- 5 Ianuarie 2017
Programatorii, miza noului Guvern: veniturile IT-iștilor cu studii medii, neimpozabile
Planul de guvernare al noului cabinet de miniștri pentru perioada 2017-2020 vizează crearea a până la 40.000 de noi locuri de muncă în industria IT odată cu extinderea neimpozitării veniturilor IT-știlor cu studii superioare și pentru cei cu studii medii.
Pentru a încuraja dezvoltarea sectorului IT&C, a fost eliminat impozitul pe venitul IT-știlor cu studii superioare. Această măsură, împreună cu o creștere economică susținută a României, a făcut ca, în ultimii 2 ani, ponderea în PIB a sectorului IT din România să o depășească pe cea a agriculturii și să fie în jurul valorii de 6%”, se scrie în document.
Așa că, începând cu acest an, guvernul Grindeanu își propune extinderea neimpozitării venitului și pentru IT-stii cu studii medii, dar și pentru medici și toți cei care lucrează în cercetare. ”În felul acesta IT-ul, cercetarea și sănătatea vor deveni domeniile care vor putea să aibă cea mai mare creștere în cazul contribuției acestora la PIB”, spun guvernanții.
Procedura prin care se acordă scutiri de impozit pe venit pentru angajații IT a fost modificată în 2015, prin Ordinul Ministerului de Finanțe nr. 835/2015, aceasta înlocuind vechiul cadrul legal, din 2013. Noile reglementări din 2015 prevedeau ca salariații din acest sector să poată fi scutiți de la plata impozitului pe venit doar dacă ocupau anumite funcții (administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic) și erau, totuși, absolvenți ai unei forme de învățământ superior, fără a specifica specializarea.
Reglemetarea din 2013 prevedea ca salariații din IT să poată beneficia de scutire doar dacă, pe lângă ocuparea acestor funcții, au absolvit cu diplomă de licență și specializări precum Automatică, Matematică, Fizică sau Chimie informatică, Cibernetică, Contabilitate și Informatica de gestiune.
La finalul lui 2016, Guvernul Cioloș extindea facilitatea pentru scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor ale angajaților din startup-uri, menținând, necesitatea studiilor superioare.