- 9 Ianuarie 2018
Primul iPhone: 11 ani de la prezentarea care a schimbat lumea
”Din când în când, apare câte un produs revoluționar care schimbă totul. Ai foarte mare noroc dacă ajungi să lucrezi la un singur astfel de produs pe parcursul carierei tale. Noi, la Apple, am avut foarte mare noroc, pentru că am lansat câteva astfel de produse. În 1984 am prezentat Macintosh, care nu a schimbat doar Apple, ci întreaga industrie a computerelor. În 2001, am prezentat primul iPod și nu a schimbat doar modul în care ascultăm noi muzică, ci intreaga industrie muzicală. Astăzi, prezentăm trei produse revoluționare: primul este un iPod cu ecran lat și controale tactile, al doilea este un telefon mobil revoluționar, iar al treilea este un dispozitiv de comunicare inovator. Un iPod, un telefon, un dispozitiv de comunicare inovator. Un iPod, un telefon, un dispozitiv de comunicare inovator. Ați priceput? Acestea nu sunt trei dispozitive separate, ci un singur dispozitiv! Și noi îi spunem iPhone.”
Acestea au fost cuvintele rostite de Steve Jobs pe scenă, pe 9 ianuarie 2007, în ropotele de aplauze ale mulțimii, cu câteva secunde înainte de a arăta pe ecran... un iPod cu disc rotativ. După care a scos din buzunar adevăratul iPhone, preț de o secundă, și l-a băgat înapoi în buzunar. A urmat un ”roast” al smartphone-urilor disponibile apoi pe piață, în stilu-i caracteristic.
Jobs a avut dreptate. Primul iPhone chiar a fost un dispozitiv revoluționar, transformând complet ideea de smartphone și aducând o mulțime dintre funcționalitățile pe care le folosim și în zilele noastre. Care sunt alea, mai exact?
Primul iPhone vs. iPhone XiPhone X, lansat la finalul lui 2017, a ajuns pe locul întâi în topul nostru cu cele mai bune smartphone-uri de anul trecut. Este un dispozitiv impresionant din toate punctele de vedere, dar este un dispozitiv care încă are o mulțime dintre funcțiile introduse pentru prima dată în urmă cu 11 ani. Toate par banale în 2018, dar în 2007 erau nemaivăzute.
Căutând informații despre lansarea primului iPhone, am dat peste articolul publicat de CNN cu această ocazie. Autorul scria că noul dispozitiv, care rula Mac OS X (de fapt, rula iOS 1, dar confuzia autorului este datorată faptului că, în timpul lansării, cei de la Apple au vorbit despre cum sistemul de operare are aceleași baze cu Mac OS), are suprafața frontală complet acoperită de un display tactil. În realitate, nici iPhone X nu are toată suprafața frontală acoperită de display, chiar dacă a renunțat la iconicul buton de Home. Un alt lucru care mi-a sărit în ochi a fost faptul că autorul a simțit nevoia să menționeze faptul că, în timpul unui apel, nu vei risca să apeși tastele cu fața, pentru că telefonul integra un senzor de proximitate. Mai mult, dispozitivul putea fi folosit pentru descărcarea și redarea de muzică și filme, o altă noutate la vremea aceea.
Steve Jobs a petrecut destul de mult timp pe scenă vorbind despre browserul Safari, capabil să afișeze paginile de web în formatul standard, nu în versiunea mobilă - care pe atunci era extrem de limitată și foarte neplăcută din punct de vedere vizual. Jobs a accesat pagina New York Times pentru a demonstra capacitățile noului dispozitiv și al browserului său.
Și, într-o mișcare care a contribuit la decăderea Blackberry (companie a cărei acțiuni au picat după anunțul făcut de Jobs), primul iPhone oferea și notificări push pentru emailul de Yahoo - BlackBerry cerea bani pentru serviciul de email. Mai mult, primul iPhone se folosea foarte bine și de Google Maps, ecranul tactil capacitiv fiind perfect pentru gesturile de ”pinch to zoom”, Jobs demostrând această funcție, apoi sunând la o cafenea găsită pe Maps și comandând 4.000 de cafele la pachet.
Totuși, ce nu avea primul iPhone, comparativ cu smartphone-urile actuale? Destule. În primul rând, nu avea acces la alte aplicații decât cele preinstalate. Primul iPhone, considerat de mulți primul smartphone, nu era, de fapt, un smartphone. Nu avea multitasking, în afară de faptul că puteai asculta muzică pe fundal și nici nu oferea opțiunea de a personaliza tonurile de apel sau de mesaj. De asemenea, nu-i lăsa pe utilizatori nici să schimbe poziția iconițelor pe ecran.
Cum a fost primit primul iPhone?Acțiunile Apple au crescut imediat după anunț, dar nu toată lumea era de părere că noul produs va avea succes.
Reprezentanții Microsoft și Blackberry au fost cei mai agresivi la adresa noului dispozitiv. Steve Balmer a râs de iPhone și a zis că Apple nu va prinde cotă de piață cu acest gadget: ”este cel mai scump telefon din lume și nu este atrăgător pentru utilizatorii business, neavând o tastatură, lucru care îl face o mașină de emailuri proastă”. Nici cei de la Nokia nu au luat în serios noul dispozitiv - lucru de înțeles, având în vedere că erau lideri incontestabili pe piață. Acum, cele trei companii nu mai există, practic, pe piața smartphone-urilor.
Nici unii reprezentanți ai presei nu au fost foarte încântați de creația lui Jobs. Cei de la TechCrunch au prezis că iPhone-ul va fi un eșec din multe motive - ecranul tactil, lipsit de tastatură fizică și ușor de spart, bateria mică, nevoia de a-l cumpăra la abonament (primul iPhone a fost vândut exclusiv la abonament, prin AT&T). Autorul își încheie articolul cu ”Here’s hoping my dire predictions come to naught”, ceea ce s-a și întâmplat.
11 ani mai târziu, Apple este în continuare una dintre cele mai influente companii de tehnologie din lume, iar iPhone-urile sunt printre cele mai râvnite smartphone-uri în fiecare an, indiferent cât de multe sau de puține aduc în plus față de modelele anterioare.