Preview HTC U11+ și HTC U11 Life: greu de criticat la prima vedere

HTC U11+ și HTC U11 Life sunt cele mai noi smartphone-uri ale companiei taiwaneze. Tocmai au fost anunțate, dar noi le-am văzut înainte de prezentarea oficială, iar acestea sunt primele noastre impresii.

HTC U11+ și HTC U11 Life sunt lansate la foarte puțin timp după vârful de gamă HTC U11. Unul e un flagship veritabil, după toate standardele impuse pe piață în 2017, iar celălalt e un mid-range premium reușit. Sunt telefoane cărora mi-a fost greu să le găsesc ”nod în papură”. Un reproș pe care l-aș putea avea ar fi legat de lipsa încărcării wireless, dar aici s-ar opri lista cu lipsuri (semi) importante. 

Hai să vedem ce a făcut atât de bine HTC cu modelele U11+ și U11 Life. 

HTC U11+ și U11 Life - Introducere 

HTC U11 a fost primul model din această gamă și, cu toate că este unul dintre cele mai bune telefoane lansate anul acesta, nu l-am putut pune chiar pe același piedestal cu flagship-urile celorlalte companii. De ce? Din cauza display-ului pe format ”tradițional” și mărginit de niște muchii mari, negre și groase, tipice flagshipurilor din anii precedenți. Avea multe atuuri, în schimb - viteze de procesare mari, o cameră foto absolut excepțională, o baterie mare și Android pur sânge. Bonus: o funcție inedită care îți permitea să controlezi anumite funcții prin strângerea telefonului. 

HTC U11+ rezolvă problema display-ului, HTC U11 Life rezolvă problema dimensiunilor foarte mari, și ambele păstrează (măcar câteva dintre) atuurile lui HTC U11. Să vedem, deci, cu ce se laudă. 

Specificații HTC U11+ și U11 Life

HTC U11+ este noul vârf de gamă al HTC și vine cu specificații de top. Are cel mai rapid procesor de pe piață, adică Snapdragon 835, o memorie RAM de 6GB și spațiu de stocare de 128 de GB. Are și slot pentru card microSD, pentru cei cărora nu le sunt de ajuns cei 128GB, iar toate componentele sunt ascunse sub un display cu format 18:9, rezoluție QHD și diagonală de 6 inch. Bateria este de 3.930 mAh și ar trebui să ofere o autonomie decentă, și mulțumită Androidului 8.0 curat, lipsit de bloatware, instalat pe telefon. Sunetul este asigurat de sistemul BoomSound HiFi, mai puternic decât cel de pe HTC U11, iar camerele foto sunt de 12 și 8MP. Despre ele vom vorbi mai în detaliu curând. 

HTC U11 Life este un mid-range premium care vine cu o promisiune interesantă: update-uri de sistem de operare și de securitate timp de cel puțin doi ani, mulțumită programului Android One. Are un display full HD de 5,2 inch, iar sub el se găsesc un procesor Snapdragon 630, 3GB memorie RAM și 64GB spațiu de stocare. Bateria este de 2.600 mAh, iar camerele au ambele câte 16MP. 

Ambele smartphone-uri sunt rezistente la apă și praf și ambele au design similar cu fratele HTC U11. 

Design HTC U11+ și HTC U11 Life 

La capitolul design nu sunt multe de spus, dar sunt suficiente. Designul HTC U11+ și U11 Life este similar cu cel al U11. Este vorba despre aspectul numit ”Liquid Surface” care îți ia ochii fie că îți place, fie că nu. E genul de design față de care nu prea poți să rămâi indiferent, iar acesta este un lucru bun. La fel ca HTC U11, + și Life reflectă orice lumină și orice suprafață din apropierea lor. Și e un efect foarte plăcut. Ce nu e atât de plăcut e ușurința cu care carcasele din sticlă foarte lucioasă reușesc să atragă amprentele. Am încercat să surprind telefoanele cât mai bine, dar în majoritatea pozelor am reușit să mă surprind pe mine în ele, fiind surprins (și ușor enervat) de faptul că mâinile mele erau mereu în cadru. HTC U11 Life are senzorul de amprente în față, sub ecran, iar HTC U11+ l-a mutat pe spate, sub cameră, într-o poziție foarte ușor de atins. 

