- 12 Mai 2017
Primii pași în antreprenoriat: de ce ai renunța la "munca la patron". Răspunsurile unor antreprenori români
Am întrebat, pe grupul Romanian Startups, de ce ar renunța cineva la "munca la patron" și de ce ar face pasul către antreprenoriat. Răspunsurile au fost destul de variate și le puteți găsi integral folosind butoanele de navigare de mai jos.
Sorin Pușcău, TraistaApp: Dacă ai revenue sau bani puși deoparte, dă-i bătaie. Dacă nu, consultă famila. Dar, eu sunt adept al privitului din unghiurile avantajoase și optimiste, nu doar din cele pesimiste. Alftel, nu facem nimic ca antreprenori. De exemplu, la Traista App lucram în timpul liber, în vacanțe si weekenduri dar, probabil pentru a o crește cu adevărat la nivel mai mare, trebuie să dedicăm 100% din timp. Nu este o decizie foarte ușor de luat.
Valeria Costin, MoonSaga Studios: Ca imbold ar fi: 1. Prea puține joburi sau deloc pe domeniul tău preferat; 2. Mulți șefi care consideră că ești proprietatea lor; 3. Salariile prea mici; 4. Ai mai multe cunoștințe în a genera profit în afacerea șefului tău decât are el. Dar cred, totuși, că cei născuți pentru a fi antreprenori pur și simplu nu pot să rămână angajați prea mult timp, oricât de bine ar fi la jobul respectiv.
Cotfas Vlad Nicolae, Cash Divider: 1. Libertatea de a alege ce faci cu timpul tău. 2. Lucrezi când vrei, la ce vrei. 3. Îți prioritizezi timpul după stilul tău.
Andrei Blaj, AB4 Systems: (Ca răspuns la mesajul de mai sus) "Lucrezi cand vrei tu" - adica tot timpul :)) True story.
Beatrice Gălățanu, My HR Lab: Am renunțat pentru că: 1. Obosisem să fiu la programul clasic de luni până vineri 9 - 18 (erai văzut cam naşpa dacă întârziai); 2. Am avut experiențe "not ok" cu managerii (cred că eşti proprietatea lor) şi eram plătită sub nivelul la care livram; 3. Am zis că merită să încerc şi această experiență, să fiu "on my own", după ce avusesem 6 joburi la activ.
George Olteanu, MI7Plus: Am renunțat pentru că părerile mele nu erau luate în considerare, că eram văzut doar ca un programator care nu face parte din clubul "select" al managerilor, directorilor și patronilor, chiar dacă tot ce am propus au implementat mai târziu, sub nume propriu. Și, pentru că nu aveam libertatea de a mă exprima așa cum îmi doream. Sunt o persoană foarte creativă și am nevoie de libertatea de a exprima această creativitate. De asemenea, nu sunt obedient. Mă contrez des cu orice formă de autoritate. Nu pot să aud să mi se spună ca TREBUIE să fac ceva. Mai ales fără nici o explicație. Pe scurt, antreprenoriatul e o formă de libertate pentru mine.
Călin Popescu, Orkiee: Pentru că este provocator să știi că poți să nu ai succes, dar e extraordinar să faci tot ce îți stă în putere pentru a dovedi contrariul (atunci când ai o idee sau un vis în care crezi destul de tare), mai ales când ideile sau visul încep să prindă formă. Și, pentru că atunci când lucrezi pentru tine și ideea ta, o faci fără să simți problemele cu care te confrunți, și totul îți alimentează permanent ambiția. E o combinație de risc, plăcere, mulțumire și libertate pe care nu o poți avea fiind un simplu angajat.