- 29 Ianuarie 2019
pAIdAnalytix, soluția de inteligență artificială care identifică plățile eronate
Softul realizează o analiză a tuturor plăților, generând ulterior o propunere asupra celor care au un risc mare de a fi eronate. Soluția pAIdAnalytix îmbunătățește procesul prin care se realizează plățile în cadrul companiilor ce au un volum mare al numărului de plăți, putând fi utilizată pentru analiza plăților din trecut sau în mod preventiv, înainte de orice plată.
Cum funcționează pAIdAnalytix?Încă din prima zi de implementare a soluției, aceasta are capacitatea de a identifica peste 95% din erorile reale, fiind folosită atât pentru analiza plăților din trecut, cât și în mod preventiv, înainte de orice plată. După ce eroarea a fost identificată și analizată, se generează propunerea asupra plăților care au un risc mare de a fi eronate.
Aceste propuneri sunt analizate de un operator uman care validează plățile eronate reale, iar astfel modelul învață generând o predicție mai bună a doua oară. Soluția este foarte ușor de implementat, fiind necesare date minime despre plățile companiei, ulterior platforma generând propunerea. Datele necesare sunt bine protejate și nu sunt o problemă din punct de vedere GDPR. Soluția se livrează pe baza unei licențe lunare, iar costul acesteia este influențat de numărul de plăți analizate.
”Pentru companiile care nu sunt familiare cu aceste erori operaționale, pAIdAnalyix realizează o analiză a plăților din trecut, ceea ce le aduce înapoi banii pe care i-au pierdut fără să știe. În cazul în care compania știe problema, dar nu are capacitatea și resursele necesare să găsească o soluție proprie, pAIdAnalytix reduce exponențial efortul de a identifica erorile, pentru că acuratețea motorului de inteligență artificială este foarte mare. Anul trecut, am testat soluția în cadrul a trei companii unde am salvat peste 3 milioane de euro din plăți eronate, iar astăzi 10 entități bancare, folosesc soluția pentru un control al întregului proces de efectuare a plăților”, a spus Radu Fertonea, ondator pAIdAnalytix.
Salvarea vine din AIPotrivit pAIdAnalytix, o companie care înregistrează plăți în valoare de 100 milioane de euro, poate pierde anual până la 1 milion de euro din plăți eronate, unde cauzele principale pentru care se înregistrează erorile operaționale sunt procesul complex de realizare a plăților și lipsa digitalizării acestuia. Astfel, se înregistrează un efort uman foarte mare pentru verificarea plăților, iar nivelul de acuratețe este scăzut. O companie care implementează soluția de inteligență artificială poate salva, în medie, între 500.000 – 1.000.000 de euro anual din plățile eronate.
“Impactul principal al inteligenței artificiale în procesul de plată este că oferă un mai mare control, în special, în cazul companiilor cu zeci sau sute de mii de plăți anuale. Un control mai mare, în sensul, în care prin inteligența artificială reușim să identificăm cu mai mare ușurință erorile care se pot strecura în acest mare număr de tranzacții. Beneficiul major este acela de a reduce pierderile pe care companiile mari și foarte mari le înregistrează, și de a minimiza efortul operațional necesar”, a precizat Radu Fertonea.
Dezvoltarea pAIdAnalytixpAIdAnalytix țintește piața din Franța evaluată la aproximativ 2 miliarde de euro, fiind reprezentată de peste 7000 de companii eligibile, dar și piața din România evaluată la aproximativ 100 milioane de euro, reprezentând peste 600 de companii eligibile.
Planul strategic al startup-ului pentru anul 2019 este de a crea parteneriate cheie în Franța, cât și în România, urmând să se concentreze pe o creștere agresivă. ”Discutăm cu mai multe companii, în principal din Franța, dar avem câteva discuții și în România. În ceea ce privește dezvoltarea produsului, lucrăm intens la o nouă funcționalitate care va ajuta companiile să evite frauda, care dincolo de pierderile financiare, are și un mare impact reputațional”, a spus Radu Fertonea – Fondator pAIdAnalytix.
pAIdAnalytix este fondată de Radu Fertonea, cel care a coordonat operațiunile de Finance & Accounting în mari companii, precum Societe Generale European Business Services sau WNS Global Services, unde a gestionat sute de mii de plăți anual, în valoare de miliarde de euro. În acel timp, Radu a observat că de multe ori, în ciuda expunerii globale, procesele de back-office nu erau foarte tehnologizate. În privința procesului de plăți, companiile aveau multe procese manuale, iar odată ajunse la o anumită scală le cauzau mari pierderi atât directe, prin erori neconștientizate, cât și indirecte, prin ineficiența procesului. Astfel, a creat o soluție bazată pe inteligența artificială, care identifică plățile eronate dintr-o companie.