Ce mai e plăcut la HTC U11+ e faptul că există o versiune semitransparentă, cea pe care o puteți vedea și în fotografiile făcute de mine, una care lasă la vedere o parte dintre componente. 

Camerele foto de pe U11+ și U11 Life

HTC U11 a reușit să obțină rezultate fenomenale în testele Dx0Mark, dar și în testele făcute de noi și de alți review-eri. Cei de la HTC vin cu o promisiune: aceea că rezultatele obținute cu HTC U11+ vor fi mai bune (nu cu mult) decât cele obținute cu U11. "Nu era foarte mult loc de îmbunătățire", a explicat unul dintre reprezentanții companiei în timpul prezentării. Componentele pentru U11+, pe partea de foto, sunt identice cu cele ale primului model, iar îmbunătățirile au avut loc la nivel de software. Ar fi "picat" bine o diafragmă cu f/1.6, pentru rezultate și mai bune în condiții de lumină scăzută, dar pot garanta, chiar și înainte de un review amănunțit, că HTC U11+ are una dintre cele mai bune camere foto de pe piață, chiar dacă nu e o cameră foto dublă. Camera frontală are 8MP și vine cu un unghi larg, de 85 de grade, ca să încapă mai mulți oameni în selfie. 

HTC U11 Life nu beneficiază de aceeași cameră, ci de una care va oferi performanțe mai slabe. Senzorul are 16MP, dar nu beneficiază de tehnologia Ultra Pixel. În schimb, cei de la HTC au făcut un artificiu software prin care majoritatea fotografiilor vor fi făcute în mod HDR, pentru rezultate mai bune. Rămâne de văzut cât de bine se va comporta camera în condiții de luminozitate scăzută. Camera frontală este și ea de 16MP. 

Edge Sense pe HTC U11 Life și U11+

HTC U11 a fost primul smartphone de pe piață care a venit cu funcția Edge Sense care îți permite să activezi diverse funcții prin strângerea marginilor telefonului. Pixel 2 are și el această funcție, la fel și HTC U11+ și U11 Life. 

Edge Sense pe toate modelele menționate anterior poate fi folosită prin strângeri scurte sau lungi, iar funcționalitatea este personalizabilă. Din ecranul principal poți alege să pornești anumite aplicații, iar în aplicații poți configura diverse acțiuni. 

HTC U11+ vine și cu Edge Launcer, o interfață similară celei de pe telefoanele Samsung, care afișează un meniu cu scurtături în margine, odată cu strângerea telefonului în mână (la Samsung, interfața apare printr-un swipe pe marginea display-ului). Această funcție va ajunge și pe U11 și U11 Life printr-un update care va fi anunțat ulterior. 

Concluzii și preț HTC U11+ și U11 Life

HTC U11+ va costa aproximativ 3.800 de lei, adică la fel ca S8+, iar HTC U11 Life va costa circa 1.600 de lei. Prețurile sunt bune pentru ce promit cele două telefoane. Vin ambele cu accesorii premium în cutie (încărcare rapidă, căști cu noise reduction), dar și performanțe foarte bune pentru fiecare segment de preț. 

Noile modele HTC sunt frumoase, sunt puternice, promit fotografii foarte bune și vin cu Android curat. Sunt alternative bune pentru toate celelelate flagship-uri și mid-range-uri premium de pe piață, lucru pe care nu l-am mai putut spune de foarte mult timp despre smartphone-urile HTC. Se pare că taiwanezii au găsit, în sfârșit, un echilibru între preț, inovație și funcționalități, lucru care mă bucură. 



Citeste si