- 15 Septembrie 2020
Open Banking Hackathon: 40 de echipe din 10 țări vor construi aplicații
”Am primit feedback și suport extraordinar pentru inițiativa noastră din partea mai multor actori din ecosistemul de Open Banking. Un număr impresionant de 10 instituții bancare din întreagă Europa Centrală și de Est, care în mod uzual nu se regăsesc împreună la evenimente, s-au alăturat pentru a vedea direct inovația fintech și a evalua proiectele echipelor. Nume importante în tehnologie, companii globale de consultanță și cele mai importante acceleratoare de fintech din regiune s-au implicat activ pentru a face Open Banking Hackathon 2020 o platformă importantă pentru proiectele de fintech. Peste 40 de echipe fintech din 10 țări s-au înscris deja pentru a ajunge în marea finală, ce va fi susținută online pe 20 septembrie, într-un mare eveniment de gală”, menționează Cosmin Cosma, CEO Finqware, inițiatorul Open Banking Hackathon.
Având drept parteneri principali Google și Asseco SEE, evenimentul este susținut și de bănci importante precum Banca Comercială Română (parte din Erste Group), Alpha Bank, Raiffeisen Bank Internațional, First Bank și Banca Națională a României.
Firma internațională de avocatură CMS, FintechOS și Ernst & Young sunt de asemenea parteneri ai evenimentului, interesați să vadă Open Banking câștigând tracțiune în industria financiară. Susținători ai evenimentului sunt de asemenea Mindspace, DHL și Digital intelligence.
În plus, cinci programe de accelerare de startup-uri din România, Austria, Ungaria și Bulgaria (InnovX, Techcelerator, Elevator Lab, OTP Lab și Eleven) sunt angrenați în a susține evenimentul și a mentora echipele în cele 4 zile de hackathon, pentru a dezvolta aplicații și produse minim viabile pe baza ideilor lor.
CFTE, una dintre companiile globale de informații pentru sistemul bancar, este de asemenea un susinător al evenimentului.
”Pentru noi, în calitate de organizatori ai Open Banking Hackathon, a fost surprinzător să vedem atât de multe companii de renume răspunzând prompt apelului de a ne susține în organizarea acestei competiții, în mod special în mediul post Covid 19, când evenimentele s-au schimbat considerabil. Sprijinul lor ne-a transmis ceea ce credeam deja, faptul că inovația nu ar trebui să se oprească niciodată și că serviciile financiare ar trebui să continue procesul de digitalizare cu eforturi și mai susținute, declanșate de lumea în continuă schimbare în care trăim”, a declarat Alexandra Dabu, CEO al How to Web, co-organizatorul ediției din acest an.
Despre Open Banking HackathonFinqware pune la dispoziție infrastructura pe care pot fi realizate aceste aplicații. Finqware dezvoltă infrastructură tehnologică și produse menite să susțină Open Banking (noile norme impuse la nivel european prin directiva PSD2 vizează promovarea dezvoltării și utilizării plăților mobile prin intermediul serviciilor bancare deschise, prin utilizarea API-urilor - Application Programming Interface - care permit dezvoltatorilor terți să construiască servicii adiționale sau aplicații care vin în sprijinul băncilor sau care devin concurentul acestora).
Echipele care se vor clasa pe primele 2 poziții vor fi răsplătite cu premii. Astfel, echipa de pe locul întâi primește un premiu în valoare de 5.000 de euro cash, precum și posibilitatea de a intra pe lista scurtă a startup-urilor din următoarea cohortă a programului de accelerare Techcelerator și un green card la Future Banking – Startup Edition.