- 24 Martie 2024
PlayStation Portal - cel mai tare accesoriu pentru PS5
Din păcate, acest gadget nu este un PS Vita 2 și nu rulează jocuri nativ, e doar pentru remote play de la distanță, fie că ești într-o altă cameră din casa ta, fie că ești la sute de kilometri într-un hotel.
Am văzut multe review-uri la Portal în care oamenii erau dezamăgiți că ce putea fi, că e doar pentru streaming. Mie nu mi se pare corect să judeci un produs cu gândul la ceea ce ar fi putut fi. Fac review-uri constant lună de lună de 5-6 ani și tot timpul obiectivul meu a fost să judec ce am în față, ce am primit în cutie, nu promisiuni că se îmbunătățește după update, că ce mișto ar fi fost dacă. Nu, ce e și ce poate să facă acum.
Dacă ești aici și ne urmărești clipurile video nu uita că ne-ar ajuta foarte mult dacă te-ai abona pe canal și dacă ai lăsa un like la acest video sau la altele.
Cu asta în minte, reiterez PS Portal nu e o consolă de gaming, ci un accesoriu pentru PS5 care-ți permite să te joci ce vrei tu de pe consolă fără să fii nevoit să te afli în aceeași cameră cu consola sau televizorul.
Are un public țintă foarte bine definit și eu m-am gândit imediat la tații care nu mai au „control” asupra televizorului. Poate cineva vrea să se uite la desene animate, altcineva la un serial. Este pentru asta, cu siguranță, însă și gamerilor care vor să se joace și atunci când sunt la birou, la facultate sau plecați în altă țară.
Înainte să vă spun ce m-am jucat pe PS Portal și cum a fost experiența să vă povestesc puțin despre design. Dacă nu era evident deja, Portal este un controller Dual Sense cu un ecran mare în mijloc și o baterie pe spate. Arată ciudățel și cumva atipic pentru un dispozitiv de gaming handheld, însă este foarte confortabil de folosit. Se simte la fel de bine în mână precum un controller de PS5. E ușor la 529 de grame și m-am jucat ore bune și nu am obosit. Cu Steam Deck sau alte console simțeam o oboseală după ceva timp sau mă dureau palmele. Aici nu a fost cazul.
Face tot ce face un controller normal, adică vibrează, are difuzor pentru sunet, are și touchpad, dar este integrat în display și mufă de căști de 3,5mm. Are aceleași butoane și triggere ca și controllerul de PS5. Ce are în plus sunt două taste pentru reglarea volumului și o tasta pentru PS Link modul de conectare wireless al acestuia la o pereche de căști wireless. Da, probabil știți deja, dar Portal nu are bluetooth, deci nu le poți conecta la căști wireless decât la cele care au suport PS Link, adică Pulse Elite, Pulse Explorer.
E puțin enervant că nu poți să folosești căști wireless, însă nu mi se pare ceva care să te oprească din a cumpăra acest produs atâta timp cât poți folosi căști cu fir.
Ecranul este unul LCD, din păcate, dar măcar este mare la 8 inci și luminos pentru a fi folosit acasă și on the go. Ar fi fost mișto dacă era OLED, dar aia e și acest LCD este destul de bun pentru handheld gaming. Dispozitivul poate asigura gameplay la 60 fps la rezoluție 1080p.
L-am folosit pe Portal să mă joc Final Fantasy 7 Rebirth și Rise of the Ronin, două jocuri pentru care pregăteam recenzii și a fost numai bine pentru că nu am fost obligat să rămân acasă ca să le joc. Și acasă m-a ajutat Portal deoarece puteam sta în bucătărie sau sufragerie și să petrec timp cu cei dragi, dar și să mai fac o misiune printre picături.
Ambele jocuri arată foarte bine pe display-ul dispozitivului și este suficient de mare astfel încât să nu mă chinui să văd elementele din UI. Ce mi-a plăcut este că se conectează destul de rapid. La prima conectare durează puțin mai mult, însă apoi se conectează în câteva secunde. Deci e bun pentru momente când ai doar 10 minute la dispoziție să te joci.
În timpul perioadei de test nu am văzut lag și funcționează la fel de bine ca și gameplay-ul nativ. Atunci când ai conexiune bună. Dacă se întâmplă să ai lag este de la internet și trebuie să treci pe o conexiune mai bună.
Apropo de asta, 90% din timp experiența de utilizare pe Wi-Fi a fost bună. Eu acasă am un abonament Fiberlink 1000 Mbps și viteze de 500-600 Mbps pe banda de 5 Ghz cu minim de 200-300 Mbps. În casă am avut o experiență de gaming bună, fără lag sau întreruperi sau scăderi de calitate a imaginii. La birou aceeași poveste, unde am o conexiune 5 Ghz cu viteze de 200-300 Mbps, dar cu multe dispozitive conectate. Însă pe alte rețele mai proaste am avut o degradare rapidă a calității imaginii și multe întreruperi.
Și acum merge destul de bine deși sunt la subsol și sunt conectat la o rețea Wi-Fi de la etajul 1.
Pe hotspot, experiența este 50/50. Am testat de câteva ori și uneori am avut parte de sesiuni de gaming cu o imagine bună și fără lag, alteori imaginea redată este foarte blurry și practic nu te poți juca fără a te simți frustrat.
Așa într-o doară l-am încercat chiar și la metrou și am mers puțin până când să se întrerupă, însă când am ajuns în stația următoare se conectase automat înapoi. Nefiind un dispozitv care să proceseze local informațiile trebuie să te bazezi pe internet
Deci PlayStation Portal în România funcționează bine și cred că în majoritatea situațiilor vei fi mulțumit de experiența de gaming. Nu l-am testat în altă țară sau la vreun hotel unde se știe că internetul nu e grozav.
Autonomia lui Portal conform Sony ar fi de 7-9 ore de joc, însă poate varia în funcție luminozitatea ecranului și alți factori. În realitate, din experiența mea, eu zic că te poți aștepta să te joci lejer 4-5 ore cu luminozitatea la maximum. Încărcarea de la 0 la 100% durează în jur de 2 ore.
Poți replica experiența oarecum cu un telefon și cu aplicația PS Remote, care pentru mine a funcționat la fel de bine acasă, însă fie trebuie să joci cu butoane virtuale pe ecran și nu e o experiență bună, mai ales în jocuri unde trebuie să apeși mai multe butoane în același timp. Am încercat cu un controller extern precum Razer Kishi, însă nu este recunoscut. Altfel ai putea să conectezi un controller wireless. O soluție mai bună ar fi o tabletă cu stand și să te joci cu un controller extern.
PlayStation Portal este disponibil în acest moment la retaileri cu un preț puțin sub 1000 de lei. Dacă merită depinde doar de tine și cât de mult te joci în scenariile descrise de mine la început. Pentru mine gamingul este în general o experiență în fața unui televizor mare cu fundul pe canapea. Totuși mi-am luat un Steam Deck pentru momentele offline când merg cu trenul, avionul, când nu am internet.
Eu nu aș fugi să-mi cumpăr un Portal fix din cauza scenariului limitat de utilizare, însă el face bine ceea ce face și dacă aș avea un Portal probabil aș fi tentat să mă joc mai mult atunci când nu sunt acasă.