O româncă, printre finaliștii competiției care vrea salvarea planetei: cu ce participă la Young Champions of the Earth

Young Champions of the Earth este o competiție pentru soluțiile care ar putea ajuta reduce poluarea și încălzirea globală. Organizată de Covestro, companie producătoare de polimeri, competiția este una globală, adunând participanți din întreaga lume. Printre finaliștii europeni se numără și Ioana Matei, o româncă de 26 de ani.

Competiția Young Champions of the Earth va avea șase câștigători - câte unul pentru fiecare regiune - iar premiile constau în mentorat intensiv pentru dezvoltarea business-ului și suma de 15.000 de dolari ca seed funding. 

Ioana Matei, finalista din România, este specialistă în ecologie și antreprenoare. În 2010 și-a deschis propria afacere, numită Jovis Cosmetics, și produce săpun eco-friendly din ingrediente 100% naturale. 

Ideea cu care Ioana s-a înscris în competiția Young Champions presupune fabricarea de săpunuri și detergenți din uleiul de gătit folosit. Astfel, ea speră că va crește rata de reciclare a uleiului și că va reuși să producă produse de curățat care să nu dăuneze mediului înconjurător. 

Ioana Matei susține, pe pagina de prezentare a proiectului, că ”odată validat și stabilit, acest model va putea fi preluat și implementat de către municipalități pentru a aduce beneficii comunităților locale”. Mai mult, proiectul ar avea potențialul ”să stimuleze implicarea oamenilor în colectarea uleiului pentru gătit folosit prin oferirea la schimb a unui produs ce poate fi folosit direct în gospodăriile lor”.

Ioana Matei oferă și consultanță pe probleme legate de mediu și lucrează la Comisia Europeană, la Directoratul pentru Resurse Sustenabile. 



Citeste si