- 18 Mai 2023
Lucian Paraschiv, MedStarter HUB: ”avem acces la clienții și piețele regionale, dar nu suficiente produse sau proiecte pe care sa le promovăm”
MedStarter HUB oferă fondatorilor de startup-uri de tehnologie medicală acces la echipamente, posibilități de cercetare și dezvoltare, oportunități de finanțare și creare de parteneriate, precum și un nou spațiu de lucru și conectare.
Înainte de prima ediție a evenimentului Launch Health Tech, care are loc azi începând cu ora 16, și la care MedStarter HUB este unul dintre parteneri, am discutat cu Lucian Paraschiv, care este și fondatorul Global Medical Solutions (GMS), un integrator de soluții medicale, despre parcursul lui în domeniul medical, cum poate ajuta comunitatea de fondatori un proiect ce are resursele de a conecta startup-urile care dezvoltă proiecte în domeniul medical cu o rețea de contacte cu expertiză în această zonă, precum și despre nevoile, dar și oportunitățile pe care le au fondatorii români de startup-uri de health tech.
Proiectele care pun România pe harta dezvoltării în domeniul medicalAm început activitatea în domeniul medical acum 22 ani și de atunci sunt în permanentă căutare de proiecte și oportunități noi care să aducă ultimele tehnologii din domeniul medical mai aproape de pacienți, spitale, clienți.
În 2013 am reușit să aduc în România divizia Samsung Healthcare, pe care îi reprezentăm în România, Moldova, iar de la anul în încă 2 țări din SE Europei, iar în ultimii 5-7 ani am reușit să implementez mai multe proiecte inovatoare în România.
Împreună cu partenerii de la Samsung Healthcare, am demarat centre de training și cercetare unde, împreună cu Universități de Medicină și Farmacie și Universitățile tehnice de profil din țară, dezvoltăm mai multe proiecte prin care să punem România pe harta celor interesați de investiții și dezvoltarea în domeniul medical.
Cum poate ajuta MedStarter HUBMedStarter HUB este gândit să devină un punct de referință pentru toți cei care își doresc să contribuie la dezvoltarea de soluții inovative pentru orice specialitate medicală și orice tip de client, bazate pe tehnologiile medicale de ultimă oră și progresele fără precedent din domeniul IT.
Am plecat de la constatarea că startup-urile dedicate domeniului sănătății au necesități suplimentare față de startup-urile obișnuite, respectiv accesul la specialiști din domeniu, la echipamente de ultimă generație, la potențiali utilizatori/clienți, tocmai pentru a putea valida că ideile inovative se pot transforma în soluții de succes pe termen lung.
Comparativ cu alte hub-uri, principalele noastre avantaje sunt:
- acces imediat la piață de desfacere, cel puțin cea locală și regională, prin intermediul infrastructurii Samsung Medical worldwide.
- colaborări cu experți medicali recunoscuți internațional pentru fiecare specialitate medicală, care să valideze soluții medicale dezvoltate.
- acces la surse de date (imagistică, laborator, ambulatoriu) pentru a ajuta în dezvoltarea rapidă a soluțiilor noastre.
- acces la finanțare pentru proiectele cele mai promițătoare și cu potențial ridicat
- posibilitatea de cross-selling cu produsele și soluțiile pe care deja le comercializam atât în România cât și regional.
Intersecția din medicină și ITIdeea a venit relativ natural, având în vedere că demult îmi doream să unesc cele 2 specialități pentru care România este recunoscută internațional, respectiv IT și medicină, într-un proiect comun prin care să concepem și să dezvoltăm soluții software performante, device-uri, materiale sau alte produse pe care sa le comercializam imediat prin rețeaua noastră.
Absurdul situației este acela că noi avem acces la clienții și piețele regionale, însă nu avem suficiente produse sau proiecte pe care sa le promovăm.
Prin MedStarter HUB, ne dorim să ajutăm startup-uri și freelanceri interesați să dezvolte proiecte în domeniul medical oferind acces la expertiză și rețeaua noastră de contacte.
Am început acest proiect împreună cu colegul meu din liceu, Paul Costea, el având background în domeniul IT iar eu în domeniul financiar și business.
Practic, ne completam reciproc foarte ușor și fiecare își aduce contribuția sa de competențe la acest hub.
- Citește și: Diana Mereu, Launch Health Tech: ”Avem nevoie de o colaborare apropiată cu specialiștii în sănătate”
Simplu, din observațiile noastre în piață, dezvoltarea viitoare a soluțiilor și tehnologiilor medicale va trece printr-o perioadă de progresie geometrică, iar noi ne dorim să facem parte din acest trend.
Mai mult decât atât, majoritatea hub-urilor sunt constituite sub formă de clustere prin care să atragă fonduri pentru ele însele, nu și pentru fondatori, iar altele pun accentul mai mult pe evenimente de cunoaștere și cercetare și mai puțin pe partea de dezvoltare rapidă și comercializare a produselor și tehnologiilor dezvoltate.
Aici noi dorim sa ne poziționăm ca fiind hub-ul cel mai pragmatic din România unde fondatorii și investitorii să găsească resursele necesare pentru a dezvolta soluții complete și concrete.
Evoluția MedStarter HUBDacă discutăm de oportunități, aici practic vorbim de extrem de multe specialități unde tehnologia și viitorul sunt reprezentante aproape exclusiv de telemedicină și soluții ambulatoriu hibride.
Partea de telemedicină, device-uri pentru colectarea parametrilor esențiali, softuri imagistică pentru interpretare automată a rezultatelor cu ajutorul AI, sunt doar câteva exemple din ceea ce își dorește piața în acest moment.