată în modul de fotografiere și una realizată în modul nocturn sunt destul de mici.
Smartphone-ul are și o cameră ultrawide pe care eu ți-o recomand să o folosești doar pe timp de zi pentru că altfel rezultatele sunt dezamăgitoare. Modul ultrawide îți permite să captezi mai mult dintr-o scenă, dar coloristica și claritatea au de suferit (imaginile ies mai întunecate și mai puțin clare).
Există și un mod portret însă șansele să-ți iasă o fotografie bună sunt de 50%.
Camera de selfie este una de 20 MP (f/2.0) care se chinuie în situații prost iluminate. Deci selfie-uri doar în lumină bună. Pe partea video lucrurile nu stau extraordinar. Telefonul poate filma 4K, însă imaginile ies prea întunecate, iar pe modul wide claritatea nu este foarte bună, însă imaginea este bine stabilizată.
Preț și disponibilitatePrețul recomandat de vânzare pentru această versiune este de 1500 de lei, iar lupta în această categorie de preț este strânsă. Ai de ales între Huawei P30 Lite, Xiaomi Note 8 Pro, Motorola One Vision și multe alte telefoane. Toate au puncte pro și puncte slabe, iar la final alegerea o vei face în funcție de look-ul telefonului și de loialitatea ta pentru un anumit brand. Să vedem care sunt punctele pro și punctele slabe ale acestui telefon
Puncte forte
- design premium
- android curat
- stabilizare video bună pe ultrawide
Puncte slabe
- fotografiile ultrawide
- autonomia bateriei nu e grozavă
- PureDisplay e un gimmick
La final, Nokia 7.2 este un telefon de nota 7.2. Acest telefon nu o să facă pe nimeni să alerge în magazin să cumpere unul, însă este un exemplu bun pe care sper că Nokia poate să-l repete pe segmentul flagship, corectând greșelile remarcate în articol, desigur.