- 10 Iulie 2020
OUG de sprijin financiar pentru IMM-uri în contextul Covid-19: propunerile Guvernului și adăugirile antreprenorilor
”Ținând cont că IMM-urile, așa cum sunt acestea definite în Legea nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare, s-au confruntat pe perioada declarării stării de urgență cu probleme determinate fie de lipsa consumatorilor, caz în care activitățile IMM-urilor au fost puternic afectate prin scăderea cifrei de afaceri și personalul angajat a fost trimis în șomaj tehnic, fie că activitățile desfășurate de IMM-uri au fost interzise prin ordonanțe militare pe perioada declarării stării de urgență și pe perioada stării de alertă situație în care personalul angajat al IMM-urilor a fost trimis în șomaj tehnic, toate aceste măsuri au condus la un blocaj al activităților economice la nivel național”, se spune în textul OUG propuse de Guvern privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei COVID-19, precum si alte măsuri în domeniul fondurilor europene.
Prin acest act normativ, Guvernul își propune să asigure temeiul juridic pentru modificarea Programului Operațional Competitivitate în sensul stabilirii valorilor sumelor forfetare, numărul mare de IMM-uri afectate și impactul implicit asupra economiei, precum și faptul că semnarea contractelor pentru acordarea ajutorului de stat are ca dată limită, 31 decembrie 2020, considerăm necesară adoptarea de urgență a măsurilor de sprijin pentru capitalul de lucru și investițional propus.
”Neadoptarea prezentului proiect de cat normativ determină imposibilitatea acordării în cadrul Programului Operațional Competitivitate a unui sprijin financiar în cuantum de 1 miliard de euro pentru IMM-urile afectate în contextul pandemiei de Sars-Cov2, întrucât prin neadoptarea unor măsuri în regim de urgență pentru IMM-uri ar conduce la blocarea/întârzierea relansării economice și, implicit, la pierderea unor sume considerabile din fondurile europene alocate României”, se mai spune în proiectul OUG care a intrat de azi în dezbatere publică.
Acesta poate fi consultat în documentul următor:
OUG Acordare Granturi Pentru IMM by start-up.ro on Scribd
Tipuri de ajutoare propuse pentru IMM-uriPotrivit acestui proiect de OUG, tipurile de ajutoare propuse sunt:
Microgranturile se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponbil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE și restul de la bugetul de stat.
Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajați, precum și PFA care activează ca medici, artiști, în mass-media, care nu au salariați.
Aceste granturi vor avea valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, în condițiile specifice prevăzute de prezenta ordonanță de urgență). Printre condițiile de acordare se menține criteriul ca firma solicitantă să aibă certificat de situație de urgență (CSU). Aceste certificate au putut fi solicitate de la Ministerul Economiei până pe 15 iunie 2020.
Granturile pentru investiții vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară și aprobat de Ministerul Economiei și AIPPIMM.
Firma beneficiară va trebui să vină cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puțin 15%. Acest aport minim crește la 30% pentru firmele din București și județul Ilfov.
Propunerile antreprenorilor români pentru completarea OUG-uluiReprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România au venit deja cu o serie de propuneri menite să explice mai bine sau să completeze proiectul OUG postat de Ministerul Economiei.
Toate modificările aduse de CNIPMMR pot fi consultante în documetul de mai jos.
Propuneri Sprijin Covid - CNIPMMR by start-up.ro on Scribd
Document: măsurile de relansare economică produse de Guvernul PNLPe data de 1 iulie, Premierul Ludovic Orban a anunțat o serie de măsuri gândite pentru redresarea economiei în urma pandemiei de COVID-19. Planul conține măsuri de ajutorare a mediului de afaceri, precum și proiecte ce țin de dezvoltarea unor zone precum infrastructura rutieră sau cea de sănătate. Detalii despre măsurile de relansare economică propuse de Guvernul PNL puteți citi în acest material. Programul este în valoare de peste 100 de miliarde de euro și urmează să fie finanțat atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene.
De asemenea, puteți regăsi toate propunerile guvernului condus de Ludovic Orban și în documentul următor.
Planul Național de Investiții și Relansare Economică by start-up.ro on Scribd