- 1 Decembrie 2017
Prima aplicație românească pentru oamenii care ajută copiii cu autism
Platforma va fi folosită în primul an de proiect pentru 300 de copii cu acest diagnostic din București și județele Ilfov și Suceava
Platforma www.eduaba.ro este o inițiativă a Asociației Help Autism, în parteneriat cu Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată – ATCA și Asociația New Odyssey. Acest proiect, în valoare de 600.000 de lei, a fost cofinanțat de Fundația Vodafone România, printr-o contribuție de aproximativ 320.000 de lei, acordată prin programul Connecting for Good 2017.
Platforma are două componente, fiecare dintre ele răspunzând unei nevoi reale cu care se confruntă specialiștii din domeniul recuperării copiilor cu autism: aplicația integrată ce asigură conectarea echipei multidisciplinare formate din medic, psiholog, asistent social, părinte și educator și o bază de date online, care permite monitorizarea permanentă, în timp real, a intervențiilor, a evoluţiei micilor pacienți pe durata terapiei și a procesului de recuperare și stocarea informațiilor legate de istoricul terapeutic al fiecarui copil. Prin cele două componente, noua platformă contribuie la integrarea mult mai ușoară a acestor copii în sistemul educațional.
„Acesta este unul dintre cele șapte proiecte finanțate de fundația noastră prin programul Connecting for Good în 2017. Ne bucurăm de reușita a încă unui proiect care ilustrează modul în care ne putem folosi de tehnologie, mai ales de cea mobilă, pentru a găsi soluții care îmbunătățesc viața oamenilor, eficientizând procesele, făcând informația ușor accesibilă și ușurând comunicarea între specialiști, asistenți sociali și părinți, indiferent de distanțele care îi despart”, a declarat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.
„Strângerea tuturor informațiilor într-un sistem integrat și adaptarea acestuia la cerințele multiple ale intervenției terapeutice pentru copiii cu autism au însemnat o provocare pentru noi. Rezultatul proiectului ne dovedește eficiența soluției pentru această abordare multidisciplinară, precum și pentru relația deosebit de importantă dintre echipa terapeutică și părinții copiilor”, a declarat Mariana Hanganu, Manager de Proiect, Asociația Help Autism.
Baza de date a platformei www.eduaba.ro, aflată acum în curs de completare, va include o librărie online ce conține un chestionar de evaluare psihologică a copilului cu tulburare de spectru autist (TSA), peste 300 de protocoale de lucru cu copii aflați în terapie, un modul CRM cu câmpuri dedicate informațiilor despre copii, despre familiile acestora și datelor lor medicale.
Chestionarul de evaluare psihologică, construit în cadrul proiectului, are la bază programa națională de evaluare a copilului dezvoltată de Ministerul Educației Naționale și adaptată nevoilor educaționale speciale ale copilului cu TSA. La elaborarea chestionarului au lucrat patru specialiști cu experiență în terapia TSA, coordonatori ai echipelor de intervenție în terapie pentru mulți copii cu autism și beneficiarii asociațiilor partenere, recuperarea celor mici fiind direct dependentă de intervenția lor și a echipelor pe care le coordonează.
Specialiștii au reușit să realizeze unul din cele mai importante instrumente pentru procesul de recuperare a copilului cu autism, existent acum în aplicația platformei www.eduaba.ro – o evaluare psihologică care generează planul de intervenție și programele necesare pentru implementarea terapiei, adaptate nevoilor fiecărui copil în parte.
Cei 300 de copii beneficiari ai acestei etape a proiectului se află în prezent în grija a opt centre speciale aparținând asociațiilor partenere, ei fiind primii beneficiari ai noii soluții. Implementarea soluției urmează să fie extinsă ulterior la nivelul întregii ţări.
A doua etapă a proiectului „Connecting for children with autism”, ce urmează a se finaliza în martie 2018, va consta în pregătirea aplicației mobile, componentă indispensabilă pentru notarea, în timpul intervenției terapeutice, a răspunsurilor copiilor la sarcinile primite de la terapeut. Aplicația mobilă va fi conectată permanent la baza de date, aceasta din urmă colectând toate informațiile relevante din procesul de terapie și generând graficele pentru urmărirea evoluției fiecărui pacient.