- 20 Aprilie 2021
Orange lansează primul laborator 5G din România. Investiție de 500.000 de euro
Investiția în acest laborator 5G se ridică la 500.000 de euro, potrivit Orange, iar acesta va fi deschis cercetătorilor, startup-urilor, IMM-urilor și companiilor mari care dezvoltă servicii, produse sau soluții care utilizează tehnologia 5G. Orange are în plan să deschidă alte 9 asemenea laboratoare în Europa.
Antreprenorii și dezvoltatorii vor putea să-și testeze soluțiile și serviciile actuale și să aibă în vedere noi use-case-uri, totul în beneficiul unui ecosistem destinat co-inovării, ce va ajuta la transformarea modelului lor de business și a proceselor.
5G Lab are în dotare tehnologii ce vor fi disponibile în rețeaua comercială în viitor, însă astăzi pot fi testate doar în mediu de laborator:
- 5G Standalone Private Mobile Radio - componenta de core a infrastructurii 5G
- 5G New Radio - componenta de acces radio a infrastructurii 5G
- Componentele de Open RAN și Open CORE bazate pe separarea software-ului de hardware, permit virtualizarea funcționalității rețelei radio sau rețelei core și au capacitatea de a rula sistemul pe echipamente CoTS (Commercial-of-the-Shelf) și pe interfețe deschise
- Edge Computing joacă un rol cheie ca tehnologie care permite reducerea distanței dintre utilizatori (aplicații) și servicii (date) și facilitează garantarea latențelor și debitului de transmisii, după cum sunt solicitate de servicii și aplicații.
Arhitectura de telecomunicații avansată, prezentă în 5G Lab, sprijină digitalizarea mai multor sectoare economice cu ajutorul 5G, precum agritech, orașe inteligente, mașini autonome, transport și logistică, e-health, securitate cibernetică, tehnologie verde etc. În prezent, mai multe companii românești, startup-uri și cercetători deja derulează, alături de Orange România, proiecte 5G cu obiective pe siguranța și sănătatea cetățenilor, transport fluvial și maritim coordonat de la distanță, mobilitate urbană, agricultură de precizie sau viitorul colaborării în industria 4.0.
Printre startup-urile care au apelat la acest laborator 5G se regăsesc ClarK Vision – ochelari și platformă de realitate augmentată ce ajută companiile să ofere îndrumare de specialitate la distanță. MobileControl prin produsul Active Building Control, dezvoltă un sistem de monitorizare în timp real a parametrilor de mediu înconjurător și consum de energie pentru spațiile de lucru sau SecurifAI, ce propune o soluție software de inteligență artificială pentru analiză video. Soluția automatizează analiza în timp real a imaginilor surprinse de sistemele clasice de supraveghere video, acoperind scenarii precum detectarea, recunoașterea și anonimizarea feței. Soluția lor poate fi folosită și pentru monitorizarea traficului sau a bagajelor pierdute.
Rețelele 5G au început să se dezvolte în România, iar în acest moment Orange oferă 5G în 15 orașe din România și oferă o acoperire completă 5G pentru București. În același timp, consumatorii încep să aleagă dispozitive cu conectivitate 5G, iar unul din patru dispozitive vândute de Orange sunt 5G.